ΑΚΟΗ & ΟΜΙΛΙΑ: ΠΟΣΟ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ; ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Εσύ ήξερες πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ακοή στην ανάπτυξη ομιλίας;

Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι η σχέση μεταξύ της ακοής και της ανάπτυξης του λόγου είναι κρίσιμη στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού. Τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα ακούγοντας την ομιλία των άλλων. Γι' αυτό να θυμάστε πως η παραγωγή ομιλίας είναι ο καλύτερος δείκτης της αντίληψης ενός παιδιού, διότι τα παιδιά παράγουν ό,τι ακούν και με τον τρόπο που το ακούν. Η βρεφική απώλεια ακοής είναι επομένως επιζήμια για την πρώιμη ανάπτυξη του παιδιού. Όταν ένα πρόβλημα που αφορά την ακοή εμποδίζει ένα παιδί να ακούει τον ήχο, τότε αυτό έχει ως συνέπεια να παρεμποδιστεί η ικανότητα του παιδιού να μάθει τη γλώσσα.

Ένα παιδί με δυσκολία στην ακοή, θα έχει δυσκολίες στην άρθρωση, στην κατανόηση, στην μίμηση και στη χρήση της γλώσσας!, Καρκανιά Εύη, Λογοθεραπεία

ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ

ΟΜΙΛΙΑ: Τα παιδιά με προβλήματα ακοής δυσκολεύονται να ακούσουν απαλούς ή ήσυχους ήχους (άηχοι ήχοι) ομιλίας - για παράδειγμα, "s" ή "f" και επομένως μπορεί να μην χρησιμοποιούν αυτούς τους ήχους κατά την επικοινωνία. Ως αποτέλεσμα, η ομιλία του παιδιού μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθεί.

ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ & ΔΟΜΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ: Όταν υπάρχει απώλεια ακοής, τα παιδιά αναπτύσσουν πιο αργά το λεξιλόγιό τους. Μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να κατανοήσουν λέξεις με πολλαπλές έννοιες, τη σωστή χρήση των χρόνων και τη δομή των προτάσεων. Τα παιδιά με προβλήματα ακοής είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν σύντομες, απλές προτάσεις για να επικοινωνήσουν.

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ: Τα πρόσθετα εμπόδια που παρουσιάζονται από την απώλεια ακοής είναι πιθανό να οδηγήσουν σε χαμηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις στα παιδιά. Επίσης είναι πιο πιθανό να δυσκολεύονται με την ανάγνωση και τα μαθηματικά σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.


Γιατί θα πρέπει να γίνει ακοολογικός έλεγχος;
Περίπου 3 με 4 παιδιά στα 1000 εμφανίζουν βαρηκοΐα ή κώφωση κατά τη γέννηση. Όσο νωρίτερα γίνει ο απαραίτητος έλεγχος, αλλά και η διάγνωση της βαρηκοΐας σε  ένα παιδί, τόσο καλύτερα θα είναι τα μακροχρόνια αποτελέσματα της αποκατάστασής της. 
Στα παιδιά, η μη έγκαιρη διάγνωση της απώλειας ακοής δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία, στην ανάπτυξη του λόγου καθώς και στην ψυχονοητική εξέλιξη.

Γιατί θα πρέπει να γίνει ακοολογικός έλεγχος πριν ξεκινήσει το παιδί Λογοθεραπεία;
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι πριν την έναρξη Λογοθεραπείας είναι η ακουστική ικανότητα του παιδιού. Εφόσον το παιδί θα ακολουθήσει πρόγραμμα λογοθεραπείας θα πρέπει να γίνει ακοολογικός έλεγχος. Ακόμη και η μικρή απώλεια ακοής ενδέχεται να εμπλέκεται με τη λογοθεραπευτική παρέμβαση και να επηρεάζει τα αποτελέσματα αυτής. Για αυτό θα πρέπει να γίνει έλεγχος για τυχόν δυσχέρειες στην ακοή, ώστε αν υπάρχουν να αποκατασταθούν με τη συμβολή του ΩΡΛ γιατρού. 

Χωρίς θεραπεία, μια πρώιμη βλάβη της ακοής μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει ένα παιδί σε όλη  τη διάρκεια της ζωής του, καθώς η ακαδημαϊκή και κοινωνική του ανάπτυξη είναι πιθανό να υποφέρει. Ωστόσο, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση μιας διαταραχής ακοής στο αρχικό της στάδιο μπορεί να περιορίσει τον αντίκτυπο. Η παραπομπή αρχικά σε έναν ΩΡΛ γιατρό και η μετέπειτα συνεργασία με έναν Λογοπαθολόγο μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των αναπτυξιακών καθυστερήσεων και να βοηθήσει το παιδί σας να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του.


ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ! Ένα παιδί με δυσκολία στην ακοή, θα έχει δυσκολίες στην άρθρωση, στην κατανόηση, στην μίμηση και στη χρήση της γλώσσας!


Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να πήρατε έστω και κάτι μικρό από αυτή την  ανάρτηση! Ο έγκαιρος ακοολογικός έλεγχος ισούται με έγκαιρη παρέμβαση.

Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια

Find me: tobalonitoulogou@gmail.com

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια


«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις