ΠΟΣΟ ΥΠΝΟ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΝΗΠΙΑ;

poso-ypno-chreiazontai-ta-nipia-pos-epireazei-tin-anaptyxi-tous

Τρέξιμο, αναρρίχηση οπουδήποτε και εξερεύνηση... Τα πολυάσχολα νήπια φαίνεται να είναι εν κινήσει όλη την ώρα. Και μαζί με μια υγιεινή διατροφή, η σωστή ποσότητα ύπνου τροφοδοτεί τις γεμάτες δράση μέρες τους. Ωστόσο, για να συμβιβαστείτε με ένα σταθερό πρόγραμμα για τη νύχτα και τον μεσημεριανό ύπνο για το νήπιό σας, μπορεί να χρειαστούν κάποιες δοκιμές και λάθη.

Ο λόγος? Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα θα τα καταφέρουν με πιο σύντομους υπνάκους ή λιγότερο ύπνο τη νύχτα, ενώ άλλα χρειάζονται περισσότερο κλειστά μάτια για βέλτιστη ενέργεια και πιο χαρούμενη διάθεση.

Πάμε να δούμε πως μπορείτε να αποκτήσετε τη βέλτιστη ποσότητα ύπνου για το μικρό σας, καθώς και να μάθετε περισσότερα για το εύρος του ύπνου που χρειάζονται τα νήπια ανά ηλικία και φυσικά πώς να εντοπίζετε τα σημάδια ότι το παιδί σας δεν χορταίνει τον ύπνο του.


Πόσο ύπνο χρειάζεται ένα μικρό παιδί;

Η ποσότητα ύπνου που χρειάζεται ένα τυπικό νήπιο μεταξύ των ηλικιών 1 και 3 ετών συνήθως εμπίπτει σε ένα εύρος με βάση την ηλικία του παιδιού σας. Ακολουθεί μια ανάλυση του πόσο ύπνο χρειάζονται τα νήπια σε μια περίοδο 24 ωρών, συμπεριλαμβανομένης της νύχτας και κατά τη διάρκεια του ύπνου:

  • 12 μήνες: 11 έως 14 ώρες
  • 15 μηνών: 11 έως 14 ώρες
  • 18 μηνών: 11 έως 14 ώρες
  • 2 χρόνια: 11 έως 14 ώρες
  • 3 χρόνια: 10 έως 13 ώρες

Λάβετε υπόψη ότι στην ηλικία του 1 έτους, το νεογέννητο παιδί σας πιθανότατα εξακολουθεί να παίρνει δύο υπνάκους την ημέρα, ένα σύντομο πρωινό υπνάκο και μετά ένα μεγαλύτερο το απόγευμα. Τα μεγαλύτερα νήπια τελικά χάνουν τον πρωινό μεσημεριανό υπνάκο, εγκαθιστώντας έναν μεγαλύτερο υπνάκο μετά το μεσημεριανό γεύμα.

Μέχρι την προσχολική ηλικία, μερικά παιδιά εξακολουθούν να κοιμούνται τουλάχιστον μερικές ημέρες την εβδομάδα ή περισσότερες, αλλά η ημερήσια ανάπαυση φεύγει οριστικά για τα περισσότερα παιδιά μεταξύ 3 και 4 ετών.


Μπορεί ένα μικρό παιδί να κοιμάται πολύ;

Ενώ είναι πιθανό για ένα νήπιο να κοιμάται πολύ, υπάρχουν στην πραγματικότητα λίγοι γονείς που διαμαρτύρονται που τα νήπια τους λατρεύουν να μαραζώνουν στο κρεβάτι.

Σε αντίθεση με τη βρεφική ηλικία, όταν ορισμένα μωρά πρέπει να ξυπνήσουν για να φάνε τις πρώτες εβδομάδες, είναι σπάνιο φαινόμενο ένα νήπιο που πηγαίνει για ύπνο νωρίς ή κοιμάται αργά το πρωί. Αντίθετα, τα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι γνωστό ότι διαμαρτύρονται όταν είναι ώρα για ύπνο ή για ύπνο.

Ωστόσο, οι διαταραχές στο πρόγραμμα ύπνου ενός μικρού παιδιού είναι μάλλον συχνές, συμπεριλαμβανομένων των παλινδρομήσεων του ύπνου λόγω αναπτυξιακών αλμάτων και ορίων, του πεσμένου υπνάκου, της αλλαγής από την κούνια στο κρεβάτι, της γυμναστικής, των εφιαλτών ή των σημαντικών αλλαγών στη ζωή (ένα νέο αδερφάκι ή η έναρξη του προσχολικής ηλικίας, για παράδειγμα). Ως αποτέλεσμα, ο ύπνος του μικρού σας μπορεί να επηρεαστεί, τόσο τη νύχτα όσο και κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου.

Σημάδια ότι το παιδί σας είναι υπερβολικά κουρασμένο ή στερημένο ύπνου

Δεδομένου ότι περίπου το 25% των μικρών παιδιών έχουν προβλήματα ύπνου ή είναι υπερβολικά κουρασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι καλή ιδέα να είστε σε εγρήγορση για τα σημάδια ότι το παιδί σας είναι υπερβολικά κουρασμένο ή στερημένο ύπνου. Δείτε τι πρέπει να αναζητήσετε:

Νευράκια. Το ποδοπάτημα των ποδιών, το πέταγμα της κούπας και η δυνατή κραυγή είναι μέρος των τρομερών δύο, αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι ενός παιδιού που στερείται ύπνου.

Προσκόλληση. Το άγχος αποχωρισμού λόγω της κούρασης μπορεί να ισοδυναμεί με ένα πολύ νυσταγμένο νήπιο.

Ταξίδια και πτώσεις. Ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να κάνει το παιδί σας να ζαλιστεί και να είναι επιρρεπές σε πτώσεις.

Υπερκινητικότητα ή παρορμητικότητα. Η υπερκινητική συμπεριφορά ή η ταραχή μπορεί να φαίνεται ότι το παιδί σας έχει ενέργεια, αλλά μπορεί επίσης μπορεί να σημαίνει ότι είναι έτοιμο να καταρρεύσει.

Αναβολή στο αυτοκίνητο. Το να αναβάλετε το νηπιαγωγείο ή τη σύντομη βόλτα γυρνώντας στο σπίτι είναι ένα άλλο σημάδι ότι το μικρό παιδί σας μπορεί να είναι υπερβολικά κουρασμένο.

Δυσκολία στο να σηκωθεί. Οι χαμένοι μεσημεριανοί ύπνοι ή η μετάβαση από δύο μεσημεριανούς ύπνους σε έναν μπορεί να αφήσουν το παιδί σας να νυστάζει και να μην μπορεί να σηκωθεί όταν το κάνει συνήθως το πρωί.

Δυσκολία τακτοποίησης τη νύχτα. Ο ύπνος γεννά καλό ύπνο, ή έτσι λέει η παροιμία. Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να χαλαρώσει τη νύχτα ή συνεχίζει να ξυπνάει στο κρεβάτι, μπορεί να στερηθεί τον ύπνο του.


Έχει σχέση ο ύπνος με την ανάπτυξη ομιλίας του παιδιού μου;

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει τα πρώτα στάδια της αντίληψης του λόγου των παιδιών, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε διαταραχές στη γνωστική και γλωσσική λειτουργία – δεξιότητες που χρειάζονται για την ανάγνωση και τη γλωσσική ανάπτυξη και κατανόηση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Η προσθήκη διαταραχών ύπνου το κάνει ακόμα χειρότερο. 
Είναι αποδεδειγμένο ότι ο ύπνος βοηθά στην ενσωμάτωση λέξεων στο νοητικό λεξικό τους και διευκολύνει την κατασκευή της γλώσσας στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. 
Εάν το παιδί σας δεν κοιμάται αρκετά και έχοντας καλή ποιότητα ύπνου, δηλαδή βαθύ ύπνο, ο εγκέφαλός του δεν μπορεί να οργανώσει κατάλληλα τις νέες πληροφορίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης της γλώσσας και της ομιλίας.

Τέλος, τα παιδιά με αναπτυξιακή διαταραχή επικοινωνίας εμφανίζουν περισσότερα προβλήματα ύπνου από τους τυπικούς συνομηλίκους τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τον ύπνο και το πρόωρο ξύπνημα. 


Είναι καλό να πειραματιστείτε με το πρόγραμμα ώρας ύπνου και μεσημεριανού ύπνου του παιδιού σας, αλλά μόλις καταλάβετε τι λειτουργεί για το παιδί σας, ακολουθήστε τη ρουτίνα όσο πιο προσεκτικά μπορείτε.



Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ! Δεν το θεωρώ δεδομένο!

Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να πήρατε έστω και κάτι μικρό από το σημερινό άρθρο! 


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon


«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις