Είναι το παιδί μου έτοιμο να φοιτήσει στο Νηπιαγωγείο;

scholiki-etoimotita-pote-einai-to-paidi-mou-etoimo-na-foitisei-sto-nipiagogeio

Έφτασε ο καιρός που τα μικρά και μεγάλα μας παιδάκια ξεκινούν το σχολείο. Σίγουρα σας είναι δύσκολο να αποχωριστείτε το παιδί σας και να μπείτε στη διαδικασία να το στείλετε στο πρώτο του σχολείο, αλλά τόσο οι δικές σας, όσο και οι δικές του ανάγκες σας “υπαγορεύουν” πάντα τις εξελίξεις και δεν είναι εύκολο να παρεκκλίνουμε από αυτές.


Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους γονείς να αποφασίσουν πότε ένα παιδί είναι αρκετά ώριμο για το σχολείο


Το πότε τα παιδιά είναι έτοιμα-ώριμα να φοιτήσουν στο Νηπιαγωγείο εξαρτάται από το πόσο καλά μπορούν να δώσουν-μοιραστούν προσοχή και να διαχειριστούν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους. Παίζουν καλά με τα άλλα παιδιά; Μπορούν να μοιραστούν κατάλληλα; Μπορούν να ζητήσουν αυτό που χρειάζονται από άλλους ενήλικες ή παιδιά; Μπορούν να κάθονται και να ακούν για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Εάν το παιδί σας θα είναι μικρότερο από την υπόλοιπη τάξη και σχετικά "ανώριμο", σκεφτείτε να περιμένετε ένα χρόνο. Μια δημοσιευμένη μελέτη διαπίστωσε ότι τα μικρότερα παιδιά στην τάξη τους, ειδικά τα αγόρια, είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με ΔΕΠ-Υ. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον μερικά από τα παιδιά διαγιγνώσκονται λάθος μόνο και μόνο επειδή δεν είναι τόσο ώριμα όσο τα άλλα.

Εάν έχετε ένα παιδί με ψυχικά ή αναπτυξιακά προβλήματα όπως άγχος, αυτισμό, ΔΕΠ-Υ ή μαθησιακές διαταραχές, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένει ένα επιπλέον έτος. Όσο πιο γρήγορα λάβουν υποστήριξη, τόσο καλύτερα θα είναι μακροπρόθεσμα.

Εάν επιλέξετε να περιμένετε, χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει τις δεξιότητες που χρειάζεται, ώστε να είναι έτοιμο για το νηπιαγωγείο του επόμενου έτους. Στην περίπτωση που έχετε απορίες σχετικά με το πότε είναι έτοιμο ή αν παρατηρείτε κάτι που σας αγχώνει καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν Λογοθεραπευτή για να αξιολογήσει όλους εκείνους τους τομείς που είναι απαραίτητοι για την ένταξη του μικρού σας στο Νηπιαγωγείο. 


Πότε πρέπει τα παιδιά να ξεκινήσουν το Νηπιαγωγείο; 

Υποτίθεται ότι τα περισσότερα παιδιά είναι έτοιμα στα 4 1/2 ή 5 έτη. Αλλά όλο και περισσότερο οι γονείς επιλέγουν να τα κρατήσουν πίσω. Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι είναι πλεονεκτικό για τα παιδιά τους να είναι από τα μεγαλύτερα στην τάξη. Άλλοι γονείς ανησυχούν ότι το παιδί τους μπορεί να μην έχει αναπτύξει τις δεξιότητες που θα χρειαστούν για να τα πάει καλά στο νηπιαγωγείο. Ως γονιός, πώς μπορείτε να μάθετε αν είναι καλύτερο να περιμένετε ένα χρόνο;

Το πιο κρίσιμο κομμάτι για τη λήψη αποφάσεων για το νηπιαγωγείο έχει να κάνει με την κοινωνικο-συναισθηματική και γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και τις δεξιότητες αυτορρύθμισής τους - την ικανότητά τους να δίνουν προσοχή και να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους,  η ωριμότητα του λόγου, της αδρής και λεπτής κίνησης.


Μερικές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν:

  • Έχει το παιδί την ικανότητα να παίζει συνεργατικά ή ακόμα και να δείχνει ενδιαφέρον να είναι με συνομηλίκους;
  • Μπορεί να μοιραστεί κατάλληλα;
  • Δείχνει ενθουσιασμό για τη μάθηση; Για παράδειγμα, είναι πρόθυμο να εξερευνήσει και να ανακαλύψει; Νιώθει άνετα να κάνει ερωτήσεις; Έχει την ικανότητα να επιμείνει όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα;
  • Είναι σε θέση να επικοινωνήσει τις ανάγκες του σε δασκάλους ή συνομηλίκους;
  • Μπορεί να κάθεται και να ακούει για μεγάλο χρονικό διάστημα; 
«Ο χρόνος της ιστορίας είναι ένα τεράστιο συστατικό του νηπιαγωγείου και πολλά παιδιά δεν έχουν εκτεθεί σε αυτό το είδος δομής».
  • Έχει την επιθυμία να είναι ανεξάρτητο; Δυσκολεύεται να σας αποχωριστεί;


Πριν φοιτήσουν στο Νηπιαγωγείο, τα παιδιά πρέπει να αναπτύξουν αρκετές δεξιότητες για να εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση στην επίσημη σχολική εκπαίδευση. Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν:

1. Γλώσσα και επικοινωνία: Να είναι σε θέση να επικοινωνούν βασικές ανάγκες, να μιλάνε με πλήρεις προτάσεις και να ακολουθούν απλές οδηγίες.

2.  Λεπτές κινητικές δεξιότητες: Κράτημα σωστά ένα μολυβιού ή κραγιονιού, κόψιμο με ψαλίδι ασφαλείας και βασικός συντονισμός χεριού-ματιού.

3.    Αδρές κινητικές δεξιότητες: Τρέξιμο, άλμα, ισορροπία και αναρρίχηση.

4. Κοινωνικές δεξιότητες: Μοίρασμα, εναλλαγή, ακρόαση άλλων, συνεργασία και τήρηση των κανόνων της τάξης.

5. Βασικές δεξιότητες αυτοβοήθειας: Ντύσιμο και γδύσιμο ανεξάρτητα, χρήση της τουαλέτας, πλύσιμο χεριών και αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων.

6. Γνωστικές δεξιότητες: Αναγνώριση βασικών σχημάτων, χρωμάτων, αριθμών και γραμμάτων. Να είναι σε θέση να ταξινομούν και να ομαδοποιούν αντικείμενα, να λύνουν απλούς γρίφους και να εστιάζουν σε εργασίες για μικρά χρονικά διαστήματα.

7.  Συναισθηματική ανάπτυξη: Αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, διαχείριση και έλεγχος των συναισθημάτων και αντιμετώπιση του αποχωρισμού από τους γονείς ή τους φροντιστές.

8.  Προσοχή και δεξιότητες ακρόασης: Να είναι σε θέση να ακούν και να ακολουθούν απλές οδηγίες, να συγκεντρώνονται σε μια εργασία και να δίνουν προσοχή κατά τη διάρκεια του κύκλου ή άλλων δραστηριοτήτων στην τάξη.

9. Πρώιμες δεξιότητες γραμματισμού: Αναγνώριση και ονομασία των γραμμάτων του αλφαβήτου, ακρόαση και παραγωγή ομοιοκαταληκτών ήχων και έκθεση σε βιβλία και αφήγηση.

10. Ικανότητες αριθμητικής: Μετρώντας μέχρι το δέκα ή υψηλότερο, αναγνωρίζοντας και ονοματίζοντας αριθμούς και εξοικείωση με βασικές ποσότητες και έννοιες όπως περισσότερα και λιγότερα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παιδιά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς, επομένως αυτή η λίστα χρησιμεύει ως γενικός οδηγός.


Επιστρέψαμε και είμαι πολύ χαρούμενη! Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ και δίνετε αγάπη καθημερινά στο δημιούργημα μου. Δεν το θεωρώ δεδομένο!  


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

Karkania-evi-logotherapeia-logotherapeftria-logopedikos-trikala-to-mpaloni-tou-logou-epikoinonia-logos-paidi-symvouleftiki










«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης - αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

  1. Μου έλειψαν τα άρθρα σου! Μαμά ενός 8χρονου και ενός 3χρονου εδώ! Το καλοκαίρι που ήμουν πιο ελεύθερη από θέμα χρόνου τα διάβασα όλα και φυσικά εστίασα σε αυτά που θα βοηθήσουν τον μικρό μου. Τα εξηγείς τόσο ωραία, χωρίς πολλά πολλά και πάντα με ευγένεια και συγνώμη που παίρνω το θάρρος.. σα να σε έχω εδώ δίπλα μου και με έναν ζεστό τρόπο μου τα εξηγείς.
    Καλή και δημιουργική χρονιά εύχομαι! Με υγεία και παιδικά χαμόγελα. Συνέχισε να δίνεις σε εμάς τους γονείς tips και συμβουλές τόσο οικείες και «φωτινές»! ❤️❤️❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι μαμά ενός 5χρονου αγοριού και αυτό το άρθρο με ξεάγχωσε και με ενημέρωσε μέσα από πολύ στοχευμένα λόγια! Βρήκα το blog σου από το instagram και μου φαίνεται θα γίνει η αγαπημένη μου εβδομαδιαία ρουτίνα 😀

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις