Ποια ηλικία είναι η καλύτερη για Λογοθεραπεία;

Η ανάπτυξη της γλώσσας γίνεται πολύ γρήγορα αν το σκεφτείτε! Τα μωρά μετατρέπονται από το να κάνουν μικρούς ήχους σαν να γογγύζουν στο να μιλούν με προτάσεις σε μόλις 2 έως 3 χρόνια. Είναι τόσο συναρπαστικό και διασκεδαστικό να το παρακολουθούμε. Αλλά ο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης της γλώσσας σημαίνει ότι τα παιδιά μας μπορούν να μείνουν πίσω εξίσου γρήγορα.

poia-ilikia-einai-i-kalyteri-na-xekinisei-to-paidi-mou-logotherapeia

Αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας δεν ανταποκρίνεται σε ορόσημα και αναρωτιέστε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή ή η καλύτερη ηλικία για λογοθεραπεία, συνεχίστε να διαβάζετε. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα ορόσημα, γιατί έχουν σημασία, τι πρέπει να κάνετε εάν το παιδί σας δεν τα πληροί και πώς να μάθετε αν είναι ώρα για λογοθεραπεία. Τέλος, θέλω να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι. Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν επίσης αυτό το δίλημμα. 

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία;

Αν παρατηρήσετε κάποιο σημάδι διαταραχής της ομιλίας, ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ! Η αναμονή έως ότου το παιδί σας είναι «αρκετά μεγάλο» μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερο χρόνο θεραπείας και δυνητικά λιγότερο αποτελεσματικά αποτελέσματα.

Γιατί έχουν σημασία τα ορόσημα;

Πώς γνωρίζουμε εάν η γλωσσική ανάπτυξη ενός παιδιού είναι σε καλό δρόμο; Χρησιμοποιούμε ορόσημα: Δεξιότητες ή συμπεριφορές που συνήθως επιδεικνύει το 90% των παιδιών σε ένα συγκεκριμένο ηλικιακό εύρος. 

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΑΛΛΑ

Γνωρίζω ότι μπορεί να είναι ενοχλητικό να παρατηρείτε ότι το παιδί του φίλου σας, που είναι στην ίδια ηλικία με το δικό σας, φαίνεται να κάνει περισσότερα από όσα μπορεί το παιδί σας. Η σύγκριση και ο πανικός μπορεί να εισχωρήσουν γρήγορα μέσα σας. Μπορεί να αισθάνεστε ότι είναι δικό σας λάθος ή ότι έχετε κάνει κάτι λάθος ως γονιός.

Όμως, θέλω να ξέρετε ότι όλα τα παιδιά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Υπάρχει τόσο μεγάλη γκάμα για ό,τι είναι τυπικό! Αυτό το παιδί μπορεί να είναι πολύ προχωρημένο στη γλώσσα, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ότι υστερεί σε κάτι άλλο στο οποίο το παιδί σας διαπρέπει. Θυμηθείτε ότι τα πάτε περίφημα και προσπαθήστε να μην κάνετε σύγκριση μεταξύ του παιδιού σας και κάποιου άλλου. Και, ακόμα κι αν το παιδί σας υστερήσει ελαφρώς κάποια στιγμή, δεν θα είναι δικό σας λάθος!


ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ;

Είναι καλύτερο να αναζητήσετε μια αξιολόγηση λόγου και ομιλίας μόλις παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δεν ανταποκρίνεται σε ορόσημα επικοινωνίας. Γνωρίζω ότι η ιδέα της λογοθεραπείας μπορεί να ακούγεται και να είναι λίγο τρομακτική για μερικούς γονείς. Ωστόσο, ο λογοθεραπευτής είναι εκείνος που θα συλλέξει πληροφορίες σχετικά με το παιδί σας και θα το αξιολογήσει σε όλους τους τομείς της γλώσσας.

Κατά τη διάρκεια μιας αξιολόγησης, πρώτα ο Λογοπαθολόγος θα γνωρίσει εσάς και το παιδί σας. Θα αξιολογήσει ποιες δεξιότητες επικοινωνίας είναι τα μεγαλύτερα δυνατά σημεία του παιδιού σας και ποιες μπορεί να χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη. Και, θα το κάνει όλο αυτό με τρόπο φιλικό προς τα παιδιά που τα κρατά αφοσιωμένα και διασκεδαστικά. (Μην ανησυχείτε, γνωρίζουμε πώς είναι τα παιδιά. Δεν περιμένουμε να κάθονται ακίνητα για μια ολόκληρη ώρα!)

Η καλύτερη ηλικία για λογοθεραπεία είναι η ηλικία στην οποία βρίσκεται το παιδί σας όταν αρχίζει να μένει πίσω ή όταν παρατηρείτε ότι δεν ανταποκρίνεται στα ορόσημα. Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να ξεκινήσετε τη θεραπεία.

Τα παιδιά που δεν μιλούν καθόλου συνήθως παραπέμπονται για αξιολογήσεις λόγου και γλώσσας περίπου στην ηλικία των 18 μηνών. Όμως, είναι απολύτως δυνατό για τα παιδιά να ξεκινήσουν σε μικρότερη ηλικία. Για παράδειγμα, τα παιδιά που γεννιούνται με αναπηρία συχνά ξεκινούν τη θεραπεία ως μωρά. Είναι επίσης δυνατό για τα παιδιά να ξεκινήσουν όταν είναι μεγαλύτερα! Μερικές φορές η έναρξη της προσχολικής ηλικίας ή του σχολείου φέρνει φως σε πιθανές ανησυχίες που κανείς μπορεί να μην είχε παρατηρήσει πριν.


«ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΙ ΔΕΣ»

Ορισμένοι παιδίατροι θα σας συστήσουν να περιμένετε για να δείτε εάν οι γλωσσικές δεξιότητες που έχει το παιδί σας θα αναπτυχθούν μόνες τους. Αλλά μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι αυτό δεν συνιστάται και δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσετε.

Αν και είναι αλήθεια ότι μερικά παιδιά θα «προφτάσουν» μόνα τους, δεν έχουμε τρόπο να ξέρουμε ποιος θα το κάνει ή ποιος όχι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενθαρρύνω όλες τις οικογένειες μικρών παιδιών να είναι προορατικές όταν πρόκειται να αναζητήσουν υποστήριξη για τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού τους και να μάθουν τι μπορούν να κάνουν στο σπίτι.


6 σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Το παιδί σας θα μπορούσε να ωφεληθεί από την επίσκεψη σε λογοθεραπευτή εάν:

Δεν φλυαρεί σε ηλικία 4-7 μηνών: Ένα παιδί που είναι συχνά ήσυχο και δεν προσπαθεί να βγάλει απλούς ήχους μπορεί να εμφανίζει σημάδια γλωσσικών προβλημάτων.

Απουσία χειρονομιών: Τα παιδιά συνήθως χρησιμοποιούν χειρονομίες για να εκφραστούν πριν μπορέσουν να επικοινωνήσουν προφορικά. Έτσι, εάν το παιδί σας δεν εκφράζεται χρησιμοποιώντας χειρονομίες όπως το κούνημα μέχρι την ηλικία των 7-12 μηνών, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι γλωσσικής διαταραχής.

Δυσκολεύεται να κατανοήσει οδηγίες: Τα παιδιά με προβλήματα ομιλίας μπορεί να μην φαίνεται ότι «ακούνε» όταν τους δίνονται απλές οδηγίες. Έτσι, εάν το παιδί σας φαίνεται να μην καταλαβαίνει απλές οδηγίες ή προθέσεις όπως «πάνω» ή «τέλος» στους 12 και 24 μήνες, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι έχει πρόβλημα γλωσσικής ανάπτυξης.

Απουσία προτάσεων: Μεταξύ των ηλικιών 1,5 έως 2 ετών, το παιδί σας θα πρέπει να μπορεί να συνδυάσει τουλάχιστον δύο λέξεις για να σχηματίσει προτάσεις όπως «μπάλα πάνω» ή «φέρε νερό». Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να κάνει τέτοιες προτάσεις, αυτός μπορεί να είναι ένας καλός λόγος για να υποβληθείτε σε έλεγχο για γλωσσική διαταραχή.

Δυσκολεύεται να κάνει ορισμένους ήχους: Τα μικρά παιδιά με προβλήματα ομιλίας μπορεί να μην μπορούν να παράγουν ήχους ομιλίας όπως "p", "b", "m" από την ηλικία του 1 έως 2 ετών. Η ομιλία ή η γλώσσα τους μπορεί επίσης να φαίνεται γενικά δυσνόητη όταν είναι 2 έως 3 ετών.

Επανάληψη λέξεων ή τμημάτων λέξεων όταν μιλάμε: (π.χ. «Θ-Θ-Θ-Θέλω μαμά ένα γλειφιτζούρι»): Όταν ένα παιδί μιλάει, είναι απολύτως φυσιολογικό να επαναλαμβάνει ορισμένες λέξεις. Ωστόσο, εάν αυτό συμβαίνει πολύ έντονα, είναι καλύτερο να αναζητήσετε έγκαιρη παρέμβαση.


Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ! 

Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να πήρατε έστω και κάτι μικρό από το σημερινό άρθρο. Μην ξεχνάτε ότι για οτιδήποτε ανησυχείτε πάνω στην ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού σας, ο καταλληλότερος ειδικός για να αξιολογήσει την κατάσταση είναι ένας εξειδικευμένος Λογοθεραπευτής. Μην αφήνετε τις απορίες σας για μετά, ρωτήστε ΤΩΡΑ! Η πρώιμη παρέμβαση φέρνει φως!


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

Karkania-evi-logotherapeia-logotherapeftria-logopedikos-trikala-to-mpaloni-tou-logou-epikoinonia-logos-paidi-symvouleftiki









«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις