Παγκόσμια Ημέρα Φωνής - World Voice Day

«Η ανθρώπινη φωνή είναι το όργανο της ψυχής» – αυτό το απόφθεγμα του Henry Wadsworth Longfellow ισχύει ακόμα και σήμερα. Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Φωνής γιορτάζεται στις 16 Απριλίου. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στο δώρο της φωνής. Όλοι γνωρίζουμε πώς η φωνή μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή επικοινωνία.

Με σκοπό να αποδεχθούμε πόσο σημαντικό είναι το δώρο της φωνής, η Παγκόσμια Ημέρα Φωνής στοχεύει να δημιουργήσει ευαισθητοποίηση σχετικά με την αναγκαιότητα πρόληψης της ανθρώπινης φωνής, εκπαίδευσης της καλλιτεχνικής φωνής και βελτίωσης της ‘άρρωστης’ ή αλλιώς αποκλίνουσας φωνής.

Φέτος, το σύνθημα της εκστρατείας είναι «Lift your Voice», που προτείνεται από την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου (AAO-HNS). Το μήνυμα είναι να «πάρουμε πίσω τη φωνητική μας παρουσία με μια καλή ποιότητα φωνής που μας αντιπροσωπεύει και βελτιώνει την επικοινωνία».


ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΦΩΝΗΣ;

Οι διαταραχές της φωνής είναι μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τον λάρυγγα. Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε πως διαταραχή φωνής είναι η οποιαδήποτε αλλοίωση στα τρία χαρακτηριστικά της φωνής: ύψος, ένταση και ποιότητα φωνής. Μια διαταραχή φωνής μπορεί να συνοδεύεται από πόνο, δυσκολία ή κούραση κατά την ομιλία. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που ακούγεται η φωνή, για παράδειγμα, κάνοντας την να ακούγεται βραχνή, με κραυγή, τεντωμένη, με αναπνοή ή αδύναμη. Οι διαταραχές της φωνής μπορεί επίσης να κάνουν τον λαιμό να αισθάνεται διαφορετικό, για παράδειγμα μπορεί να αισθάνεστε πόνο ή ξηρότητα.

Οι διαταραχές της φωνής μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στην καθημερινή ζωή για μερικούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι δύσκολο να σε ακούσουν άλλα άτομα ή μπορεί να επηρεάσει τη δουλειά, το σχολείο ή τα χόμπι σου. Οι διαταραχές της φωνής μπορεί επίσης να προκαλέσουν απογοήτευση, χαμηλή διάθεση ή απομόνωση σε ορισμένες περιπτώσεις.


ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΦΩΝΗΣ

Μερικές κοινές φωνητικές διαταραχές είναι οι εξής:

·       Λαρυγγίτιδα.
·       Δυσφωνία μυϊκής τάσης.
·       Νευρολογικές διαταραχές φωνής, όπως σπασμωδική δυσφωνία.
·       Πολύποδες, οζίδια ή κύστεις στις φωνητικές χορδές (μη καρκινικές βλάβες)
·       Προκαρκινικές και καρκινικές βλάβες.
·       Παράλυση ή αδυναμία φωνητικών χορδών.
·       Λευκά μπαλώματα που ονομάζονται λευκοπλακία.

Τι μπορούμε τα προσέξουμε ώστε να έχουμε μια υγιή φωνή; Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΜΟΥ;

Οι Λογοθεραπευτές παίζουν σημαντικό ρόλο στη βοήθεια ατόμων με φωνητικές διαταραχές και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Αφού επισκεφτείτε έναν ΩΡΛ γιατρό, μπορεί να παραπεμφθείτε σε Λογοθεραπευτή για φωνοθεραπεία.

Η συνεδρία με έναν Λογοθεραπευτή, με στόχο την αντιμετώπιση διαταραχών φωνής:

·       Σας βοηθά να κατανοήσετε ποιοι παράγοντες έχουν συμβάλει στο πρόβλημα της φωνής σας.

·       Σας δίνει πληροφορίες και συμβουλές για τη φωνή σας.

·      Προτείνονται κάποιες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε τη φωνή σας ή να μειώσετε τον αντίκτυπο που έχει στην καθημερινή διαβίωση.

·     Διδάσκονται μερικές θεραπευτικές τεχνικές και ασκήσεις για να βελτιώσετε τη φωνή σας. Συνήθως θα σας ζητηθεί να τις κάνετε τακτικά στο σπίτι, κάτι σαν φυσιοθεραπεία για τη φωνή σας.

·    Εκπαιδεύονται  οι γύρω σας (για παράδειγμα, η οικογένειά σας ή το σχολείο, με την άδειά σας) σχετικά με την κατάσταση της φωνής σας και πράγματα που μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν.

·       Σας διδάσκει πώς να διατηρείτε τη φωνή σας υγιή μακροπρόθεσμα.

Ορισμένες καταστάσεις φωνής μπορεί να βελτιωθούν από μόνες τους και πολλές άλλες να χρειαστούν τη συμβολή ενός Λογοθεραπευτή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα πρόβλημα φωνής μπορεί να είναι μακροπρόθεσμο. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ΩΡΛ ιατρός και ο Λογοθεραπευτής θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν μαζί σας για να βρουν τρόπους να μειώσουν τον αντίκτυπο του προβλήματος στην καθημερινότητά σας.


Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να πήρατε έστω και κάτι μικρό από αυτή την  ανάρτηση και να κάλυψα τυχόν απορίες σας! 

Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια

Find me: tobalonitoulogou@gmail.com

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια


«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Alva, A. (2017). Study of Risk Factors for Development of Voice Disorders and its Impact on the Quality of Life of School Teachers in Mangalore, India. JOURNAL OF CLINICAL AND DIAGNOSTIC RESEARCH.
  • Martins, R. H. G., do Amaral, H. A., Tavares, E. L. M., Martins, M. G., Gonçalves, T. M., & Dias, N. H. (2016). Voice Disorders: Etiology and Diagnosis. Journal of Voice.
  • https://dysphonia.org/


Σχόλια

  1. Με καλύψατε πλήρως, συνεχίστε έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι γίνεται όταν η βραχνάδα της φωνής κάποιες φορές έρχεται και φεύγει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας! Χαίρομαι για την ερώτηση που κάνατε καθώς αποτελεί ένα συχνό προβληματισμό πολλών ανθρώπων. Καταρχάς θα πρέπει να σκεφτούμε πως δεν σημαίνει ότι κάθε είδους βραχνάδα οφείλεται σε διαταραχή φωνής. Η βραχνάδα όπως όλοι γνωρίζουμε εμφανίζεται συχνότερα τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
      Αν η βραχνάδα σας διαρκεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 εβδομάδων (ειδικά αν δεν περάσατε κάποια γρίπη ή κάποιο κρύωμα πρόσφατα), αν ταυτόχρονα δυσκολεύεστε να καταπιείτε, αν νιώθετε πόνο όταν μιλάτε ή καταπίνετε και τέλος αν νιώθετε πως 'χάνετε' τη φωνή σας καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν ΩΡΛ ιατρό για να εξετάσει τις φωνητικές σας χορδές.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις