ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ;

Ποιος ξέρει πού είναι η μύτη του; Στο σημερινό άρθρο θα συζητήσουμε σε ποια ηλικία αναμένουμε από τα μικρά μας να αρχίσουν να αναγνωρίζουν μέρη του σώματος και πώς μπορείτε να τα βοηθήσετε να το κάνουν.

se-poia-ilikia-ta-paidia-mathainoun-ta-meri-tou-somatos

Τα παιδιά αναζητούν πάντα νέες πληροφορίες για να τις απορροφήσουν. Έχουν τόσες πολλές ερωτήσεις για τον κόσμο, το περιβάλλον τους και ειδικά το σώμα τους. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι μπορούν να τρέξουν, να παίξουν, να γελάσουν και να τραγουδήσουν. 

Καθώς αναπτύσσονται και γίνονται πιο περίεργα για το σώμα τους, είναι απαραίτητο να τους διδάξετε για τα μέρη του σώματος για παιδιά. Ενώ μαθαίνουν τι κάνουν τα μέρη του σώματός τους, μπορούν επίσης να αποκτήσουν συντονιστικές και κινητικές δεξιότητες που αποδεικνύονται χρήσιμες στο μέλλον τους.

Δεν υπάρχει "κατάλληλη" στιγμή για να διδάξετε μέρη του σώματος - και κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορείτε να αρχίσετε να επισημαίνετε τα μέρη του σώματος όταν μιλάτε ακόμη και στα μικρότερα μωρά. Μόλις γίνουν τεσσάρων έως έξι μηνών, τα παιδιά αρχίζουν να συνειδητοποιούν τον εαυτό τους. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό στάδιο για να ξεκινήσετε να εισάγετε το λεξιλόγιο για τα μέρη του σώματος στην καθημερινή τους ζωή, δημιουργώντας συνδέσεις μεταξύ των λέξεων και του σώματός τους. 

Μέχρι τους 18 μήνες, τα περισσότερα παιδιά μπορούν να δείχνουν τουλάχιστον ένα μέρος του σώματος όταν ονομάζονται, και μέχρι την ηλικία των 2 ετών, το μικρό παιδί σας θα είναι σε θέση να ονομάσει πολλά διαφορετικά μέρη του σώματος.

Όταν διδάσκετε τα παιδιά για τα μέρη του σώματος, τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε, καθώς το μικρό σας πιθανότατα θα μπορεί να τα επισημάνει πρώτα. Γιατί; Πιθανότατα βάζει συχνά τα χέρια του στο πρόσωπό σας και στα δικά του, και πιθανότατα ονομάζετε ήδη αυτά τα χαρακτηριστικά καθώς τα αγγίζει (λέγοντας «στόμα» κάθε φορά που ακουμπάει ή βάζει τα χέρια του στο στόμα).

Γιατί είναι σημαντικό για τα παιδιά να μάθουν για τα μέρη του σώματος;

Το να δείξετε και τελικά να ονομάσετε μέρη του σώματος θα βοηθήσει το παιδί σας να φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο ανάπτυξης της γλώσσας. Επιπλέον, η απλή επανάληψη των ονομάτων των μερών του σώματος που διδάσκετε τα βοηθά να καταλάβουν πού βρίσκεται το δικό του στόμα, ακόμα κι αν δεν μπορεί ακόμα να πει «στόμα».

Φροντίστε να εξηγήσετε τι κάνει κάθε μέρος του σώματος καθώς του το μαθαίνετε: «Τα μάτια μας βοηθούν να βλέπουμε» ή «Τα αυτιά μας βοηθούν να ακούμε». Αυτό θα ενισχύσει τις διαφορές μεταξύ των μερών του σώματος και θα διευκολύνει το παιδί σας να τα ξεχωρίσει.


Πώς να μάθετε στα παιδιά να αναγνωρίζουν μέρη του σώματος;

Ακολουθούν μερικοί διασκεδαστικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα ονόματα των μελών του σώματος σε καθημερινές δραστηριότητες:

Φτιάξε ένα τραγούδι. Ένα μικρό κουκλάκι μπορεί να σας κάνει να ξεκινήσετε (και πιθανότατα γνωρίζετε ήδη τη μελωδία): «Αυτός είναι ο τρόπος που αγγίζουμε τη μύτη μας, αγγίζουμε τη μύτη μας, αγγίζουμε τη μύτη μας, έτσι αγγίζουμε τη μύτη μας, τόσο νωρίς το πρωί.” Στη συνέχεια, αντικαταστήστε τη "μύτη" με "στόμα" κ.ό.κ.

Δοκιμάστε έναν καθρέφτη. Δείξτε την αντανάκλαση των μερών του σώματος του παιδιού σας σε έναν παιδικό καθρέφτη καθώς ονομάζετε το καθένα. Δίνοντας στο νήπιό σας μια ποικιλία τρόπων να εξασκηθεί στην αναγνώριση των μερών του σώματος θα κάνει την εκμάθηση των ονομάτων τους πιο διασκεδαστική και για τους δύο.

Ονομάστε τα στο νερό. Κολύμπι, στο μπάνιο ή όταν είναι ώρα να ντυθείτε — όλα είναι ιδανικές στιγμές για να βάλετε ετικέτες στα πόδια του (όταν φοράει παπούτσια) ή στην πλάτη (κατά το πλύσιμο).

Κάνοντας γυμναστική. Κάθε παιχνίδι που αφήνει τα νήπια να καίνε ενέργεια είναι μια καλή επιλογή. Επομένως, δοκιμάστε οδηγίες που βασίζονται στο σώμα ("Κουνήστε τα δάχτυλά σας") ή "Ας κουνήσουμε τα χέρια μας αριστερά και δεξιά").

Καθώς μαθαίνει τα ονόματα των ποδιών, των χεριών, της κοιλιάς του και πολλά άλλα, η επίγνωση του σώματός του θα εκτοξεύεται στα ύψη, μαζί με το λεξιλόγιό του. Πολύ σύντομα, θα μπορεί να πει, «Γόνατα!» αντί να αναγνωρίζει απλώς τα μέρη του σώματος δείχνοντας — και αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για να χτυπάτε παλαμάκια!


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

Karkania-evi-logotherapeia-logotherapeftria-logopedikos-trikala-to-mpaloni-tou-logou-epikoinonia-logos-paidi-symvouleftiki



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις