ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

ergazomeni-mnimi-kai-paidia-symvoules-gia-goneis

Η μνήμη εργασίας συχνά παρομοιάζεται με τη μνήμη RAM ενός υπολογιστή. Όσο περισσότερα έχετε, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να επεξεργαστείτε δεδομένα. Αλλά τα μικρά παιδιά έχουν μικρότερη ικανότητα μνήμης εργασίας από τους ενήλικες. Και μερικά παιδιά αντιμετωπίζουν ειδικές προκλήσεις. Τι διακυβεύεται; Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ένα παιδί δυσκολεύεται; Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν ισχυρότερες δεξιότητες εργασιακής μνήμης; Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε τα πάντα γύρω από την εργαζόμενη μνήμη!

Η εργαζόμενη μνήμη περιλαμβάνει τη διατήρηση των πληροφοριών που χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε μια εργασία. Τα προβλήματα με την εργαζόμενη μνήμη μπορεί να επηρεάσουν τα παιδιά εντός και εκτός σχολείου. Αλλά ως γονείς μπορείτε να βοηθήσετε διδάσκοντας στα παιδιά στρατηγικές που βελτιώνουν τη μνήμη εργασίας.

Όταν τα παιδιά δυσκολεύονται να ακολουθήσουν οδηγίες, είναι συχνά ένα σημάδι ότι παλεύουν με την εργαζόμενη μνήμη. Ο διαχωρισμός των εργασιών σε μικρότερα βήματα μπορεί να βοηθήσει. Οι οδηγίες με πολλά βήματα είναι δύσκολες για παιδιά με προβλήματα μνήμης εργασίας. Αντίθετα, δοκιμάστε να εστιάσετε σε μία εργασία τη φορά: «Ετοιμαζόμαστε για φαγητό σύντομα. Ήρθε η ώρα να αφήσετε τα παιχνίδια σας. Όταν τελειώσετε, ενημερώστε με και θα σας πω τι να κάνετε στη συνέχεια».

Όταν τα παιδιά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν πάρα πολλά με τη μία, αυτό προκαλεί ατημέλητη δουλειά και δημιουργεί άγχος. Το να προσπαθείς να κάνεις τα πάντα ταυτόχρονα μπορεί να είναι συντριπτικό.

Οι ρουτίνες είναι πολύ χρήσιμες για παιδιά με προβλήματα μνήμης εργασίας. Όταν τα παιδιά συνηθίζουν να κάνουν μια εργασία, δεν χρειάζονται πλέον τόση μνήμη εργασίας. Βρείτε ένα μοτίβο που λειτουργεί και επιμείνετε σε αυτό. Μην περιμένετε από τα παιδιά να το πάρουν αμέσως. Προσφέροντας υπενθυμίσεις και επαινώντας τις προσπάθειες του παιδιού σας θα το βοηθήσει να τηρήσει τη ρουτίνα.


Πώς χρησιμοποιούμε τη μνήμη εργασίας;

Χρησιμοποιούμε τη μνήμη εργασίας για να συμμετέχουμε ουσιαστικά σε καθημερινές δεξιότητες όπως:

  • Να ανταποκρινόμαστε κατάλληλα κατά τη συνομιλία.
  • Εκτέλεση οδηγιών.
  • Διαβάζοντας μια άγνωστη λέξη.
  • Παράφραση προφορικών πληροφοριών (π.χ. επανάληψη πληροφοριών που ακούστηκαν/ οδηγίες για διευκρίνιση).
  • Απαντώντας σε ερωτήσεις και να θυμηθούμε τι να πούμε όταν έρθει η σειρά μας να μιλήσουμε (στην τάξη, συνομιλία).
  • Καθημερινή οργάνωση.
  • Επίλυση προβλήματος.
  • Κατανόηση ανάγνωσης.
  • Όταν κάνουμε μαθηματικά ποσά στο μυαλό μας.


TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 

  • Μπορούμε να χωρίσουμε τις εργασίες σε μικρότερες υπορουτίνες, ώστε τα παιδιά να μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνο ένα στοιχείο κάθε φορά.
  • Μπορούμε να προσαρμόσουμε τον τρόπο επικοινωνίας μας, ώστε να μην εισάγουμε πάρα πολύ υλικό ταυτόχρονα και να παρέχουμε στα παιδιά τακτικές υπενθυμίσεις για το τι πρέπει να κάνουν στη συνέχεια.
  • Μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να επαναλάβουν νέες πληροφορίες και να τα βοηθήσουμε να τις συνδέσουν με αυτά που ήδη γνωρίζουν.
  • Μπορούμε να παροτρύνουμε τα παιδιά με τακτικές υπενθυμίσεις για το τι πρέπει να κάνουν στη συνέχεια και να τα ενθαρρύνουμε να κάνουν ερωτήσεις όταν αισθάνονται χαμένα.
  • Μπορούμε να τους διδάξουμε πώς να δημιουργούν και να χρησιμοποιούν τα δικά τους βοηθήματα μνήμης — όπως να κρατούν σημειώσεις.


Γιατί πρέπει να αναζητήσω θεραπεία εάν παρατηρήσω δυσκολίες με τη μνήμη εργασίας στο παιδί μου;

Με απλά λόγια, οι δυσκολίες εργασιακής μνήμης οδηγούν σε χαμένες ευκαιρίες μάθησης.
Με την πάροδο του χρόνου αυτές οι συχνά χαμένες ευκαιρίες μάθησης μπορεί να οδηγήσουν σε αργή εκπαιδευτική πρόοδο και κακή ακαδημαϊκή επίδοση καθώς και προκλήσεις με καθημερινές εργασίες όπως το ντύσιμο, το να ετοιμάζει τη σχολική τσάντα και να αναπτύξει ανεξαρτησία σε τακτικές ρουτίνες όπως η ετοιμότητα πριν τον ύπνο.


Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ και δίνετε αγάπη καθημερινά στο δημιούργημα μου. Στείλτε μου ποια θέματα θα θέλετε να συζητήσουμε σε μελλοντικά άρθρα!


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη 

Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

Karkania-evi-logotherapeia-logotherapeftria-logopedikos-trikala-to-mpaloni-tou-logou-epikoinonia-logos-paidi-symvouleftiki











«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης - αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις