TANTRUMS (εκρήξεις θυμού) : ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ

TANTRUM. Μία λέξη και πίσω της πολλά ερωτηματικά. Και όχι άδικα! Πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν τι είναι το tantrum, πως το ξεχωρίζουμε από μια απλή έκρηξη θυμού και γιατί εν τέλει τόσος ντόρος σε ελληνική και ξένη βιβλιογραφία για ένα tantrum; Πάμε μαζί να δούμε αναλυτικά όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά!

Τι είναι τα tantrums;

Οι εκρήξεις έρχονται σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη. Όμως θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε ότι tantrum δεν είναι το κάθε ξέσπασμα θυμού ή κλάματος.

Τα tantrums μπορεί να περιλαμβάνουν θεαματικές εκρήξεις θυμού, απογοήτευσης και αποδιοργανωμένης συμπεριφοράς – όταν το παιδί σας νιώθετε δηλαδή ότι «το χάνει». Πολύ συχνά μια απλή άρνηση του γονέα θα πυροδοτήσει την αντίδραση του νηπίου, αλλά χρειάζεται να εξακολουθήσει η αρνητική στάση του γονέα ώστε να εξελιχθεί σε tantrum, δηλαδή το παιδί να φτάσει σε κατάσταση υστερίας. Όσο συχνότερα επαναλαμβάνονται τέτοια επεισόδια, τόσο πιο εύκολα θα κορυφώνεται η εκάστοτε κρίση και θα εξελίσσονται τα ξεσπάσματα θυμού. Τόσο πιο εύκολα το παιδί θα παθαίνει υστερικό επεισόδιο σε κάθε αφορμή.

Μπορεί να τα δείτε να ουρλιάζουν, να σκληραίνουν τα άκρα τους, να κλωτσάνε, να πέφτουν κάτω, να πετάνε πράγματα ή να τρέχουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά κρατούν την αναπνοή τους, κάνουν εμετό, σπάνε πράγματα ή βλάπτουν τον εαυτό τους ή άλλους ανθρώπους ως μέρος ενός θυμού.

Γιατί συμβαίνουν εκρήξεις;

Οι εκρήξεις θυμού είναι συχνές σε παιδιά ηλικίας 1-3 ετών. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μικρά παιδιά βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο κοινωνικής, συναισθηματικής και γλωσσικής ανάπτυξης. Δεν μπορούν πάντα να επικοινωνήσουν τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους, συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας να κάνουν πράγματα για τον εαυτό τους, οπότε μπορεί να απογοητευτούν. Και μαθαίνουν ότι το πώς συμπεριφέρονται επηρεάζει τους άλλους. Έτσι, οι εκρήξεις είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα μικρά παιδιά εκφράζουν και διαχειρίζονται τα συναισθήματα και προσπαθούν να κατανοήσουν ή να αλλάξουν αυτό που συμβαίνει γύρω τους.

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί επίσης να έχουν εκρήξεις. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν έχουν μάθει ακόμα ασφαλείς τρόπους έκφρασης ή διαχείρισης συναισθημάτων.

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-SPEECH THERAPIST-To mpaloni tou logou

Τι μπορεί να πυροδοτήσει αυτές τις εκρήξεις;

1. Ταμπεραμέντο – αυτό επηρεάζει το πόσο γρήγορα και έντονα αντιδρούν τα παιδιά σε πράγματα όπως απογοητευτικά γεγονότα ή αλλαγές στο περιβάλλον τους. Τα παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα μπορεί να αναστατωθούν πιο εύκολα από αυτά τα πράγματα.

2. Το άγχος, η πείνα, η κούραση και η υπερδιέγερση – αυτά μπορεί να δυσκολέψουν τα παιδιά να εκφράσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματα και να παραμείνουν ήρεμα.

3. Καταστάσεις που απλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά - για παράδειγμα, ένα μικρό παιδί μπορεί να δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει εάν ένα μεγαλύτερο παιδί αφαιρέσει ένα παιχνίδι.

4. Έντονα συναισθήματα – ανησυχία, φόβος, ντροπή και θυμός μπορεί να είναι συντριπτικά για τα παιδιά.


Η αυτορρύθμιση είναι η ικανότητα κατανόησης και διαχείρισης συναισθημάτων και αντιδράσεων. Τα παιδιά αρχίζουν να την αναπτύσσουν από περίπου 12 μηνών. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, θα είναι πιο ικανό να ρυθμίζει τις αντιδράσεις και να ηρεμεί όταν συμβαίνει κάτι ενοχλητικό. Ως αποτέλεσμα, θα δείτε λιγότερες εκρήξεις. Η ανάπτυξη και η εξάσκηση των δεξιοτήτων αυτορρύθμισης είναι ένα έργο που διαρκεί όλη τη ζωή.


ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-SPEECH THERAPIST-To mpaloni tou logou

Μερικά μικρά παιδιά που εξακολουθούν να μαθαίνουν να μιλούν έχουν ξεσπάσματα επειδή είναι απογοητευμένα. Το να διδάξετε στο παιδί σας μερικά σημάδια λέξεων-κλειδιών για λέξεις όπως «θυμωμένος» ή «πεινασμένος» μπορεί να βοηθήσει μέχρι να μάθει τις λέξεις που πρέπει να λέει.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Daniels, E., Mandleco, B., & Luthy, K.E. (2012). Assessment, management, and prevention of childhood temper tantrums. Journal of the American Association of Nurse Practitioners, 24(10), 569-573. 

Fenton, A., Walsh, K., Wong, S., & Cumming, T. (2015). Using strengths-based approaches in early years practice and research. International Journal of Early Childhood, 47, 27-52. 

Giesbrecht, G.F., Miller, M.R., & Muller, U. (2010). The anger-distress model of temper tantrums: Associations with emotional reactivity and emotional competence. Infant and Child Development, 19, 478-497. 

Lauw, M.S.M., Havighurst, S.S., Wilson, K.R., Harley, A.E., & Northam, E.A. (2014). Improving parenting of toddlers’ emotions using an emotion coaching parenting program: A pilot study of Tuning in to Toddlers. Journal of Community Psychology, 42(2), 169-175. 

Potegal, M., & Davidson, R.J. (2003). Temper tantrums in young children: 1. Behavioural composition. Journal of Developmental and Behavioural Pediatrics, 24, 140-148. 


Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ! Δεν το θεωρώ δεδομένο!

Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να πήρατε έστω και κάτι μικρό από το σημερινό άρθρο! Μπορείτε να μειώσετε τις εκρήξεις μιλώντας με τα παιδιά για τα συναισθήματα. Όταν συμβαίνει ένα ξέσπασμα, αναγνωρίστε τα συναισθήματα των παιδιών και μην ξεχνάτε να εργαστείτε στη διαχείριση των συναισθημάτων όταν τα παιδιά είναι ήρεμα!


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Find me: tobalonitoulogou@gmail.com

Καρκανιά Εύη Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»




Σχόλια

  1. Πόσο χρήσιμα θέματα θίγετε σε κάθε άρθρο σας! Μπράβο σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική ανάλυση και τη δουλειά!! Μού δίνετε πολλές ιδέες! Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολλές σημαντικές πληροφορίες και συνοπτικά γραμμένες.. Είμαι μαμά ενός 3 χρονου αγοριού και τα ξεσπάσματα η αλήθεια είναι πως είναι καθημερινή μας ασχολία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να χαίρεστε το παιδάκι σας! Είναι μια περίοδος γεμάτη με ξεσπάσματα για τα μικράκια μας, όμως είμαι σίγουρη πως με καθημερινή δουλειά πάνω στην κατανόηση των συναισθημάτων όλα θα ρυθμιστούν.
      (Βιβλιοπρόταση: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΟΥ)
      Σας ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις