ΜΙΜΗΣΗ: ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

mimisi-anaptyxi-omilias-logotherapeia-orosima

Η μίμηση αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της παιδικής ηλικίας. Σε κάθε στάδιο μαθαίνουμε παρακολουθώντας, ακούγοντας και κάνοντας, παίζοντας ώρες επαναλαμβανόμενων παιχνιδιών, επαναλαμβάνοντας αμέτρητα αστεία μεταξύ μας και μιμούμενοι τις λέξεις σε τραγούδια, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς τρόπους που μιμούμαστε. Μαθαίνουμε κοινωνικούς κανόνες με μίμηση, μελετώντας τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος και, δεν αποτελεί έκπληξη, ένα μεγάλο μέρος της γλώσσας μαθαίνεται στην πραγματικότητα μέσω της μίμησης.

Πολύ πριν μάθουν τη γλώσσα, τα μωρά μιμούνται σκόπιμα τις εκφράσεις του προσώπου καθώς και τους ήχους, τους τονισμούς και την ένταση αυτού που ακούνε, μαθαίνοντας τον τόνο και τα μοτίβα περιγράμματος της μητρικής τους γλώσσας πολύ πριν καταλάβουν μεμονωμένες λέξεις. Μόλις το παιδί γίνει νήπιο που μπορεί να πει μερικές λέξεις (και που καταλαβαίνει πολλές περισσότερες), εντείνει πραγματικά τις προσπάθειές του να μιμηθεί. Τα μικρά παιδιά πρέπει να μιμηθούν τη γλώσσα που ακούνε γύρω τους για να κατανοήσουν πώς ταιριάζουν όλα τα συστατικά της γλώσσας και να καταλάβουν τι σημαίνει όλα!

Γιατί είναι σημαντική η μίμηση;

Όταν μιλάμε για ορόσημα επικοινωνίας, συχνά αναφερόμαστε στα πολλά σκαλοπατάκια που οδηγούν στις πρώτες λέξεις. Η μίμηση είναι ένα από αυτά τα σκαλοπατάκια και μάλιστα πολύ μεγάλο! Η ικανότητα της μίμησης θεωρείται προ-γλωσσική δεξιότητα (ή προγλωσσικές/προλεκτικές δεξιότητες). Οι προ-γλωσσικές δεξιότητες είναι ο τρόπος με τον οποίο το μωρό σας επικοινωνεί μαζί σας μη λεκτικά! Αυτές οι διασκεδαστικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας είναι απαραίτητες πριν το παιδί σας αρχίσει να αναπτύσσει λέξεις, καθώς αποδεικνύουν ότι το μωρό σας κατανοεί την πρόθεση πίσω από την επικοινωνία! Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι δεξιότητες αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου. Κάποια μπορεί να εμφανιστούν νωρίς στη βρεφική ηλικία (όπως η μίμηση, οι εκφράσεις του προσώπου και η οπτική επαφή) και άλλα να αναπτυχθούν αργότερα (όπως η κοινή προσοχή και η χρήση χειρονομιών).

Πότε θα αρχίσει το μωρό μου να με μιμείται;

Με ρωτούν συχνά οι γονείς πότε θα ξεκινήσει το παιδάκι τους να τους μιμείται (συνήθως αναφερόμενοι σε λεκτικές δεξιότητες)! Για να είμαι ειλικρινής, υπάρχουν πολλές διαφορετικές ηλικίες και στάδια για μίμηση! Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι η μίμηση είναι μια κρίσιμη προγλωσσική δεξιότητα! Τι σημαίνει αυτό? Σημαίνει ότι η μίμηση είναι μια από τις δεξιότητες που πρέπει να κατακτήσει το παιδί σας πριν αρχίσει να λέει λέξεις!

Το βρέφος σας μπορεί να αρχίσει να μιμείται τις εκφράσεις του προσώπου και τις κινήσεις του στόματός σας μέσα στους πρώτους μήνες της ζωής του. Ξεκινώντας στους 3 ή 4 μήνες, το μωρό σας θα αρχίσει να αντιγράφει ήχους βουητού! Τα μικρά θα συνεχίσουν να αντιγράφουν ήχους καθώς μεγαλώνουν και στους 6 μήνες μπορεί να είναι σε θέση να μιμούνται τους ήχους της φλυαρίας σας. Αυτό θέτει τις βάσεις για αλληλεπιδράσεις πέρα ​​δώθε και μίμηση πιο προηγμένων λεκτικών δεξιοτήτων!

Γύρω στους 9 μήνες (και μερικές φορές νωρίτερα), μπορεί να παρατηρήσετε το μωρό σας να μιμείται τις χειρονομίες και τους ήχους σας! Και πιο κοντά σε αυτά τα μαγικά πρώτα γενέθλια στους 12 μήνες, το μωρό σας μπορεί να προσπαθήσει να αντιγράψει πραγματικές λέξεις!

Η μίμηση βοηθά στην:

1. Κατανόηση

Η μίμηση βοηθά τα νήπια να εμπεδώσουν τις γνώσεις τους. Το μεγαλύτερο μέρος του νοήματος σε μια γλώσσα συγκρατείται στον τρόπο που συνδυάζονται οι ήχοι και τα σύμβολα. Τα παιδιά μαθαίνουν τη γλωσσική δομή και τις μεμονωμένες λέξεις μέσω της μίμησης.

2. Ανάπτυξη λεξιλογίου

Η μίμηση είναι ζωτικής σημασίας για το αναπτυσσόμενο νοητικό λεξικό του παιδιού. Τα παιδιά συνήθως μιμούνται κάτι που τους είναι λίγο πολύ δύσκολο, κάτι που τα βοηθά να μάθουν. Τα παιδιά με μεγαλύτερα αδέρφια τείνουν να μιμούνται λιγότερο επειδή ο μεγάλος αδερφός ή η αδερφή "πετάγεται" για να τους μιλήσει. Υπάρχει πάλι αυτή η διαφορά στη σειρά γέννησης!


Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να μιμείται;

                                  mimisi-anaptyxi-omilias-logotherapeia-orosima

Αν θέλετε να βοηθήσετε το μικρό σας να εργαστεί στις δεξιότητες μίμησης, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

Πώς μπορείτε να κάνετε το παιδί σας να σας μιμηθεί;

Περάστε χρόνο πρόσωπο με πρόσωπο με το μωρό σας.

Αντιγράψτε τους ήχους που κάνει το μωρό σας και μετά ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ να δείτε αν ανταποκρίνονται!

➤ Αν χτυπούν τον δίσκο του καρεκλιού τους, τότε χτυπήστε και εσείς κάτι.

➤ Εάν το μωρό σας κάνει έναν ήχο, επαναλάβετε τον ήχο ακριβώς όπως τον είπε.

➤ Με τα βρέφη, μιμηθείτε όποιον ήχο κάνουν, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε!

Κάντε ήχους ή χειρονομίες όταν έχετε την προσοχή του μωρού σας και, στη συνέχεια, ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ να δείτε αν το αντιγράφει! Να είστε παιχνιδιάρικοι και να υπερβάλλετε μερικούς από τους ήχους, ώστε το μωρό σας να σας προσέχει πραγματικά. Βοηθάει να κρατάτε ένα παιχνίδι ή ένα λούτρινο ζωάκι κοντά στο πρόσωπό σας για να τραβήξετε την προσοχή.

Εάν το μωρό σας δεν σας αντιγράφει, δεν πειράζει! Κάντε τη χειρονομία ή τον ήχο για αυτούς και μετά προσπαθήστε ξανά.

Χρησιμοποιήστε ανόητους και διασκεδαστικούς ήχους με το παιδί σας! Οι ήχοι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τα νήπια να αρχίσουν να σχηματίζουν λέξεις! Σκεφτείτε όλους τους διασκεδαστικούς ήχους που λατρεύει το μικρό σας και ενσωματώστε τους στο χρόνο παιχνιδιού, στα τραγούδια και στις συζητήσεις! Βοηθάει αν λέτε τους ήχους ξανά και ξανά μαζί με μια ενέργεια. Στη συνέχεια, δώστε το παιχνίδι στο παιδί σας ή κάντε μια παύση, ώστε να το δοκιμάσει μόνο του!

Μερικά παραδείγματα διασκεδαστικών ήχων:

 "Μπιπ μπιπ!" Ήχοι οχημάτων

 "Βέλασμα!" Ήχοι ζώων

 "Ωχ!!» Ανόητα επιφωνήματα

 «Ααααχ!» Ακούγεται σαν έκπληξη


EXTRA TIP: Σκεφτείτε τους ήχους που μπορεί να δει το μωρό σας στα χείλη σας, όπως b, m, w. Στη συνέχεια, πείτε ανόητα και διασκεδαστικά πράγματα που χρησιμοποιούν αυτούς τους ήχους. Συνήθως, οι ήχοι που χρησιμοποιούν τα χείλη αναπτύσσονται πριν από άλλους ήχους και είναι πιο εύκολο για το παιδί σας να δει και να αντιγράψει!


Τρόποι για να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους ήχους:

Ήχος ψαριού: μπλου μπλου 

Ήχοι οδήγησης οχήματος: μπιπ μπιπ μπιπ

Ηχεί η σειρήνα: ιου ιου ιου

Παίζοντας με αυτοκίνητα: βρουμ βρουμμμ 


Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ! 

Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να πήρατε έστω και κάτι μικρό από το σημερινό άρθρο. Μην ξεχνάτε να κάθεστε πρόσωπο με πρόσωπο με το παιδάκι σας, να το ακολουθείτε σε ότι κάνει δημιουργώντας ευκαιρίες αλληλεπίδρασης. 


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

Karkania-evi-logotherapeia-logotherapeftria-logopedikos-trikala-to-mpaloni-tou-logou-epikoinonia-logos-paidi-symvouleftiki










«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις