FRIDAY SPEECH BALLOON TIP - ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;

 

παραμύθια-ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-SPEECH THERAPIST-To mpaloni tou logou-τι να κάνετε στο σπίτι-ερωτήσεις-απαντήσεις-παιδί-ανάπτυξη ομιλίας-friday tip-συμβουλές-Καρκανιά Εύη-Λογοθεραπεύτρια-όλα όσα πρέπει να ξέρετε-kids-parents

Παρασκευούλα ήρθε και μαζί της ήρθε άλλο ένα Friday #speech_balloon Tip! Το σημερινό tip έχει σχέση με τον τρόπου που επιλέγουμε να διαβάζουμε ένα παραμύθι στα παιδάκια μας. 

Αρχικά, θα ήθελα να συμφωνήσουμε όλοι ότι τα παραμύθια βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Γνωρίζουν τι είναι αρετή και τι κακίες. Οι ειδικοί της προσχολικής ηλικίας μάλιστα λένε ότι τα παραμύθια είναι σημαντικά γιατί επιτρέπουν στα παιδιά να βιώσουν πράγματα στο μυαλό τους πριν τα βιώσουν στον πραγματικό κόσμο.

“If you want your children to be intelligent, read them fairy tales. If you want them to be more intelligent, read them more fairy tales.” 

― Albert Einstein

«Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι έξυπνα, διαβάστε τους παραμύθια. Αν θέλετε να είναι ακόμη πιο έξυπνα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια».
- Albert Einstein


1. Τα παραμύθια δείχνουν στα παιδιά πώς να χειρίζονται προβλήματα
Μαθαίνουμε από τους χαρακτήρες των ιστοριών, ακόμη και ως ενήλικες. Μας βοηθούν γιατί συνδεόμαστε με τις δικές μας ζωές, όνειρα, αγωνίες και σκεφτόμαστε τι θα κάναμε στη θέση τους. Τα παραμύθια βοηθούν τα παιδιά να μάθουν πώς να περιηγούνται στη ζωή.

2. Τα παραμύθια χτίζουν συναισθηματική ανθεκτικότητα
Τα παραμύθια δείχνουν θέματα πραγματικής ζωής σε ένα φανταστικό σενάριο όπου τις περισσότερες φορές ο ήρωας θριαμβεύει. Τα παιδιά πρέπει να ανακαλύψουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον ότι άσχημα πράγματα συμβαίνουν σε όλους. Γιατί; Γιατί κανείς στη ζωή δεν είναι απρόσβλητος από προκλήσεις, επομένως πρέπει να χτίσουμε τις ικανότητες στα παιδιά μας. 

3. Τα παραμύθια αναπτύσσουν τη φαντασία ενός παιδιού
«Όταν εξετάζω τον εαυτό μου και τις μεθόδους σκέψης μου, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το δώρο της φαντασίας έχει σημασία για μένα περισσότερο από οποιοδήποτε ταλέντο για αφηρημένη, θετική σκέψη».
- Albert Einstein

4. Τα παραμύθια δίνουν στους γονείς ευκαιρίες να διδάξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης

Πρέπει να λάβετε υπόψη την ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού. Δεν διαβάζουμε για παράδειγμα σε ένα δίχρονο το πρωτότυπο Ραπουνζέλ όπου ο πρίγκιπας είναι τυφλωμένος και αιμόφυρτος, επειδή το παιδί δεν θα το καταλάβει έτσι κι αλλιώς. Χρησιμοποιήστε την κρίση σας ως γονιός. Αφήστε τα παιδιά σας να χρησιμοποιήσουν επίσης την κρίση τους, θα μπορούν να πουν εάν πιστεύουν ότι η ιστορία είναι πολύ τρομακτική ή όχι.

Πρέπει να λάβετε υπόψη την ώρα της ημέρας για να διαβάσετε τα παραμύθια. Ίσως κάποια παραμύθια να μην είναι ιστορίες πριν τον ύπνο. 

Και τώρα μετά από τα τόσα οφέλη που μοιράστηκα μαζί σας για τα παραμυθία πάμε να δούμε γιατί είναι σημαντικό να μην διαβάζουμε όλα τα λόγια αλλά να τροποποιούμε και να επιλέγουμε τι θα διαβάσουμε από ένα ολόκληρο παραμύθι. 
Αρχικά θα πρέπει να αφήσετε και εδώ το παιδί να σας οδηγήσει. Όσο μικρότερο ηλικιακά τόσο σημαντικότερο να βιώσει το ξεφύλλισμα του βιβλίου. Εσείς οφείλετε να είστε οι σχολιαστές όσων διαδραματίζονται στις εικόνες. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε λίγες και στοχευμένες πληροφορίες. Γιατί; Γιατί μόνο έτσι το παιδί να κρατήσει το ενδιαφέρον του και έτσι θα κατανοήσει καλύτερα την πληροφορία που του δίνετε. Γι' αυτό επιλέξτε ανάλογα με την ηλικία την ποσότητα των πληροφοριών που θα δώσετε στο παιδάκι σας και μην ξεχνάτε να αλλάζετε το ηχόχρωμα της φωνής σας! Τα παραμύθια είναι σπουδαία ευκαιρία αλληλεπίδρασης γονιών-παιδιού, ενίσχυσης λόγου και ομιλίας και ανάπτυξης λεξιλογίου! 

Εκμεταλλευτείτε τα στο μέγιστο!

Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ και δίνετε αγάπη καθημερινά στο δημιούργημα μου. Δεν το θεωρώ δεδομένο!

Μέχρι το επόμενο #friday_speechballoontip..


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-SPEECH THERAPIST-To mpaloni tou logou-καρκανιά-εύη-λογοθεραπεία-karkania evi-tobalonitoulogou









«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»


Σχόλια

  1. Άλλο ένα καταπληκτικό άρθρο από τα χεράκια σου Εύη! Συνέχισε έτσι 👏🏽

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις