ΠΟΤΕ ΤΑ ΜΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ ΠΙΟΥΝ ΑΠΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΟΤΗΡΙ/ΚΥΠΕΛΛΟ;

pote-prepei-ta-paidia-na-pinoun-apo-anoichto-kypello-anaptyxiaka-orosima

Η μετάβαση από το στήθος, το μπουκάλι ή το φλιτζάνι με το κύπελλο σε ένα φλιτζάνι για μεγάλο παιδί είναι ένα σημαντικό - αν και μερικές φορές δύσκολο - ορόσημο. Δείτε πότε μπορείτε να κάνετε τη μετάβαση σε ένα ανοιχτό κύπελλο και πώς να το κάνετε.

Είστε έτοιμοι να κάνετε τη μετάβαση σε ένα ανοιχτό κύπελλο; Είτε εισάγετε ένα ανοιχτό φλιτζάνι ως εναλλακτική λύση στο στήθος ή το μπιμπερό, είτε μεταβαίνετε από ένα κύπελλο σε ένα ανοιχτό φλιτζάνι, το να το κάνετε νωρίτερα παρά αργότερα έχει τα πλεονεκτήματά του.

Πρώτον, ως μωρό, το παιδί σας θα μάθει ότι υπάρχει μια οδός για υγρό "δροσιστικό" εκτός από το στήθος ή το μπιμπερό, μια εναλλακτική που θα διευκολύνει τον απογαλακτισμό του από το ένα ή και τα δύο. Η ικανότητα να πίνει από ένα πραγματικό φλιτζάνι βοηθά επίσης το μικρό σας να αποκτήσει κυριαρχία στους μύες του στόματός του, ενώ ενισχύει τις κινητικές του δεξιότητες και τον συντονισμό.


Πότε πρέπει να εισάγετε ένα ανοιχτό φλιτζάνι;

Δεν υπάρχει απόλυτη "καλύτερη" στιγμή για να εισαγάγετε την πόση από ένα ανοιχτό φλιτζάνι χωρίς καπάκι, αλλά στους 16 έως 17 μήνες τα περισσότερα νήπια έχουν τον κινητικό συντονισμό για να πίνουν από ένα ανοιχτό φλιτζάνι (κυρίως) χωρίς ντρίμπλα, με αρκετή εξάσκηση.

Όσο για το πότε να ξεκινήσετε; Επιδιώξτε να εισαγάγετε ορισμένες συνεδρίες ανοιχτού κυπέλλου μεταξύ 6 και 12 μηνών και προσέξτε τα ακόλουθα ορόσημα:

Στους 6 μήνες: Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να πίνουν μικρές γουλιές από ένα ανοιχτό φλιτζάνι που κρατά ο φροντιστής.

Μέχρι τους 12 μήνες: Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν σωστά αντικείμενα όπως ένα φλιτζάνι και μπορεί να κρατούν ένα ανοιχτό φλιτζάνι και να πιουν γουλιές (αναμένουμε φυσικά να χυθεί!).

Όσο για το αν θα μεταβείτε σε ένα ανοιχτό φλιτζάνι απευθείας από το μπουκάλι ή το στήθος ή αν θα ξεκινήσετε με την εισαγωγή ενός ποτηριού, αυτό είναι θέμα γονικής προτίμησης. 

Αν προτιμάτε να διευκολύνετε τη μετάβαση με ένα κύπελλο που δεν θα χυθεί ή αν τα ποτήρια που πίνουν έχουν ήδη γίνει σταθερό στοιχείο στο σπίτι σας, μην ανησυχείτε ότι το παιδί σας έχει χάσει ένα ορόσημο. 

Μπορείτε ακόμα να κάνετε τη μετάβαση αυτή!


Τα μπουκάλια μπορεί να συμβάλουν στην τερηδόνα με την πάροδο του χρόνου, ειδικά εάν χρησιμοποιούνται για άνεση την ώρα του ύπνου, όταν το γάλα (ή ο χυμός ή οτιδήποτε άλλο υπάρχει μέσα τους) μπορεί να λιμνάζει στο στόμα ενός παιδιού ενώ κοιμάται, προκαλώντας την ανάπτυξη βακτηρίων και κοιλοτήτων. 


Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να πιει από ένα ανοιχτό φλιτζάνι;

Καθώς εργάζεστε για να μεταφέρετε το μωρό ή το μικρό παιδί σας σε ένα ανοιχτό κύπελλο, ψωνίστε ένα που δεν έχει βαλβίδα. Τα κύπελλα αυτά μοιάζουν πάρα πολύ με μπουκάλια και απαιτούν μια κίνηση ρουφήγματος, αντί να πιείτε. Μπορείτε είτε να εισάγετε ένα φλιτζάνι με σφιχτό καπάκι και στόμιο είτε ένα απλό πλαστικό κύπελλο με ανοιχτό στόμιο.

Τα κύπελλα με λαβή σε κάθε πλευρά βοηθούν το παιδί σας να πιάνει το δοχείο με σταθερό τρόπο και τα κύπελλα που είναι βαρύτερα στο κάτω μέρος τα κρατούν στο ίδιο επίπεδο και αποτρέπουν τις διαρροές (αν και φυσικά θα πρέπει να περιμένετε λίγο χάος καθώς προπονείστε με ανοιχτό κύπελλο).

Όσο για το πόση ποσότητα πρέπει να βάλετε στο φλιτζάνι του μικρού σας, ξεκινήστε με μικρές ποσότητες για να μην είναι μέχρι πάνω γεμάτο κάθε φορά που προσπαθεί να πιει. Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, τα νήπια ηλικίας 12 έως 24 μηνών μπορούν να πίνουν 2 έως 3 φλιτζάνια γάλα. Στην ηλικία των 2 ετών, τα παιδιά μπορούν να πίνουν 2 έως 2 1/2 φλιτζάνια γάλα.


Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ και δίνετε αγάπη καθημερινά στο δημιούργημα μου. Στείλτε τι θέματα θέλετε να συζητήσουμε σε μελλοντικά άρθρα!


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη 

Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

Karkania-evi-logotherapeia-logotherapeftria-logopedikos-trikala-to-mpaloni-tou-logou-epikoinonia-logos-paidi-symvouleftiki











«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης - αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις