ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ & ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ: 8 tips ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Μια φράση που ακούμε συχνά είναι πως τα συναισθήματα είναι για τους αδύναμους ανθρώπους. Και εδώ με το σημερινό άρθρο θέλω να σας πω να μην ξεχνάτε πως τα συναισθήματα έχουν θέση στις ψυχές όλων των ανθρώπων! Και πόσο μάλλον των παιδιών μας, γεγονός που συχνά παραμερίζουμε. 

Τα παιδιά αντιμετωπίζουν πολλά από τα ίδια συναισθήματα με τους ενήλικες και αυτό εμείς οι ενήλικες συχνά το ξεχνάμε. Τα παιδιά βιώνουν πολύπλοκα συναισθήματα όπως και οι ενήλικες. Απογοητεύονται, ενθουσιάζονται, νευριάζουν, λυπούνται, ζηλεύουν, φοβούνται, ανησυχούν, θυμώνουν και ντρέπονται. Ωστόσο, τα μικρά παιδιά συνήθως δεν έχουν το λεξιλόγιο για να μιλήσουν για το πώς αισθάνονται. Αντίθετα, επικοινωνούν τα συναισθήματά τους με άλλους τρόπους.

Τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσω των εκφράσεων του προσώπου, μέσω του σώματός τους, της συμπεριφοράς και του παιχνιδιού τους. Μερικές φορές μπορεί να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με σωματικούς, ακατάλληλους ή προβληματικούς τρόπους.

Από τη στιγμή που γεννιούνται τα παιδιά, αρχίζουν να μαθαίνουν τις συναισθηματικές δεξιότητες που χρειάζονται για να αναγνωρίσουν, να εκφράσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Μαθαίνουν πώς να το κάνουν αυτό μέσα από τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις και σχέσεις με σημαντικά άτομα στη ζωή τους, όπως γονείς, παππούδες και γιαγιάδες και φροντιστές.

Το να είσαι γονιός σημαίνει ότι έχεις έναν πραγματικά σημαντικό ρόλο να παίξεις βοηθώντας το παιδάκι σου να κατανοήσει τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές του. Τα παιδιά πρέπει να δείξουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους με θετικούς και εποικοδομητικούς τρόπους.


ΑΜΥΓΔΑΛΗ & ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ 

Τα συναισθήματα εμφανίζονται στην αμυγδαλή, το τμήμα των συναισθημάτων του εγκεφάλου. Στα παιδιά τα συναισθήματα μπορεί να είναι μεγάλα και υπερβολικά επειδή το τμήμα των συναισθημάτων του εγκεφάλου αναζητά υποστήριξη για να μάθει πως να τα διαχειριστεί από τον μετωπιαίο λοβό (το σκεπτικό μέρος του εγκεφάλου). Στους ενήλικες, τα συναισθήματα μπορεί επίσης να είναι μεγάλα εάν αγωνίζονται με κάτι που ονομάζεται δεξιότητες ρύθμισης των συναισθημάτων (επειδή αυτό είναι πράγματι μια δεξιότητα).

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους από την παιδική ηλικία, οδηγούνται σε θετικές στάσεις και συμπεριφορές αργότερα στη ζωή.


ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Ακολουθούν μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει και να εκφράσει τα συναισθήματά του:

1. Ονομάστε το συναίσθημα

Βοηθήστε το παιδί σας να ονομάσει τα συναισθήματά του δίνοντάς του μια ετικέτα. Η ονοματοδοσία των συναισθημάτων είναι το πρώτο βήμα για να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν να τα αναγνωρίζουν. Επιτρέπει στο παιδί σας να αναπτύξει ένα συναισθηματικό λεξιλόγιο ώστε να μπορεί να μιλήσει για τα συναισθήματά του. Κάτι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν υλικό είναι οι κάρτες συναισθημάτων που υπάρχουν στο διαδίκτυο σε εκτυπώσιμη μορφή ή κάποιο παιχνίδι με κάρτες συναισθημάτων.

2. Προσδιορίστε τα συναισθήματα σε άλλους

Δώστε πολλές ευκαιρίες για να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα σε άλλους. Μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να σκεφτεί τι μπορεί να αισθάνεται κάποιος άλλος, για παράδειγμα να μαντέψει πως αισθάνεστε εσείς με κάτι. Τα κινούμενα σχέδια ή τα βιβλία με εικόνες είναι ένας πολύ καλός τρόπος συζήτησης των συναισθημάτων και βοηθούν τα παιδιά να μάθουν πώς να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων μέσω των εκφράσεων του προσώπου.

3. Γίνετε πρότυπο 

Τα παιδιά μαθαίνουν για τα συναισθήματα και πώς να τα εκφράζουν κατάλληλα παρακολουθώντας τους άλλους. Δείξτε στο παιδί σας πώς αισθάνεστε για διαφορετικές καταστάσεις και πώς αντιμετωπίζετε αυτά τα συναισθήματα.

4. Εντοπίστε τα συναισθήματα

Μερικές φορές τα συναισθήματα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Συντονιστείτε στα συναισθήματα του παιδιού σας κοιτάζοντας τη γλώσσα του σώματός του, ακούγοντας τι λέει και παρατηρώντας τη συμπεριφορά του. Το να καταλάβετε τι νιώθουν και γιατί σημαίνει ότι μπορείτε να τους βοηθήσετε να αναγνωρίσουν, να εκφράσουν και να διαχειριστούν καλύτερα αυτά τα συναισθήματα. 

5. Ενθαρρύνετε με έπαινο 

Επαινέστε το παιδί σας όταν μιλάει για τα συναισθήματά του ή τα εκφράζει με κατάλληλο τρόπο. Όχι μόνο δείχνει ότι τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και ότι είναι εντάξει να μιλάμε για αυτά, αλλά ενισχύει τη συμπεριφορά και είναι πιθανό να την επαναλάβουν.

6. Ακούστε τα συναισθήματα του παιδιού σας 

Μείνετε παρόν και αντισταθείτε στην επιθυμία να εξαλείψετε τα άσχημα συναισθήματα του παιδιού σας. Υποστηρίξτε το παιδί σας να αναγνωρίσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του ώστε να ακούγονται. Όταν τα συναισθήματα ελαχιστοποιούνται ή απορρίπτονται, συχνά εκφράζονται με ανθυγιεινούς τρόπους.

Μερικές φορές τα παιδιά δεν έχουν τα λόγια για να εκφράσουν το πώς αισθάνονται και μπορεί να εκφράζουν αυτά τα συναισθήματα με τρόπους που μπορεί να φαίνονται προβληματικοί.

Μια συχνή εικόνα είναι το παιδί σας να χτυπήσει ή να πετάει παιχνίδια όταν είναι θυμωμένο ή απογοητευμένο. Χρησιμοποιήστε αυτό ως μια ευκαιρία μάθησης για να του μάθετε πως να εκφράζει τα συναισθήματά του με θετικό τρόπο. Ορίστε μερικά tips για να διδάξτε στο παιδάκι σας (και σε εσάς κάποιες φορές) να ενεργεί με βάση τα συναισθήματα:

Συναισθήματα, παιδιά, γονείς, tips-paidia-glossiki-anaptiji-goneis, tompalonitoulogou-Karkania-Evi

Συναισθήματα, παιδιά, γονείς, tips-paidia-glossiki-anaptiji-goneis, tompalonitoulogou-Karkania-Evi

Συναισθήματα, παιδιά, γονείς, tips-paidia-glossiki-anaptiji-goneis, tompalonitoulogou-Karkania-Evi


Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ! Δεν το θεωρώ δεδομένο!

Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να πήρατε έστω και κάτι μικρό από το σημερινό άρθρο! ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: Παίζετε σημαντικό ρόλο στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σας!


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Find me: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

Καρκανιά Εύη Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

  1. Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό το σπουδαίο άρθρο! Έχετε μαζεμένες τόσες πληροφορίες σωστές και στοχευμένες 👏🏽

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχο άρθρο! Μπράβο σας για την αφοσίωση και την αγάπη που βιάζεται σε όσα γράφετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις