Ως γονείς, θέλουμε πάντα το καλύτερο για τα παιδιά μας. Όμως, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, κάποιες συνήθειες στην επικοινωνία μας μπορεί να δυσκολεύουν τη γλωσσική τους ανάπτυξη. Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα πιο συχνά λάθη και πώς μπορούμε να τα διορθώσουμε!
1. Κάνουμε πολλές ερωτήσεις στη σειρά
Πολλές φορές, στην προσπάθειά μας να κάνουμε το παιδί να μιλήσει, το βομβαρδίζουμε με ερωτήσεις: "Τι είναι αυτό; Τι χρώμα έχει; Πού το βρήκες;" Όμως, αυτό μπορεί να το αγχώσει ή να το κάνει να μη θέλει να απαντήσει.
✅ Τι να κάνεις; Αντί για πολλές ερωτήσεις, δοκίμασε να περιγράφεις αυτό που βλέπετε: "Ωπ! Ένα κόκκινο αυτοκίνητο!" Έτσι, το παιδί θα ακούσει λέξεις και θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει πιο φυσικά στη συζήτηση.
2. Διορθώνουμε συνεχώς τα λάθη του παιδιού
Όταν το παιδί λέει κάτι λάθος, είναι φυσικό να θέλουμε να το διορθώσουμε: "Όχι, δεν λέμε 'το λολό', λέμε 'ρολό'!" Όμως, η συνεχής διόρθωση μπορεί να το κάνει να νιώσει άβολα και να χάσει την αυτοπεποίθησή του.
✅ Τι να κάνεις; Αντί να του πεις ότι έκανε λάθος, επανέλαβε τη λέξη σωστά μέσα σε μια πρόταση: Παιδί: "Θέλω λολό!" – Ενήλικας: "Α, θέλεις ρολό! Να σου δώσω ένα νόστιμο ρολό!"
3. Μιλάμε πολύ γρήγορα ή πολύ πολύπλοκα
Μερικές φορές ξεχνάμε ότι η γλώσσα μας είναι ακόμα δύσκολη για το παιδί και μιλάμε με μεγάλες, πολύπλοκες προτάσεις. Αυτό μπορεί να το δυσκολέψει στην κατανόηση.
✅ Τι να κάνεις; Χρησιμοποίησε απλές προτάσεις και μίλα αργά. Δώσε στο παιδί χρόνο να επεξεργαστεί αυτά που ακούει.
4. Δεν του αφήνουμε χρόνο να απαντήσει
Μερικές φορές, όταν ρωτάμε κάτι και το παιδί αργεί να απαντήσει, βιαζόμαστε να συμπληρώσουμε εμείς τη φράση του.
✅ Τι να κάνεις; Άφησε μερικά δευτερόλεπτα σιωπής. Δώσε στο παιδί χρόνο να σκεφτεί και να απαντήσει με τον δικό του ρυθμό.
5. Δεν προσαρμόζουμε το λόγο μας στο επίπεδο του παιδιού
Αν μιλάμε στο παιδί σαν να είναι ενήλικας ή αν χρησιμοποιούμε πολύ απλές λέξεις που δεν του δίνουν νέα ερεθίσματα, μπορεί να μην αναπτύξει τη γλώσσα του με φυσικό τρόπο.
✅ Τι να κάνεις; Χρησιμοποίησε λίγο πιο προχωρημένες λέξεις από αυτές που ήδη γνωρίζει, ώστε να του δίνεις ευκαιρίες να μάθει νέες.
6. Δεν του δίνουμε ευκαιρίες να επικοινωνήσει
Όταν καταλαβαίνουμε αμέσως τι θέλει το παιδί πριν καν μιλήσει, μπορεί να μην έχει κίνητρο να εκφραστεί.
✅ Τι να κάνεις; Δώσε του ευκαιρίες να ζητήσει κάτι, να κάνει μια επιλογή ή να περιγράψει αυτό που βλέπει.
Μικρές αλλαγές, μεγάλη διαφορά!
Κανείς δεν είναι τέλειος, και όλοι κάνουμε λάθη! Όμως, μικρές αλλαγές στην καθημερινή επικοινωνία μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην ανάπτυξη του λόγου του παιδιού μας.
Έρευνες δείχνουν ότι η ποιότητα της αλληλεπίδρασης μεταξύ γονέα και παιδιού επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη του λόγου και της επικοινωνίας! (Weisleder & Fernald, 2013)
🔍 Ποιο από αυτά τα λάθη σε έκανε να σκεφτείς;
💬Έχεις παρατηρήσει κάτι παρόμοιο στην επικοινωνία με το παιδί σου;
Αφήστε μου ένα σχόλιο! 😊
Με αγάπη,
Καρκανιά Εύη
MEd Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός
Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com
Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon
«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης - αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..