ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΝΗΠΙΑ ΡΩΤΟΥΝ «ΓΙΑΤΙ;»

Αχ, αυτό το ατελείωτο «γιατί;» Όταν οι ερωτήσεις από το περίεργο νήπιό σου φαίνονται να έρχονται ασταμάτητα ("Γλυκιά μου, πρέπει να κάνεις μπάνιο." "Γιατί;" "Επειδή λερώθηκες στο πάρκο." "Γιατί;" "Επειδή διασκέδαζες τόσο πολύ παίζοντας ." "Γιατί;"), ποιο είναι το καλύτερο πράγμα να κάνεις; Χαμογελάστε και αντέξτε.. και διατηρήστε μια εξίσου σταθερή ροή απαντήσεων για τις ατελείωτες ερωτήσεις του παιδιού σας!


ta-paidia-rotoun-giati-anaptyxiaka-orosima

Πότε αρχίζουν τα νήπια να κάνουν ερωτήσεις;

Στην ηλικία των 2 ετών, ένα μικρό παιδί έχει συνήθως περίπου 50 λέξεις στο λεξιλόγιό του, αρκετές για να πει απλές προτάσεις δύο έως τεσσάρων λέξεων. Αλλά μόλις στα τρίτα γενέθλιά τους τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να κάνουν αυτές τις ερωτήσεις "γιατί" σε τακτική βάση.

Τότε είναι που το νήπιό σας είναι σε θέση να κάνει μια συνομιλία με πολλές ανταλλαγές μπρος-πίσω, και το λεξιλόγιό του έχει εκραγεί σε περισσότερες από 200 λέξεις. Τώρα που έχει επιτύχει αυτά τα σημαντικά ορόσημα ομιλίας, δεν είναι περίεργο που το 3χρονο παιδί σας κάνει συνεχώς ερωτήσεις;

"Τα παιδιά ρωτούν «Γιατί;» λόγω μιας εκρήξεως ανάπτυξης του αριστερού εγκεφάλου που τους επιτρέπει να προσπαθήσουν πραγματικά να καταλάβουν πώς λειτουργεί ο κόσμος", λέει η Tina Payne Bryson, Ph. D., ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του The Whole-Brain Child.


Γιατί τα νήπια κάνουν συνεχώς ερωτήσεις;

Είναι αλήθεια ότι τα «γιατί» μπορεί να σου χτυπήσουν τα νεύρα και την υπομονή σου, αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το παιδί σου δεν προσπαθεί σκόπιμα να σε παρασύρει. (Αυτό θα γίνει αργότερα κατά τη διάρκεια της εφηβείας!) Να τι προκαλεί αυτό το καταιγισμό ερωτήσεων:

1. Γνήσια περιέργεια

Τα νήπια είναι εγγενώς και ατελείωτα περίεργα για τον κόσμο και θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τα πράγματα που βλέπουν, ακούν και κάνουν. Η συνεχής ροή ερωτήσεων είναι απλώς ένα βήμα προς τη μάθηση των νηπίων (και το ερωτώμενο παιδί σας θέλει πραγματικά να μάθει)!

2. Προσοχή

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα παιδιά κάνουν συνεχώς ερωτήσεις (και γιατί είναι σημαντικό για τους μεγάλους να απαντούν στο "γιατί;") είναι ότι ανακάλυψαν ότι αυτή η λέξη που αρθρώνεται εύκολα, ίσως είναι πιο πολύτιμη από το να λένε πάντα "όχι!", μπορεί να τραβήξει την προσοχή σας και (ακόμα καλύτερα) μια απάντηση. Αυτό το είδος ουσιαστικής ανταλλαγής είναι ένα αξιοσημείωτο πράγμα για έναν αρχάριο επικοινωνίας (και για ένα μικρό άτομο που θέλει πάντα την προσοχή σας ούτως ή άλλως) που εξακολουθεί να κατέχει την τέχνη της συνομιλίας να δίνει και να παίρνει.


Πώς να απαντήσετε στις ερωτήσεις του μικρού σας;

Φυσικά τους απαντάς όσο καλύτερα μπορείς, αλλά τι μπορείς να κάνεις αν ο ατελείωτος κύκλος των «γιατί» αρχίσει να ξεφτίζει τα νεύρα σου; Το να αγνοήσετε τις ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά μπορεί να καταπνίξει αυτή την περιέργεια και την επιθυμία για γνώση, κάτι που δεν θέλετε να κάνετε. Προσπαθήστε, λοιπόν, να γυρίσετε την ερώτηση στο παιδί σας. 

Ρωτήστε τον γιατί πιστεύει ότι ο ουρανός μπορεί να είναι μπλε ή γιατί πιστεύει ότι δεν θέλετε να φάει ένα χωνάκι παγωτό πριν το δείπνο. Τα περίεργα παιδιά που τους αρέσει να κάνουν ερωτήσεις μπορεί επίσης να λατρέψουν να βρουν απαντήσεις. Μπορεί να το βοηθήσει να μάθει να σκέφτεται τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο, από μια άλλη οπτική γωνία. Όμως, μην το πιέζετε αν σας φαίνεται αναστατωμένο που δεν του δίνετε απάντηση.

Μια απάντηση μπορεί να απαιτεί μια στιγμή σκέψης από την πλευρά σας (ειδικά αν το παιδί σας κάνει ερωτήσεις για θέματα ενηλίκων, όπως όταν το παιδί σας σας ρωτά για πρώτη φορά από πού προέρχονται τα μωρά), αλλά αξίζει να βρείτε μια προσεκτική απάντηση. Ενώ η συνεχής ροή ερωτήσεων μπορεί να δοκιμάσει την υπομονή σας τώρα, τα οφέλη για το μικρό παιδί σας θα διαρκέσουν μια ζωή.


Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ! Δεν το θεωρώ δεδομένο!

Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να πήρατε έστω και κάτι μικρό από το σημερινό άρθρο! 


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon


«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις