ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑ ΝΑΙ/ΟΧΙ;

pws-na-boithisw-to-paidi-mou-na-apanthsei-me-nai-oxi

Προσπαθήσατε ποτέ να επικοινωνήσετε με το μικρό παιδί σας και σκεφτήκατε –ή ίσως είπατε ακόμη και δυνατά– «Μακάρι να μπορούσε να μου πει τι θέλει!» Είναι ένα κοινό συναίσθημα για τους φροντιστές, ειδικά όταν έχετε ένα  μικρό παιδί που κλαίει στα χέρια σας. Θέλουμε απλώς να κάνουμε τα πάντα σωστά για τα παιδιά μας, αλλά όταν δεν μιλούν ακόμα, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο..

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσετε το νήπιό σας σε αυτό το στάδιο είναι να του διδάξετε πώς να απαντά σε ερωτήσεις ναι ή όχι. Αυτό μπορεί να σημαίνει χρήση των λέξεων ή χειρονομίες ή κούνημα του κεφαλιού του. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τον τρόπο!


Γιατί οι ερωτήσεις ναι και όχι είναι τόσο χρήσιμες;

Το να μπορείς να εκφράσεις "ναι ή όχι" μπορεί να είναι τεράστιο για ένα μικρό παιδί. Τόσα πολλά μπορούν να γνωστοποιηθούν απαντώντας σε μια απλή ερώτηση ναι ή όχι.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα. Εάν το μικρό παιδί σας κλαίει και δεν ξέρετε τι φταίει, μπορείτε να αρχίσετε να "διαβάζετε" μια λίστα: «Πεινάς;» «Χρειάζεσαι το γάλα σου;» Ή μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις για να τους βοηθήσετε να σας πουν τι θέλουν να κάνουν: «Θέλεις να βγούμε έξω;» «Θέλεις να παίξεις με το τρενάκι;» Ένα απλό «ναι» ή «όχι» θα σας πει πολλά από αυτά που πρέπει να γνωρίζετε!


Πότε αρχίζουν τα νήπια να απαντούν σε ερωτήσεις ναι και όχι;

Σύμφωνα με τη λίστα ελέγχου επικοινωνίας από την American Speech-Language-Hearing Association, τα παιδιά συνήθως αρχίζουν να κουνούν το κεφάλι τους για ναι και να κουνάνε το κεφάλι τους για όχι από 13 έως 18 μηνών. Μερικά νήπια μπορεί να απαντήσουν και προφορικά σε αυτή την ηλικία. Αλλά ο στόχος για αυτό το ηλικιακό εύρος είναι να απαντήσουν απλώς με μια κίνηση του κεφαλιού.


Το να μάθεις ένα παιδί να απαντά «ναι» και «όχι» μπορεί να είναι ένα αναπτυξιακό ορόσημο, αλλά μπορεί να απαιτεί κάποια υπομονή και συνέπεια. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε:


1) Μοντελοποίηση: Μοντελοποιήστε τη συμπεριφορά που θέλετε να δείτε. Χρησιμοποιείτε συχνά «ναι» και «όχι» στην ομιλία σας, ειδικά όταν αλληλεπιδράτε με το παιδί σας. Για παράδειγμα, "Θέλεις λίγο γάλα; Ναι ή όχι;" Αν δείτε πως το μικρό σας θέλει γάλα. πείτε μόνοι  σας "Ναιιι!"


2) Απλές ερωτήσεις: Ξεκινήστε με απλές ερωτήσεις ναι/όχι που σχετίζονται με την καθημερινή ρουτίνα ή τις προτιμήσεις του παιδιού σας. Για παράδειγμα, "Πεινάς;" ή "Θες να παίξεις με τα παιχνίδια σου;"


3) Οπτικά βοηθήματα: Χρησιμοποιήστε οπτικά βοηθήματα, όπως flashcards ή εικόνες που αντιπροσωπεύουν το "ναι" και το "όχι". Μπορείτε να τα δείξετε στο παιδί σας όταν κάνει ερωτήσεις, δίνοντάς του μια οπτική ένδειξη για να απαντήσει.


4) Επανάληψη: Επαναλάβετε την ερώτηση και τις επιλογές («ναι» και «όχι») αρκετές φορές για να ενισχύσετε την έννοια. Η επανάληψη βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν πιο αποτελεσματικά τις νέες γλωσσικές έννοιες.


5) Ενθάρρυνση: Παρέχετε θετική ενίσχυση όταν το παιδί σας ανταποκρίνεται κατάλληλα. Επαινέστε τους που είπαν «ναι» ή «όχι», ακόμα κι αν αρχικά το κάνουν λάθος. Η ενθάρρυνση μπορεί να τους παρακινήσει να συνεχίσουν να προσπαθούν.


6) Απλοποιήστε τις επιλογές: Προσφέρετε περιορισμένες επιλογές που μπορούν να απαντηθούν με "ναι" ή "όχι". Για παράδειγμα, αντί να ρωτήσετε, "Τι θέλεις για πρωινό;" μπορείτε να πείτε, "Θέλεις δημητριακά; Ναι ή όχι;"


7) Χρησιμοποιήστε χειρονομίες: Ενσωματώστε χειρονομίες μαζί με τις λέξεις «ναι» και «όχι» για να διευκολύνετε το παιδί σας να καταλάβει. Για παράδειγμα, κουνώντας το κεφάλι σας πάνω-κάτω για «ναι» και κουνώντας το κεφάλι σας από τη μια πλευρά στην άλλη για το «όχι».


8) Να είστε υπομονετικοί: Να θυμάστε ότι η μάθηση απαιτεί χρόνο και κάθε παιδί μαθαίνει με τον δικό του ρυθμό. Να είστε υπομονετικοί και συνεχίστε να παρέχετε ευκαιρίες στο παιδί σας να εξασκείται χρησιμοποιώντας το «ναι» και το «όχι» στη συνομιλία.


9) Κάντε το διασκεδαστικό: Μετατρέψτε τη μάθηση σε παιχνίδι ή διασκεδαστική δραστηριότητα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παιχνίδια ή σκηνικά για να πραγματοποιήσετε σενάρια όπου το παιδί σας μπορεί να απαντήσει με «ναι» ή «όχι».


10) Συνέπεια: Η συνέπεια είναι το κλειδί για την ενίσχυση νέων συμπεριφορών. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε το «ναι» και το «όχι» με συνέπεια στις αλληλεπιδράσεις σας με το παιδί σας και τελικά, θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν και να ανταποκρίνονται ανάλογα.


Εφαρμόζοντας αυτές τις στρατηγικές με συνέπεια και υπομονή, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να απαντά «ναι» και «όχι» αποτελεσματικά. Θυμηθείτε να γιορτάσετε την πρόοδό τους και να προσφέρετε υποστήριξη στην πορεία.


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη 

Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon


«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης - αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις