ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΣΑΣ ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΣΕΙ 2 ΛΕΞΕΙΣ - ΕΥΚΟΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Μιλάει το παιδί σας αλλά όχι τόσο όσο ο ξάδερφός του ή κάποιο άλλο γνωστό παιδάκι; Ανησυχείτε επειδή το δίχρονο παιδί σας δεν συνδυάζει λέξεις και ο γιατρός είπε ότι θα έπρεπε να το κάνει σε αυτή την ηλικία;

το μπαλόνι του λόγου-καρκανιά-εύη-λογοθεραπεία-λογοθεραπεύτρια-ομιλία-λόγος-συμβουλές-γονείς-παιδί-υλικό-ανάπτυξη-ομιλίας-tobalonitoulogou-speechballoon-tips-logotherapy-karkania-evi-kids-parents-φράσεις-δύο-λέξεων-πως-να-βοηθήσετε-το-παιδάκι-σας

Μην φοβάστε γιατί στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για το πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να μιλήσει με συνδυασμούς δύο λέξεων. Η ανάπτυξη της γλώσσας είναι περίπλοκη, ωστόσο είναι κάτι που μπορείτε να τους βοηθήσετε πραγματικά μέσα από απλές τεχνικές.

Φυσιολογικά αναμένουμε ένα παιδί να μπορεί να συνδυάζει λέξεις μεταξύ 18 και 24 μηνών. Αυτό είναι δυνατό μόνο εάν έχουν έναν σταθερό αριθμό λέξεων που λένε ήδη από μόνα τους. Μεταξύ 18 και 24 μηνών, το παιδί θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50 λέξεις και από την ηλικία των 2 έως 3 ετών, θα πρέπει να έχει περίπου 200 λέξεις. Μόλις το παιδί σας έχει πολλές μεμονωμένες λέξεις, μπορεί να αρχίσει να τις συνδυάζει για να κάνει φράσεις δύο λέξεων.

Εάν όμως το παιδί δεν έχει ισχυρό λεξιλόγιο μεμονωμένων λέξεων, πρέπει να εστιάσετε σε αυτό πριν ανησυχείτε για το αν συνδυάζει λέξεις ή όχι.


Γιατί το παιδί μου δεν συνδυάζει λέξεις;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που το παιδί σας μπορεί να μην συνδυάζει λέξεις. Κατά τη γνώμη μου, ο μεγαλύτερος λόγος που τα παιδιά δεν συνδυάζουν δύο λέξεις είναι ότι δεν έχουν αρκετά μεγάλο λεξιλόγιο.

Ένας άλλος λόγος που το παιδί σας μπορεί να μην είναι ακόμα έτοιμο να συνδυάσει λέξεις είναι ότι δεν έχει το σωστό λεξιλόγιο. Για πολλά μωρά και νήπια, πολλές από τις πρώτες τους λέξεις είναι ουσιαστικά (άνθρωποι, μέρη ή πράγματα κυρίως). Τα παιδιά μαθαίνουν λέξεις για τα φαγητά που τους αρέσουν, τους ανθρώπους που γνωρίζουν, τα παιχνίδια που προτιμούν και πολλά άλλα. Αλλά για να συνδυάσουν λέξεις, τα παιδιά πρέπει να έχουν και άλλους τύπους λέξεων.

Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι το αν το παιδί έχει παρακινηθεί κατάλληλα ώστε να συνδυάσει λέξεις. Αυτό ακούγεται αστείο, αλλά αν το παιδί σας παίρνει όλα όσα θέλει χωρίς να χρησιμοποιεί τα λόγια του ή λέγοντας μόνο μία λέξη, μπορεί να μην δει την ανάγκη να συνδυάσει λέξεις. Ως γονείς, γνωρίζετε τα παιδιά σας τόσο καλά που μερικές φορές προβλέπετε τις ανάγκες τους και δεν τα βάζετε να χρησιμοποιήσουν τα λόγια τους.

Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να επεκτείνει το λεξιλόγιό του βοηθώντας το να προσθέσει νέες λέξεις και στη συνέχεια να του δώσει την ευκαιρία να πει τις λέξεις μαζί.


Πώς μπορώ να διδάξω στο παιδί μου να συνδυάζει λέξεις;

Διδάξτε περισσότερες λέξεις

Εάν το παιδί σας δεν μιλάει πολύ γενικά, πρέπει πρώτα να το βοηθήσετε να μάθει νέες λέξεις. Μην χρησιμοποιείτε κάρτες ομιλίας για αυτό. Παίξτε μαζί τους, διαβάστε τους, δημιουργείστε ρουτίνες ομιλίας μαζί τους, γελάστε και συνδεθείτε μαζί τους. 

Διδάξτε μια ευρύτερη ποικιλία λέξεων

Όταν διδάσκουμε για πρώτη φορά λέξεις στα παιδάκια μας, εστιάζουμε πολύ στα ουσιαστικά (λέξεις που αναφέρονται σε ανθρώπους, τόπους, πράγματα ή ιδέες). Θέλουμε να λένε «μαμά», «μπαμπά», το όνομα του σκύλου, τους τύπους φαγητού κ.λπ. Αλλά αν ποτέ διδάξετε στο παιδί σας μόνο ουσιαστικά, τότε θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μάθει να συνδυάζει λέξεις.

Αντίθετα, εστιάστε στη χρήση μιας ποικιλίας τύπων λέξεων. Χρησιμοποιήστε επίθετα (περιγράφοντας λέξεις) όπως να ονομάσετε το χρώμα ή να χρησιμοποιήσετε λέξεις όπως "μεγάλο" και "μικρό"Άλλα σπουδαία επίθετα για διδασκαλία είναι έννοιες όπως «γρήγορα» και «αργά». Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να μάθει νέες έννοιες και να επεκτείνει τις φράσεις του! Στη συνέχεια, εάν το παιδί ζητήσει ένα κουτάλι, μπορεί να πει «μπλε κουτάλι». Ή αν θέλουν μία από τις μπάλες, μπορούν να ζητήσουν τη «μεγάλη μπάλα».

Μια άλλη λέξη που είναι υπέροχο να διδάξετε στο παιδί σας είναι το «περισσότερο». Αυτή είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη λέξη που τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν με πολλούς τρόπους και να αποκτήσουν αυτό που θέλουν πιο εύκολα. Αν λατρεύουν για παράδειγμα τα cheerios, μπορούν να πουν «περισσότερα cheerios» και να πάρουν ακριβώς αυτό που θέλουν!

Φροντίστε να διδάξετε επίσης ρήματα (λέξεις δράσης). Χρησιμοποιήστε ρήματα καθώς το παιδί σας κάνει κάτι, απλά επισημαίνοντας τις ενέργειές του γι' αυτό. Εάν το παιδί σας τρώει, περπατάει, μιλάει, γελάει ή οτιδήποτε άλλο, πείτε αυτή τη λέξη δυνατά.

Οι λέξεις δράσης που πρέπει να στοχεύσετε πρώτα πρέπει να είναι κάτι που κάνετε με το παιδάκι σας κάθε μέρα. Θα μπορούσατε να δουλέψετε τη λέξη «πίνω» ή «τρώω» την ώρα του φαγητού. Θα μπορούσατε να τους βοηθήσετε να μάθουν τις λέξεις «χορεύω», «πηδώ» και «πάω» όταν παίζετε με το μικρό παιδί σας. Με την προσθήκη ρημάτων, θα είναι πιο πιθανό να συνδυάσουν λέξεις σε φράσεις δύο λέξεων.

Χρησιμοποιήστε προθέσεις (λέξεις θέσης) καθώς παίζετε με το παιδί σας. Ξεκινήστε απλά με λέξεις όπως «μέσα» και «έξω» όταν παίζουν με παιχνίδια που μπαίνουν σε ένα κουτί. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λέξεις όπως «πίσω», «δίπλα» και «πάνω». Όλες αυτές οι λέξεις είναι λειτουργικές καθώς δίνετε στο παιδί σας οδηγίες και θα είναι χρήσιμες για να μπορέσει να καταλάβει και να πει.


Φράση με δύο λέξεις..

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε φράσεις δύο λέξεων έτσι ώστε να είναι ευκολότερο για το παιδί σας να τις αντιγράψει. Απλοποιήστε αυτά που λέτε, ώστε το παιδί σας να σας μιμηθεί. 

Η χρήση φράσεων δύο λέξεων έχει δύο βασικά οφέλη. Το πρώτο όφελος είναι ότι το νήπιό σας θα μπορεί να καταλάβει για τι μιλάτε πιο εύκολα, επειδή η χρήση μικρότερων φράσεων το καθιστά ευκολότερο για αυτό να κατανοήσει τι λέτε. Μερικές φορές τα νήπια που είναι λίγο πίσω στην ομιλία δυσκολεύονται γιατί δεν καταλαβαίνουν τι τους λέμε. Εάν μιλάτε πάντα με μεγάλες προτάσεις και παραγράφους, μπορεί να εμποδίζει το μικρό σας τόσο στην δεκτική όσο και στην εκφραστική γλώσσα του. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι θα τους διευκολύνει να αντιγράψουν. Χρησιμοποιώντας μόνο δύο λέξεις, το παιδί σας είναι πιο πιθανό να αντιγράψει αυτές τις δύο λέξεις. Λέγοντας λίγες λέξεις και επαναλαμβάνοντας τις ίδιες φράσεις, το παιδί σας είναι πιο πιθανό να συνδυάσει λέξεις.


ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ "Plus One Word".

Αυτή είναι μια πολύ απλή προσέγγιση που είναι επίσης πολύ αποτελεσματική.

Όταν το παιδί σας λέει μια λέξη μόνο του, προσθέστε μόνο μια ακόμη λέξη που ταιριάζει. Εάν το παιδί σας λέει «πάω» όταν παίζει με ένα αυτοκίνητο, μπορείτε να πείτε «πήγαινε αυτοκίνητο». Σε ένα άλλο παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να πει "μήλο" επειδή θέλει άλλη μια μπουκιά μήλου. Θα απαντούσατε λέγοντας «περισσότερο μήλο».

Αυτή η προσέγγιση τους δίνει έναν πολύ απλό, συγκεκριμένο τρόπο για να αρχίσουν να συνδυάζουν δύο λέξεις. Μπορεί να σας μιμηθούν αμέσως και να πουν τη φράση δύο λέξεων, αλλά πιο συχνά θα χρειαστεί να την ακούσουν να λέγεται πολλές φορές πριν την πουν μόνοι τους.


ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ

Όταν παίζετε με το παιδί σας, μιλήστε για το πώς παίζετε, αλλά χρησιμοποιήστε σύντομες φράσεις. Αντί να πείτε, «Ουάου το αυτοκίνητο πηγαίνει τόσο γρήγορα. Θα βάλω το αυτοκίνητό μου εδώ και θα το κάνω να κατέβει. Μου αρέσει που το αυτοκίνητό μου είναι κίτρινο…» δοκιμάστε μία ή δύο λέξεις τη φορά. Μπορείτε να μεταφέρετε τις ίδιες ιδέες, αλλά με πιο σύντομες φράσεις δύο λέξεων όπως αυτές: «πήγαινε αυτοκίνητο», «γρήγορο αυτοκίνητο», πάνω», «κάτω αυτοκίνητο», «κίτρινο αυτοκίνητο».

Δίνοντάς τους λέξεις σε μικρότερα κομμάτια, θα είναι πολύ πιο εύκολο για αυτούς να επαναλάβουν αυτό που λέτε. Δεν θα μπορέσουν ξαφνικά να μεταβούν από μονολεκτικές φράσεις σε παραγράφους, επομένως βοηθήστε τους να αναπτύξουν τη γλώσσα τους κρατώντας την απλή όταν μιλάτε.


ΔΩΣΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ

Μερικές φορές χρειάζεται απλώς να δώσουμε στο παιδί μας περισσότερο χρόνο και χώρο για να πει κάτι. Αν είμαστε πολύ γρήγοροι να μιλήσουμε για λογαριασμό τους ή να προχωρήσουμε, θα δυσκολευτούν να μιλήσουν.

Όταν μιλάτε στο παιδί σας, συμπεριφέρεστε σαν να πρόκειται να απαντήσει. Όταν παίζετε πείτε τους κάτι και μετά κάντε παύση για να απαντήσουν. Κοιτάξτε τους και ρίξτε μια αναμενόμενη ματιά για να τους βοηθήσετε να καταλάβουν ότι θέλετε να μιλήσουν. Δεν θα ανταποκρίνονται πάντα, αλλά ο χρόνος και ο χώρος είναι εκεί για να προσπαθήσουν.


Ποιες είναι μερικές δραστηριότητες που μπορώ να κάνω με το παιδί μου για να το βοηθήσω με φράσεις δύο λέξεων;

Κοινές φράσεις δύο λέξεων κατά τη διάρκεια του γεύματος
Η ώρα του φαγητού μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να δουλέψετε στην ικανότητα του παιδιού σας να συνδυάζει λέξεις. Αλλά προσέξτε να μην απογοητεύσετε υπερβολικά το παιδί σας όταν τρώει, κάτι που θα μπορούσε να το κάνει να θέλει να παραλείψει τελείως το φαγητό!

Εάν το παιδί σας θέλει κι άλλο φαγητό, μοντελοποιήστε φράσεις δύο λέξεων όπως «περισσότερο _______» (συμπληρώστε οποιοδήποτε φαγητό ή ποτό). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε "φαγητό τέλος", "πολύ ζεστό", "πολύ κρύο", "μπλε πιάτο" (ή οποιοδήποτε χρώμα του πιάτου που χρησιμοποιούν), "θέλω _______" ή "γάλα παρακαλώ" (και πάλι, συμπληρώστε το με ό,τι φαγητό ή ποτό θέλουν).

Χρησιμοποιήστε όλα αυτά ενώ τρώτε μαζί και χρησιμοποιήστε μερικές από τις παραπάνω μεθόδους για να βοηθήσετε το παιδί σας να τις πει σε εσάς!

Συνδυάζοντας λέξεις την ώρα του μπάνιου
Η ώρα του μπάνιου είναι ένα άλλο εξαιρετικό μέρος για να βοηθήσετε το παιδί σας να συνδυάσει λέξεις. Εάν στο παιδί σας αρέσει το μπάνιο, αυτό είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να μάθει νέες λέξεις και ακόμη και να ξεκινήσετε με μερικές φράσεις δύο λέξεων. Αλλά αν το παιδί σας περνά από μια φάση όπου πραγματικά δεν του αρέσει το μπάνιο, μην προσθέτετε στο άγχος βάζοντάς το να μιλήσει.

Αν υποθέσουμε ότι το μικρό σας απολαμβάνει το μπάνιο, δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε φράσεις δύο λέξεων όταν παίζετε με φυσαλίδες όπως "περισσότερες φυσαλίδες", "φυσώ φυσαλίδες", "ποπ ποπ", "μεγάλη φούσκα" ή "μικρή φούσκα".

Εάν παίζετε με παιχνίδια μπάνιου, πείτε το όνομα του παιχνιδιού και συνδυάστε το με το χρώμα («κίτρινο παπί») ή το όνομα του παιχνιδιού και μια δράση («το ψάρι κολυμπάει»). Ενώ τα πλένετε, πείτε «πλένω χέρια», «πλένω πόδι» και ούτω καθεξής καθώς πλένετε ολόκληρο το σώμα τους. 

Θέλω να θυμάστε ότι το παιδί σας πιθανότατα δεν πρόκειται να κατακτήσει μια ολόκληρη λίστα με φράσεις δύο λέξεων από τη μια μέρα στην άλλη! Μπορεί να χρειαστούν μέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μερικοί μήνες πριν συνδυάσουν λέξεις με συνέπεια. Απλώς συνέχισε να προσπαθείς και κάνε υπομονή. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ότι το παιδί σας είναι πραγματικά πίσω και δεν σημειώνεται πρόοδος, ζητήστε αξιολόγηση από κάποιον ειδικό Λογοθεραπευτή! 

Καλό Μήνα μπαλονένιοι μου άνθρωποι! 🎈

Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ! 

Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να πήρατε έστω και κάτι μικρό από το σημερινό άρθρο. Εφαρμόστε τις τεχνικές που αναφέρθηκαν παραπάνω, δοκιμάστε να προσθέσετε κάτι από όσα είπαμε στα όσα ήδη κάνετε. Και τέλος αν για οποιοδήποτε λόγο ανησυχείτε για το εκφραστικό λεξιλόγιο του παιδιού σας, ρωτήστε τώρα! Μην το αφήνετε για μετά..


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-SPEECH THERAPIST-To mpaloni tou logou-καρκανιά-εύη-λογοθεραπεία-karkania evi-tobalonitoulogou









«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

  1. Δεν σας γνωρίζω προσωπικά αλλά οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ! Ακολουθώ το blog σας από την αρχή σχεδόν και όλα όσα ανεβάζεις έχουν βοηθήσει εμένα και το παιδάκι μου φυσικά στην ανάπτυξη της ομιλίας του. Γράφεις στοχευμένα και όσα ακριβώς πρέπει να γνωρίζουμε εμείς οι γονείς. Εφαρμόζω τις τεχνικές στο σπίτι και έχω δει μεγάλη διαφορά στην αλληλεπίδραση με το παιδί μου. Συνέχισε να μοιράζεσαι όμορφες πληροφορίες μαζί μας! Συγχαρητήρια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική τοποθέτηση! Καταγράφετε με ακρίβεια καί με πολύ όμορφο τρόπο λύσεις που θα βοηθήσουν την οικογένεια μου! Ευχαριστούμε πολύ! Αναμένουμε και άλλα άρθρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις