ΟΡΙΑ & ΠΑΙΔΙΑ: 10 tips ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΓΙΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Κάθε γονέας ξέρει ότι είναι στη φύση των παιδιών να δοκιμάζουν τα όρια. Φαίνεται να είναι κάτι που όλα τα παιδιά γεννιούνται ξέροντας πώς να το κάνουν, όπως να αναπνέουν ή να επιδιώκουν κάτι που δεν πρέπει. Το πλεονέκτημα αυτής της προκλητικής συμπεριφοράς είναι ότι η υπέρβαση των ορίων είναι ένα σημαντικό μέρος του να μεγαλώνεις και να γίνεις πιο ανεξάρτητος, και μια μέρα, να σκέφτονται και να επιλέγουν μόνοι τους.

Τα παιδιά πρέπει να λυγίσουν τους μυς τους που πιέζουν τα όρια τώρα και μερικές φορές να σας προκαλούν και να διαφωνούν μαζί σας, ώστε να μπορούν να διεκδικούν την ατομικότητά τους όλο και περισσότερο καθώς μεγαλώνουν. Όλο αυτό που συμβαίνει είναι απολύτως λογικό. Μην ξεχνάτε πως και εσείς στην ηλικία τους κάνατε τις ίδιες κινήσεις.

Η αποστολή σας, και ως γονιός έχετε ήδη επιλέξει να την αποδεχτείτε, είναι να διδάξετε στα παιδιά πώς να δοκιμάζουν τα όριά τους με σεβασμό, χωρίς να είναι θυμωμένοι ή προκλητικοί, και να ξέρετε ότι τελικά εσείς, ο γονιός, είστε υπεύθυνοι.

Με τον ερχομό των παιδιών στην οικογένεια αρχίζεις να βλέπεις πως τελικά είναι περισσότερο δύσκολο να διαχειριστείς τις προκλητικές συμπεριφορές των παιδιών σου από ότι πίστευες στο παρελθόν. Και τώρα τι γίνεται; Τι σημαίνει οριοθέτηση; Πώς να ξεκινήσεις να θέτεις υγιή όρια και όχι αποπνικτικά όρια για το παιδί σου;

Ένας πολύ σημαντικός τρόπος για να δείξετε στα παιδιά σας αγάπη είναι να έχετε σαφείς, καθορισμένους περιορισμούς για αυτά. Τα παιδιά σας θέλουν οδηγίες για τη ζωή τους που εφαρμόζονται αξιόπιστα. Είστε αυτός που δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για αυτούς. Ο καθορισμός ορίων είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ανατροφής των παιδιών. Δεν σημαίνει ότι δεν θα ξεπεράσουν τα όριά σας, θα το κάνουν. Είναι μέρος της μαθησιακής τους διαδικασίας και μπορεί ακόμη και να αναστατωθούν όταν τηρείτε ορισμένα όρια, αλλά θα αισθάνονται ασφάλεια μέσα στο πλαίσιο αυτό.

10 tips ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΥΓΙΩΝ & ΟΜΑΛΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ακολουθούν 10 tips με τα οποία οι γονείς μπορούν να καθοδηγήσουν ομαλά τα παιδιά προς τη σωστή κατεύθυνση όταν δοκιμάζουν τα όρια.

1. Να είστε αξιόπιστοι

Τα παιδιά σας πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να βασίζονται σε εσάς. Σκεφτείτε πως όταν αποτυγχάνετε να υποστηρίξετε τα λόγια σας με πράξεις τα λόγια σας θα πάψουν να σημαίνουν κάτι για εκείνα. Η πειθαρχία και η ρύθμιση των ορίων σας θα γίνουν κούφια.

2. Καθιερώστε Αποτελεσματική Επικοινωνία

Διδάξτε στα παιδιά να εκφράζουν τις απόψεις και τις ανάγκες τους με σεβασμό. Ένας σημαντικός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να διαμορφώσετε τη συμπεριφορά που θέλετε. Δηλαδή μιλήστε στο παιδί σας με ευγενικό τόνο, να είστε σταθεροί αλλά φιλικοί όταν το πειθαρχείτε και ποτέ μην φωνάζετε ή υποτιμάτε το παιδί σας όταν κάνει κάτι λάθος ή εσείς δεν συμφωνείτε μαζί τους.

3. Less is more

Ακολουθήστε τις οδηγίες ενός δασκάλου ειδικής αγωγής που γνωρίζουμε. "Πέντε κανόνες που τηρούνται 100% είναι καλύτεροι από 20 κανόνες με τυχαία συμμόρφωση."

4. Έχετε υπομονή

Μην περιμένετε από το παιδάκι σας να καταλάβει το όριο που του θέτετε αμέσως. Ίσως χρειαστεί να δώσετε στο παιδί σας μερικές φιλικές υπενθυμίσεις προτού βυθιστεί ότι η κακή ή ανασφαλής συμπεριφορά θα οδηγήσει σε μια συνέπεια που δεν θέλει. Η εξάσκηση είναι τέλεια και βοηθάει πολύ και τα όρια, όπως οτιδήποτε άλλο, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν μερικές προσπάθειες πριν το παιδί σας θυμηθεί τι πρέπει να κάνει.

5. Κάντε το παιδί μέρος της ρύθμισης των ορίων

Κάντε μια οικογενειακή συνάντηση. Βρείτε μια ήρεμη και γλυκιά στιγμή και εκμεταλλευτείτε τη. Η οικογενειακή επικοινωνία εμπλέκει όλους στον καθορισμό των ορίων. Όταν τα παιδιά μοιράζονται την ιδιοκτησία των κανόνων, επενδύουν περισσότερο σε αυτά.

Tips, γονείς, παιδιά, όρια στα παιδιά, Το μπαλόνι του Λόγου, Καρκανιά Εύη, Λογοθεραπεία, Λογοθεραπεύτρια

6. Δημοσιεύστε τους κανόνες

Αναρτήστε αντίγραφα του ‘συμβολαίου’ στην κουζίνα και στα υπνοδωμάτιά τους. Θυμηθείτε, αυτοί δεν είναι τόσο περιορισμοί όσο κανόνες που πρέπει να τηρείτε. Μπορεί να ακούγεται βαρετό σε εσάς, αλλά πιστέψτε με θα είναι πλήρως ενθαρρυντικό για εκείνα, ειδικά αν το συνδυάσετε και με Πίνακα Αυτοκόλλητων-Επιβράβευσης.

7. Έχετε πίστη στο όριο που θέτετε

Ακολουθήστε τις συνέπειες της κακής συμπεριφοράς. Μην φοβάστε να πειθαρχήσετε ή να ανησυχείτε ότι το παιδί σας θα είναι αναστατωμένο ή θυμωμένο μαζί σας. Μακροπρόθεσμα το παιδί σας θα επωφεληθεί από τα όρια που έχετε θέσει για να το διατηρήσετε υγιές και χαρούμενο.

8. Αποφύγετε να χαρακτηρίζετε το παιδί ως «καλό» και «κακό»

Τα παιδιά και οι ενήλικες φυσικά, συμπεριφέρονται με τρόπους που είναι αποδεκτοί και με τρόπους που είναι απαράδεκτοι. Το να χαρακτηρίζετε ένα παιδί ως «κακό» δεν θα βελτιώσει τη συμπεριφορά του και θα δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό του.

9. Κρατήστε τις οδηγίες σύντομες

Μην κάνετε μεγάλη συζήτηση με  παιδί. Ναι, είναι σημαντικό για ένα παιδί να αισθάνεται ότι ακούγονται οι σκέψεις και τα συναισθήματά του και ότι οι γονείς του νοιάζονται για αυτά. Αλλά το να δώσουμε μια μακροσκελή εξήγηση με ένα 5χρονο παιδί σχετικά με το γιατί πρέπει να κοιμηθεί νωρίς ή γιατί δεν πρέπει να σας αφήσει ξαφνικά από το χέρι και να τρέξει σε ένα πάρκινγκ, δεν θα εξυπηρετήσει κανέναν σκοπό.

Αναπτυξιακά, το παιδί σας δεν θα είναι πραγματικά σε θέση να ακούσει πλήρως, να απορροφήσει τον κανόνα και να θυμηθεί αυτές τις πληροφορίες την επόμενη φορά. Οπότε επιλέξτε σύντομες και στοχευμένες λέξεις.

10. Μην τα παρατάτε! ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΧΤΙΣΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΓΙΗ ΣΧΕΣΗ!

Αυτά τα μαθήματα απαιτούν έναν τόνο εξάσκησης και επανάληψης, κάτι που είναι εξαντλητικό για όλους τους γονείς. Επίσης όπως συχνά ακούω ‘Δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες! Χάνω την υπομονή μου!’. Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε πως χάνετε την υπομονή σας ή ότι κάνετε λάθη. Κανένας δεν γεννήθηκε έτοιμος για όλα. Η σχέση με το παιδί σας χτίζεται κάθε μέρα, είναι μια σχέση αμοιβαίας αγάπης, παραχώρησης, αμέτρητων συναισθημάτων και πίστης. Γι’ αυτό εκεί που νιώθετε πως τα παρατάτε ή ανεβαίνουν οι τόνοι, καλό είναι να φέρετε στο μυαλό σας μια όμορφη στιγμή και έπειτα να συζητήσετε με το παιδί σας το πώς ακριβώς νιώσατε. Πιστέψτε με τα παιδιά θα σας εκπλήξουν σε κάθε ηλικία.

Όλα τα παραπάνω tips και γενικά τα όρια μαθαίνουν στα παιδιά και ενσωματώνουν σημαντικά μαθήματα για μελλοντική αναφορά και χρήση.


Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να πήρατε έστω και κάτι μικρό από αυτή την  ανάρτηση! 

Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια

Find me: tobalonitoulogou@gmail.com

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια


«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»


Σχόλια

  1. Πολύ χρήσιμο το άρθρο σας! δύσκολο όμως όταν είσαι γονιός να βρεις την ισορροπία.. πολλές φορές έχω αναγκαστεί να φωνάξω ή και τιμωρήσω τα παιδιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας! Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην είναι όλες οι στιγμές κατάλληλες και γεμάτες ηρεμία. Αρχικά αξίζει ένα Μπράβο σε όλους τους γονείς που προσπαθούν να χτίσουν υγιή και ομαλά όρια στα παιδιά τους, σε εκείνους που δυσκολεύονται παραπάνω αξίζουν περισσότερα Μπράβο!! Χρειάζεται μια ισορροπία σε όλα. Δοκιμάστε τα παραπάνω tips ή προσθέστε κάτι από αυτά και κάντε το κτήμα σας και είμαι σίγουρη πως θα δείτε διαφορά! Βρείτε ήρεμες στιγμές και θυμηθείτε πως αν ηρεμήσετε και δημιουργήσετε ένα ενθαρρυντικό κλίμα τα παιδιά θα ανταποκριθούν ανάλογα.

      Διαγραφή
  2. Η καλύτερη Λογοθεραπεύτρια! Μας βοηθάς τόσο πολύ με όσα κάνεις ❤️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετική δουλειά!! Πολύ χρήσιμο το υλικό σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις