10 tips ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΙΛΗΣΕΙ ΑΚΟΜΗ

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που ακούμε, ή κάνουμε όσοι είμαστε γονείς, είναι "Γιατί το παιδί μου δεν μιλάει ακόμη;", "Θα μιλήσει;", "Μήπως θα έπρεπε να είχε πει περισσότερες λέξεις;", "Τι να κάνω για να το βοηθήσω;".

Από τη στιγμή της γέννησης το μωρό σας θα κάνει πολλούς ήχους. Αυτό περιλαμβάνει το γουργούρισμα και φυσικά το κλάμα. Και τότε, συχνά κάποια στιγμή πριν από το τέλος του πρώτου έτους του, το μωρό σας θα πει την πρώτη του λέξη. Είτε αυτή η πρώτη λέξη είναι «μαμά, «μπαμπάς» ή κάτι άλλο, αυτό είναι ένα τεράστιο ορόσημο και μια συναρπαστική στιγμή για εσάς. Αλλά καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, ίσως αναρωτιέστε πώς συγκρίνονται οι γλωσσικές του δεξιότητες με παιδιά παρόμοιας ηλικίας.

Πως αναπτύσσεται η ομιλία των παιδιών; Πυραμίδα όπου αναγράφονται όλες εκείνες οι δεξιότητες που πρέπει να κατακτηθούν με τη σειρά και είναι αλληλένδετες.

Για να είμαστε σαφείς, τα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν με διαφορετικές ταχύτητες. Έτσι, εάν το μωρό σας μιλάει αργότερα από ένα μεγαλύτερο αδερφάκι, πιθανότατα δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχείτε. Ταυτόχρονα, όμως, βοηθά στην κατανόηση τυπικών γλωσσικών ορόσημων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ενημερωθείτε για πιθανά αναπτυξιακά ζητήματα νωρίς. Η πραγματικότητα είναι ότι μερικά νήπια χρειάζονται λίγη επιπλέον βοήθεια όταν μαθαίνουν να μιλούν.

Αυτό το άρθρο το έχω γράψει με πολύ αγάπη και θέλω να μοιραστώ μαζί σας 10 τρόπους ενίσχυσης των επικοινωνιακών δεξιοτήτων σε παιδιά που δεν έχουν μιλήσει ακόμη ή και σε εκείνα που έχουν μιλήσει αλλά θέλετε να δημιουργήσετε περισσότερες ευκαιρίες αλληλεπίδρασης. Μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε σε οποιοδήποτε πλαίσιο εσείς θέλετε. Καλό είναι να εφαρμόσετε αυτά τα tips τόσο στο σπίτι όσο και στις βόλτες σας (π.χ. κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού στην παιδική χαρά). Αφιερώστε όσο χρόνο βλέπετε πως αντέχει και το ίδιο το παιδί να συμμετέχει και κυρίως δώστε χώρο στο παιδί και ευκαιρίες για μάθηση!


10 τρόποι ενίσχυσης των επικοινωνιακών δεξιοτήτων σε παιδιά που δεν έχουν μιλήσει ακόμη ή και σε εκείνα που έχουν μιλήσει αλλά θέλετε να δημιουργήσετε περισσότερες ευκαιρίες αλληλεπίδρασης. Μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε σε οποιοδήποτε πλαίσιο εσείς θέλετε. Καλό είναι να εφαρμόσετε αυτά τα tips τόσο στο σπίτι όσο και στις βόλτες σας (π.χ. κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού στην παιδική χαρά). Αφιερώστε όσο χρόνο βλέπετε πως αντέχει και το ίδιο παιδί να συμμετέχει και κυρίως δώστε χώρο στο παιδί και ευκαιρίες.

  1. Χρησιμοποιήστε πολλές χειρονομίες (π.χ. την χειρονομία του Γεια σου, όταν νυστάζουμε κ.ά.). Έρευνες δείχνουν ότι η χρήση και εξάσκηση συγκεκριμένων χειρονομιών μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τα μικρά παιδιά να πουν νέες λέξεις γρήγορα.
  2. Η δημιουργία ρουτίνας βοηθάει τα παιδιά να αρχίσουν να καταλαβαίνουν νέες λέξεις και πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους. Ειδικά αν χρησιμοποιείτε συγκεκριμένο λεξιλόγιο για κάθε ρουτίνα είναι πιο εύκολο το παιδί να το μιμηθεί και αυτό (π.χ. την ώρα του φαγητού χρησιμοποιήστε 2-3 συγκεκριμένες λέξεις - μικρές φράσεις, τις οποίες επαναλάβετε κάθε φορά που τρώτε). Μην χρησιμοποιείτε συνέχεια αντωνυμίες "αυτό" για να ονομάσετε πράγματα!
  3. Το να παίζετε με τα ίδια παιχνίδια ή να διαβάζετε το ίδιο παραμύθι συχνά οδηγεί στην επανάληψη, η οποία αποτελεί σημαντικό εργαλείο για να μάθει το παιδί νέες δεξιότητες.
  4. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω στο Νούμερο 3 ο βομβαρδισμός με συγκεκριμένο λεξιλόγιο για καθημερινά πράγματα και είδη που χρησιμοποιούμε ή κάνουμε επιδρά θετικά στην ανάπτυξη του λόγου των μικρών παιδιών, στη μίμηση και πρωτίστως στην κατανόηση από πλευράς τους.
  5. Η εστίαση στην κατανόηση των δεξιοτήτων είναι ένας πρόδρομος της ομιλίας. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν τις λέξεις για να μπορέσουν να τις χρησιμοποιήσουν.
    10 τρόποι ενίσχυσης των επικοινωνιακών δεξιοτήτων σε παιδιά που δεν έχουν μιλήσει ακόμη ή και σε εκείνα που έχουν μιλήσει αλλά θέλετε να δημιουργήσετε περισσότερες ευκαιρίες αλληλεπίδρασης. Μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε σε οποιοδήποτε πλαίσιο εσείς θέλετε. Καλό είναι να εφαρμόσετε αυτά τα tips τόσο στο σπίτι όσο και στις βόλτες σας (π.χ. κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού στην παιδική χαρά). Αφιερώστε όσο χρόνο βλέπετε πως αντέχει και το ίδιο παιδί να συμμετέχει και κυρίως δώστε χώρο στο παιδί και ευκαιρίες.

  6. Τα νήπια μαθαίνουν μέσω της μίμησης και εξασκώντας την μίμηση στο παιχνίδι, δηλαδή την αντιγραφή πραγμάτων που κάνετε, μπορούν να ενισχύσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Στο τέλος θα δείτε πως θα μιμείται τις λέξεις που ακούει, ή και χειρονομίες ταυτόχρονα. Όταν φτάσετε σε αυτό το σημείο έχετε ήδη καταφέρει πολλά! Στη συνέχεια θα δείτε το μωρό να είναι αυτόνομο και επικοινωνιακό καθώς χρησιμοποιεί ήχους και λέξεις.
  7. Μιλήστε τους για πράγματα που τους αρέσουν, δηλαδή πράγματα που τραβάνε την προσοχή τους και το ενδιαφέρον τους. Είναι πιο πιθανό να σας προσέξουν αν μιλάτε για κάτι που απολαμβάνει. Εξάλλου ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ=ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗ.
  8. Κάνοντας πράγματα απρόσμενα θα καταφέρετε να τραβήξετε την προσοχή τους, άρα θα δημιουργήσετε ένα πολύ καλό έδαφος για μάθηση.
  9. Χρησιμοποιήστε τον θαυμασμό και την έμφαση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά και όταν θέλετε να συνδέσουν κάποιες ενέργειές σας με συγκεκριμένες λέξεις. Οι λέξεις όπως "Ουάουυ!" και "Ωχ-όχι" είναι διασκεδαστικές και συχνά είναι μερικές από τις πρώτες λέξεις που τα παιδιά προσπαθούν να αντιγράψουν.
  10. ΤΟ ΠΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ! Όλοι οι άνθρωποι  για να μπορέσουν να ανθίσουν χρειάζεται να βρίσκονται σε ένα ευχάριστο και ήρεμο κλίμα. Είναι παιδιά μην το ξεχνάτε! Χρειάζονται και έχουν ανάγκη το παιχνίδι! Γι' αυτό χρησιμοποιήστε το παιχνίδι σαν ευκαιρία να αλληλοεπιδράσετε με το παιδάκι σας, να γελάσετε, να συνδεθείτε, να ενισχύσετε τις επικοινωνιακές του δεξιότητες και να μάθετε μέσα από αυτό. Δώστε τους το χώρο και το χρόνο και θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα! 

Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να πήρατε έστω και κάτι μικρό από αυτή την  ανάρτηση! Θα χαρώ πολύ να δοκιμάσετε τα tips αυτά με το παιδάκι σας και να μοιραστείτε τις εντυπώσεις σας μαζί μου! 

Μην ξεχνάτε πως παίζετε πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του λόγου του παιδιού σας. Γι' αυτό περάστε εποικοδομητικό χρόνο μαζί του, αλληλοεπιδράστε σε ένα ήσυχο κλίμα και δημιουργείστε ευκαιρίες μάθησης! Θα εκπλαγείτε! 

Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια

Find me: tobalonitoulogou@gmail.com

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια


«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

  1. Πολύ σωστές συμβουλές! Θα τις κάνω πράξη στο παιδάκι μου! Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις