ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΕΤΡΑΝΕ ΩΣ ΤΟ 10;

Το μέτρημα μέχρι το 10 είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο, το οποίο πολλοί γονείς αναμένουν. Αλλά, σε ποιο σημείο πρέπει να αρχίσει το παιδί σας να μαθαίνει αριθμούς και πότε πρέπει να μπορεί να μετράει μέχρι το 10;

ekmathisi-arithmon-nipia-drastiriotites-anaptyxi-omilias


Πότε πρέπει το παιδί μου να μάθει να μετράει μέχρι το 10;

Τα μαθηματικά είναι παντού γύρω μας και από τη στιγμή που τα παιδιά αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο, μαθαίνουν. Είτε αναγνωρίζουν σχήματα, μοτίβα είτε προβλέπουν γεγονότα, όλα αυτά είναι μαθηματικές έννοιες που αναπτύσσονται καθώς μεγαλώνει το παιδί. Όμως, σε ποια ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν τους αριθμούς;

Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά θα απαγγείλουν αριθμούς πριν καταλάβουν πραγματικά την έννοια πίσω από αυτούς. Αν και κάθε παιδί είναι διαφορετικό, τα περισσότερα νήπια θα μπορούν να μετρούν μέχρι το 10 μέχρι τα δύο τους χρόνια. Σε αυτό το χρονικό σημείο πιθανότατα τα επαναλαμβάνουν κυρίως από τη μνήμη και δεν έχουν ακόμη καταλάβει τι πραγματικά σημαίνουν.

Αυτή η έννοια είναι γνωστή ως καταμέτρηση «από μνήμης». Η καταμέτρηση είναι όταν ένα παιδί μπορεί να πει τους αριθμούς με τη σειρά και μαθαίνεται κυρίως ακούγοντας τους αριθμούς που λέγονται επανειλημμένα δυνατά από άλλους.

Όταν μετράνε περιστροφικά έως το 10, τα παιδιά μπορεί να μπορούν να αναφέρουν αριθμούς με τη σειρά ή μπορεί να μεταπηδούν από αριθμό σε αριθμό τυχαία. Όσο περισσότερο ακούν τους άλλους να μετρούν, τόσο πιο σίγουροι θα είναι να απαγγείλουν τις σωστές εντολές αριθμών.

Μην πανικοβληθείτε εάν το παιδί σας δεν είναι σε θέση να μετρήσει μέχρι το 10 μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Αυτή είναι η μέση ηλικία που μαθαίνουν τα παιδιά να μετρούν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι οριστική.

Όλα τα παιδιά μαθαίνουν με τον δικό τους ρυθμό και μερικά θα μάθουν πιο γρήγορα από άλλα. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει αριθμούς δουλεύοντας μαζί τους σε τακτική βάση και συμμετέχοντας σε μαθηματικές δραστηριότητες για νήπια.

Πότε καταλαβαίνουν τα παιδιά τις βασικές έννοιες των μαθηματικών;

Αναφέραμε παραπάνω ότι παρόλο που τα περισσότερα νήπια μπορούν να αναφέρουν τους αριθμούς τους με 2, δεν κατανοούν απαραίτητα την έννοια πίσω από αυτούς. Τα παιδιά στην πραγματικότητα δεν αρχίζουν να κατανοούν τις έννοιες της μέτρησης μέχρι την ηλικία των 2-4 ετών.

Το πρώτο σημάδι ότι το παιδί σας αρχίζει να κατανοεί την έννοια πίσω από τους αριθμούς είναι με μια δεξιότητα γνωστή ως ομαδοποίηση ένας προς έναν. Θα το δείτε συχνά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η ομαδοποίηση ένας προς έναν είναι όταν τα παιδιά αρχίζουν να ομαδοποιούν αντικείμενα, δείχνοντας το καθένα καθώς τα μετρούν. Και πάλι, αυτή η μαθηματική δεξιότητα μαθαίνεται συχνά με την αντιγραφή άλλων.

Το επόμενο στάδιο είναι η κατανόηση του τι αντιπροσωπεύουν αυτοί οι αριθμοί. Για παράδειγμα, αν μετρήσετε «ένα», «δύο», «τρία» αυτοκίνητα, τότε υπάρχουν συνολικά τρία αυτοκίνητα σε αυτήν την ομάδα.

Μόλις τα παιδιά αρχίσουν να κατανοούν αυτήν την έννοια, το επόμενο στάδιο είναι να συνδυάσουν τους αριθμούς με τους γραπτούς τους αριθμούς. Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να καταλαβαίνουν αυτό το ζευγάρωμα από την προσχολική τους ηλικία ή από την ηλικία των 3-4 ετών.

Άλλες μαθηματικές έννοιες που συνήθως αναπτύσσονται από την προσχολική ηλικία περιλαμβάνουν την ικανότητα αναγνώρισης σχημάτων, χρήσης ταξινομήσεων (ύψος, μέγεθος κ.λπ.), χρήση χωρικής επίγνωσης για παζλ και έναρξη πρόβλεψης σχέσεων αιτίας και αποτελέσματος.

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

 Παιχνίδι μέτρησης

ekmathisi-arithmon-nipia-drastiriotites-anaptyxi-omilias-1


Αν δώσετε σε ένα μικρό παιδί ένα όμορφο παιχνίδι, με τι θα θέλει να παίξει; Ενα κουτί. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νήπια αγαπούν τα παιχνίδια της «πραγματικής ζωής» και συχνά τα προτιμούν από τα πλαστικά παιδικά παιχνίδια.

Με ένα μικρό παιδί, πράγματα όπως κουτιά, κατσαρόλες και τηγάνια και τα χρήματα θα τραβήξουν την προσοχή περισσότερο από οποιοδήποτε παιχνίδι για νήπια – οπότε γιατί να μην το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας;

Για να ενθαρρύνετε τη μέτρηση για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, αφήστε τα να μετρήσουν όσπρια, μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο ακίνδυνο. Μπορείτε με ένα μεγαλύτερο παιδάκι να δοκιμάσετε το παιχνίδι αυτό και με νομίσματα. Ταυτόχρονα, μπορείτε να εργαστείτε στην ταξινόμηση των νομισμάτων κατά μέγεθος και στην εκμάθηση των διαφορετικών τιμών των νομισμάτων. Καθεμία από αυτές είναι μαθηματικές έννοιες που θα αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου, αλλά τις οποίες μπορείτε να ενθαρρύνετε εξασκώντας τακτικά.

Τραγούδια για τους αριθμούς

Τα παιδιά λατρεύουν να τραγουδούν και να χορεύουν και να τραγουδούν μαζί τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσουν τη μάθηση. Είναι ένα τέλειο παιχνίδι μαθηματικών για παιδιά, αφού δεν ξέρουν ότι μαθαίνουν! Και όταν πρόκειται να μετρήσετε μέχρι το 10, υπάρχουν πολλά τραγούδια εκεί έξω που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να μάθει.

Μετρήστε με Lego

ekmathisi-arithmon-nipia-drastiriotites-anaptyxi-omilias-2

Εάν έχετε Lego ή οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι κατασκευής τούβλων στο σπίτι, μπορείτε απλά να τα μετρήσετε και να μάθετε αριθμούς. Γράψτε αριθμούς από το ένα έως το 10 σε ένα χαρτί. Κάτω από κάθε αριθμό γράψτε ένα τετράγωνο ή ένα πλαίσιο. Ζητήστε από το παιδί σας να βάλει ένα τουβλάκι Lego στο κουτί κάτω από τον αριθμό ένα, δύο κάτω από τον αριθμό δύο, τρία κάτω από τον αριθμό τρία και ούτω καθεξής. Αυτό θα διδάξει στο παιδί σας να συγκρίνει τι είναι λιγότερο και τι είναι περισσότερο. Μπορείτε επίσης να τους ρωτήσετε: «Είναι ένα λιγότερο από δύο; Αν έχω δύο τουβλάκια lego, έχω περισσότερα από ένα;» Μην ενοχλείστε πολύ με σωστές ή λάθος απαντήσεις (μπορείτε να τους μοντελοποιήσετε τι είναι σωστό), το θέμα είναι απλώς να τους εξοικειώσετε με τις συγκρίσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ και δίνετε αγάπη καθημερινά στο δημιούργημα μου. Δεν το θεωρώ δεδομένο! 


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

Karkania-evi-logotherapeia-logotherapeftria-logopedikos-trikala-to-mpaloni-tou-logou-epikoinonia-logos-paidi-symvouleftiki

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις