ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ;

                                pote-prepei-to-paidi-mou-na-gyrizei-sto-onoma-tou

Τα ορόσημα του πρώτου έτους ενός μωρού αντιμετωπίζονται συχνά με πολλή προσμονή και χαρά - συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης του ονόματος του. Τι γίνεται όμως αν δει ότι δεν το κάνουν μέχρι τη στιγμή που θα έπρεπε; Πόση σημασία έχει; Πότε είναι καιρός να ζητήσετε βοήθεια;

Η κατανόηση της γλώσσας που ομιλείται είναι μια δεξιότητα που οι λογοθεραπευτές την ονομάζουν «δεκτική γλώσσα». Η διασφάλιση ότι οι άλλοι μπορούν να καταλάβουν αυτό που λέτε είναι αυτό που ονομάζουμε εκφραστικές γλωσσικές δεξιότητες.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πρώτα από όλα ότι τα μωρά αναπτύσσονται με τον δικό τους ρυθμό. Η καθυστερημένη ανάπτυξη της γλώσσας δεν είναι απαραίτητα αιτία συναγερμού. Ωστόσο, είναι κάτι που οφείλετε να παρακολουθήσετε για δύο βασικούς λόγους:

1. Θα μπορούσε να είναι ένδειξη ενός πιο σημαντικού προβλήματος.

2. Όσο νωρίτερα αναζητάτε παρέμβαση για καθυστερήσεις λόγου και γλώσσας, τόσο λιγότερο αρνητικό αντίκτυπο θα έχει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ανάπτυξη του παιδιού σας.


Πότε πρέπει το παιδί μου να ανταποκριθεί στο όνομά του;

Το ορόσημο της ανταπόκρισης στο όνομά μας συμβαίνει συνήθως μεταξύ 4 και 9 μηνών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Λόγου και Ακοής (ASHA). Φυσικά, δεν φτάνουν όλα τα μωρά σε αυτό το ορόσημο ταυτόχρονα, αλλά τα περισσότερα θα πρέπει να φαίνεται ότι αναγνωρίζουν το όνομά τους με συνέπεια μεταξύ των ηλικιών 7 και 9 μηνών.

Εάν έχετε ανησυχίες, πρέπει οπωσδήποτε να τις θέσετε πρώτα στον παιδίατρο του παιδιού σας. Ο γιατρός μπορεί να σας παραπέμψει για αξιολόγηση των υπηρεσιών με λογοθεραπευτή και άλλες πρώιμες παρεμβάσεις.


Μερικές ενδείξεις ότι το μωρό σας γνωρίζει το όνομά του:

1. Το μωρό σας έχει οπτική επαφή μαζί σας όταν μιλάτε. Τα μωρά το κάνουν πολύ πριν μπορέσουν να μάθουν τα ονόματά τους. Εάν δεν το κάνουν αυτό αρκετά νωρίς, θα μπορούσε να είναι λόγος ανησυχίας.


2. Το μωρό σας γυρίζει να σας κοιτάξει, κάνει έναν ήχο ή έχει κάποια εμφανή αντίδραση όταν λέγεται το όνομά του. Αυτό πρέπει να συμβεί με κάποια συνέπεια.


Λάβετε υπόψη την ηλικία του παιδιού σας. Εάν είναι μόλις 5 μηνών, μπορεί να μην είναι λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, εάν είναι 9 ή 10 μηνών και δεν βλέπετε τρεμούλιασμα αναγνώρισης, ήρθε η ώρα να μιλήσετε με έναν ειδικό.


Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου να αναγνωρίσει το όνομά του;

1. Επανάληψη: Όταν παίζετε ή μιλάτε με το παιδί σας, χρησιμοποιήστε πολύ το όνομά του. Απευθυνθείτε σε εκείνο απευθείας, κοιτάξτε το. Η τακτική χρήση του ονόματός τους μπορεί να τα βοηθήσει πραγματικά να γυρίζουν όταν το ακούν.

2. Μειώστε τους περισπασμούς. Εάν συμβαίνουν πολλά γύρω από το μωρό σας όλη την ώρα, μπορεί να μην είναι συντονισμένο όταν του μιλάτε. Προσπαθήστε να του μιλήσετε σε ένα δωμάτιο όπου είναι ήσυχο και η ατμόσφαιρα είναι ήρεμη. Παίξτε μαζί του για λίγο και μετά δείτε αν ανταποκρίνεται στο όνομά του.

3. Προσαρμόστε τον τόνο σας. Μερικές φορές αυτό μπορεί να τραβήξει την προσοχή ενός βρέφους καλύτερα από μια τυπική φωνή ομιλίας. Είτε να τραγουδάει-τραγούδι είτε έναν ενθουσιασμένο ψίθυρο ή ανόητο. 

4. Χρησιμοποιήστε οπτικές ενδείξεις. Μερικά παιδιά μαθαίνουν πολύ οπτικά. Φτιάξτε ένα απλό, χαριτωμένο εικονογραφημένο βιβλίο με φωτογραφίες του παιδιού σας και της οικογένειάς σας. Δείξτε τους ανθρώπους και πείτε τα ονόματά τους. Φροντίστε να επιβραδύνετε/δαπανάτε επιπλέον χρόνο όταν πρόκειται για τη φωτογραφία του/της. Χρησιμοποιήστε το όνομά τους και μιλήστε για τα όμορφα μάτια, τα χαριτωμένα μάγουλά τους, τα λαμπερά μαλλιά και το χαρούμενο χαμόγελό τους.

Να ξέρετε ότι είναι «πιθανώς το παιδί σας θα αναγνωρίσει το όνομά του προτού μπορέσει να το πει πραγματικά. Θα μπορούσαν να χρειαστούν ακόμη 18 μήνες πριν απαντήσουν στην ερώτηση "Πώς σε λένε;" Και αυτό είναι ΟΚ. Αλλά και πάλι, εάν έχετε ανησυχίες, αυτές θα πρέπει να συζητηθούν με τον γιατρό του παιδιού σας και με έναν Λογοθεραπευτή με εμπειρία στη θεραπεία παιδιών.



Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ και δίνετε αγάπη καθημερινά στο δημιούργημα μου. Δεν το θεωρώ δεδομένο!  


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη 

Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

Karkania-evi-logotherapeia-logotherapeftria-logopedikos-trikala-to-mpaloni-tou-logou-epikoinonia-logos-paidi-symvouleftiki











«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης - αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις