TIPS: ΠΩΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΔΕΙΞΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ

Το σημερινό άρθρο παρέχει στρατηγικές-συμβουλές για να βοηθήσει τους γονείς και τους φροντιστές να υποστηρίξουν την καλύτερη ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων στα παιδιά. 

Η ικανότητα επικοινωνίας είναι η ικανότητα και η επιθυμία σύνδεσης με τους άλλους, ανταλλάσσοντας ιδέες και συναισθήματα, τόσο λεκτικά όσο και μη. Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν για να καλύψουν μια ανάγκη ή για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν αλληλεπίδραση με έναν αγαπημένο ενήλικα.

Τα μωρά επικοινωνούν από τη γέννησή τους, μέσω ήχων (κλάμα, βουητό, μπαμπάλισμα), εκφράσεvn του προσώπου (επαφή με τα μάτια, χαμόγελο, μορφασμούς) και χειρονομιών/κινήσεις του σώματος (κινούν τα πόδια σε ενθουσιασμό ή αγωνία και αργότερα, χειρονομίες όπως το να δείχνουν). Τα μωρά συνεχίζουν να αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας όταν οι ενήλικες ανταποκρίνονται στις προσπάθειές τους να «πούν» στους άλλους το τι χρειάζονται ή θέλουν.

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες των παιδιών αναπτύσσονται αλματωδώς κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

tips, επικοινωνιακές δεξιότητες, το μπαλόνι του λόγου, ομιλία, λόγος, παιδί, γονείς, συμβουλές, Καρκανιά Εύη, Λογοθεραπεία

Ακολουθούν μερικά tips για να βοηθήσετε το μωρό ή το νήπιό σας να αναπτύξει δεξιότητες επικοινωνίας:

1. Απαντήστε στις χειρονομίες, τα βλέμματα και τους ήχους του μωρού σας.

Όταν απλώνει τα χέρια του προς το μέρος σας, σηκώστε το και χρησιμοποιήστε απλές λέξεις. «Θες να σηκωθείς;». Όταν γουργουρίζει, γουργουρίστε και εσείς. Όταν σας κοιτάζει, κάντε βλεμματική επαφή και μιλήστε μαζί του. Αυτές οι άμεσες και συντονισμένες απαντήσεις λένε στο μωρό σας ότι οι επικοινωνίες του είναι σημαντικές και αποτελεσματικές. Αυτό θα το ενθαρρύνει να συνεχίσει να αναπτύσσει αυτές τις δεξιότητες. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε πολύπλοκο λεξιλόγιο, παρά μόνο λίγες και στοχευμένες λέξεις. 

2. Μιλήστε και ακούστε το παιδί σας.

Αυτό το tip αφορά κυρίως τα νηπιάκια μας. Όταν μιλάτε μαζί τους, δώστε τους χρόνο να απαντήσουν. Μην ξεχνάτε να κάνετε οπτική επαφή στο επίπεδό τους!  Αυτό θα επικοινωνήσει την επιθυμία σας να ακούσετε τι έχουν να πουν. Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου: «Τι θέλεις να κάνουμε σήμερα που βρέχει;» «Γιατί είναι ο ουρανός τόσο γκρίζος;». Η συζήτηση με το παιδί σας το βοηθά να δει τον εαυτό της ως καλή επικοινωνία και να το παρακινήσει να συνεχίσει να αναπτύσσει αυτές τις δεξιότητες.

3. Διδάξτε στο παιδί σας τη μη λεκτική επικοινωνία.

«Λ., βλέπεις πώς η Α. σηκώνει τα χέρια της για να καλύψει το πρόσωπό της; Δεν της αρέσει όταν πετάς την μπάλα τόσο δυνατά. Ξέρω ότι μπορείς να το πετάξεις πιο απαλά, οπότε θα θέλει να συνεχίσει να παίζει μαζί σου».

4. Διαβάστε μαζί.

Βρείτε μια ήσυχη στιγμή και διαβάστε αγκαλιά ένα βιβλίο. Ενθαρρύνετε το μεγαλύτερο μωρό σας να γυρίσει τις σελίδες και να δείξει αυτό που βλέπει. Ρωτήστε το μεγαλύτερο παιδί σας πώς μπορεί να αισθάνονται οι χαρακτήρες και αναρωτηθείτε μαζί τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει τα βιβλία. Όσο περισσότερο ενδιαφέρον έχει για το βιβλίο, τόσο πιο ευχάριστα θα περνάει. Το διάβασμα με το παιδί σας διδάσκει περισσότερα από τον γραμματισμό και τις γλωσσικές δεξιότητες. Μαθαίνει ότι εκτιμάτε τα ενδιαφέροντα και τις επιλογές του και ότι τον αγαπάτε και απολαμβάνετε να είστε κοντά του. Μελέτες δείχνουν ότι οι ισόβιοι αναγνώστες είναι εκείνοι που, ως παιδιά, θεωρούσαν απλώς την ανάγνωση μια ευχάριστη εμπειρία (αυτό που διαβάστηκε δεν φαινόταν να έχει τόση σημασία όσο το πώς ένιωθαν τα παιδιά για τη δραστηριότητα).

Μπορείτε να αναπτύξετε και να ενθαρρύνετε την καλή επικοινωνία από τη γέννηση μιλώντας στο νεογέννητο σας και αφήνοντας παύσεις σα να συζητάτε. Όταν το μωρό αρχίσει να κάνει ήχους και να μπαμπαλίζει, απευθυνθείτε, περιμένετε και δείτε αν θα λάβετε απάντηση.

5. Αφηγηθείτε τι κάνετε καθώς κάνετε τις καθημερινές σας ρουτίνες.

Αυτό βοηθά το παιδί σας να συνδέσει λέξεις με αντικείμενα και πράξεις. «Πλένω τα πιάτα. Στύβω το κίτρινο σαπούνι πιάτων στο ζεστό νερό». Μιλήστε για αυτό που κάνετε καθώς φροντίζετε το παιδί σας. «Εδώ μπαίνουμε στην μπανιέρα. Τα χέρια, τα πόδια και η κοιλιά σας βρέχονται». Μιλήστε καθώς παίζετε μαζί: «Βουρτσίζεις τα μαλλιά της κούκλας σου. Αυτή έχει μακριά μαλλιά.». Με τα λεκτικά νήπια, μπορείτε να δημιουργήσετε μια παράδοση όπου κάθε μέλος της οικογένειας μοιράζεται κάτι για την ημέρα του. Κάντε ερωτήσεις στο παιδί σας για την ημέρα του. Μόλις μπορέσει να μιλήσει, ενθαρρύνετέ τα να σας ρωτήσουν και εσάς πράγματα.

6. Ενθαρρύνετε το παιχνίδι προσποίησης.

Τα παιδιά συχνά εκφράζονται πιο ελεύθερα όταν προσποιούνται. Μπορεί να αισθάνεστε πιο ασφαλές να μιλήσετε για το πώς φοβάται το αρκουδάκι το σκοτάδι, παρά το πώς νιώθει το παιδί. Το παιχνίδι προσποίησης είναι επίσης μια ευκαιρία να αναλάβετε διαφορετικούς ρόλους και να αναπαράγετε τι μπορεί να πουν, να σκεφτούν ή να κάνουν διαφορετικοί άνθρωποι. Αυτό αναπτύσσει τη γλώσσα καθώς και κοινωνικές δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση.

7. Γίνε καλό πρότυπο.

Το παιδί σας σας παρακολουθεί πολύ προσεκτικά. Εάν μιλάτε στους άλλους με ευγένεια και σεβασμό, πιθανότατα θα ακολουθήσει το παράδειγμά σας και θα αναλάβει τον τρόπο και τον τόνο σας καθώς γίνεται πιο λεκτικό. Και, όταν περιμένετε τέτοιου είδους επικοινωνία με σεβασμό από τους άλλους, διαμορφώνετε τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να περιμένουν να τους φέρονται και οι άλλοι. Εκτός αυτού τα παιδιά είναι σφουγγάρια, επομένως όσο καλύτερα λεκτικά πρότυπα είστε τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αναπτύξουν υγιείς επικοινωνιακές δεξιότητες. 

tips, επικοινωνιακές δεξιότητες, το μπαλόνι του λόγου, ομιλία, λόγος, παιδί, γονείς, συμβουλές, Καρκανιά Εύη, Λογοθεραπεία

Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ! Δεν το θεωρώ δεδομένο!

Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να πήρατε έστω και κάτι μικρό από το σημερινό άρθρο! 

Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Find me: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

Καρκανιά Εύη Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

  1. Εξαιρετική δουλειά 👏👏

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω λόγια για το πόσα μας βοηθάς με όσα γράφεις κάθε φορά! Μπράβο σου 👏🏽

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ! Έρχονται πολλά όμορφα πράγματα 🎈

      Διαγραφή
  3. Είχα ακολουθήσει τα tips που είχατε ανεβάσει σε προηγούμενο blog και βοήθησαν πολύ τον μικρό μου! Σίγουρα θα προσπαθήσω να εντάξω και αυτά εδώ. Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρέπει να μιλάμε συνέχεια στο παιδάκι μας για να αναπτύξουμε τις επικοινωνιακές του δεξιότητες; Πώς επιλέγουμε την κατάλληλη στιγμή; Η μικρή μου είναι 7 μηνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σας! Είναι μια ερώτηση που λαμβάνω συχνά από γονείς. Για αυτό θα ήθελα να γυρίσουμε την ερώτηση σε εμάς. Εμείς θα νιώθαμε άνετα και ήρεμοι όλες τις ώρες να έχουμε κάποιον να μας μιλάει; Όχι φυσικά!
    Επομένως θέλω να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται κοπιώδης προσπάθεια ή να αφιερώνετε όλη τη μέρα στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Το παιδί έχει ανάγκη και τις ώρες ηρεμίας, τις στιγμές που πρέπει να δώσει έμφαση σε κάποια άλλη δραστηριότητα, παρατήρηση, παιχνίδι και οτιδήποτε άλλο το ενδιαφέρει.
    Extra tip: Χρησιμοποιήστε στιγμές μέσα στην μέρα που το παιδί είναι ξεκούραστο, φαγωμένο και δεν νυστάζει και εκμεταλλευτείτε τες στο έπακρο. Μιλώντας τους με ζωντάνια, παραστατικότητα και τέλος κάνοντας παύσεις! 🎈

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις