ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ;

parallilo-paixnidi-kai-anaptixi-omilias-paidiou-karkania-evi-logotherapeia

Παίζει το παιδί σας παράλληλα, αλλά όχι απαραίτητα με τους συνομηλίκους του; Το παράλληλο παιχνίδι δεν είναι απλά φυσιολογικό, αλλά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να μάθει πώς να παίζει με άλλους.

Οι πιθανότητες είναι ότι έχετε παρατηρήσει το μωρό ή το νήπιό σας σε μια ομάδα παιχνιδιού ή σε μια οικογενειακή συγκέντρωση όπου υπάρχουν άλλα παιδιά τριγύρω — και παρατηρήσατε ότι, σε αντίθεση με την πλήρη αλληλεπίδραση που μοιράζεται με εσάς ή τα μεγαλύτερα αδέρφια του, πιθανότατα δεν παίζει με άλλα παιδιά της ηλικίας του. Αντίθετα, είναι ικανοποιημένος να κάθεται δίπλα σε έναν πιθανό φίλο, φαινομενικά αγνοώντας τον/την, ενώ και οι δύο ταξινομούν σχήματα, παίζουν με τα αυτοκίνητα ή μασούν ό,τι πιάσουν στα χέρια τους.


Τι είναι το παράλληλο παιχνίδι;

Το παράλληλο παιχνίδι είναι ένα είδος παιχνιδιού όπου τα παιδιά παίζουν το ένα δίπλα ή κοντά στο άλλο, αλλά όχι μεταξύ τους. Είναι ο προεπιλεγμένος τρόπος παιχνιδιού για μωρά και νήπια, που δεν έχουν ακόμη αναπτύξει την επίγνωση ή τις δεξιότητες για να παίζουν κοινωνικά με άλλους.

Στο παράλληλο παιχνίδι, ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί βρίσκεται κυρίως στον δικό του κόσμο - και οι συμπαίκτες του που βρίσκονται γύρω του συμμετέχουν εξίσου στον δικό τους κόσμο. Τα μωρά σε μια ομάδα παιχνιδιών μπορεί να κάθονται το ένα κοντά στο άλλο, για παράδειγμα, βγάζοντας το καθένα το δικό του μαλακό μπλοκ ή παιχνίδι οδοντοφυΐας. Δύο νήπια μπορεί να εργάζονται σε μια κουζίνα παιχνιδιού, το καθένα φτιάχνοντας τη δική του γαστρονομική δημιουργία με ελάχιστη (ή μηδενική) συμβολή από το άλλο.


Παράλληλο εναντίον μοναχικού παιχνιδιού: Ποια είναι η διαφορά;

Το μοναχικό και το παράλληλο παιχνίδι είναι δύο διακριτά και αναπτυξιακά φυσιολογικά στάδια του παιχνιδιού. Το μοναχικό παιχνίδι συμβαίνει όταν ένα παιδί παίζει εντελώς μόνο του. Κατά τη διάρκεια του παράλληλου παιχνιδιού, πολλά παιδιά παίζουν σε κοντινή απόσταση χωρίς ιδιαίτερη ενασχόληση.

Ένα παιδί που ασχολείται με μοναχικό παιχνίδι μπορεί να απασχολείται στην περιοχή παιχνιδιού του χτίζοντας, για παράδειγμα, έναν πύργο. Αυτού του είδους οι σόλο δραστηριότητες δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να εξερευνήσουν χωρίς περισπασμούς και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες.

Στο παράλληλο παιχνίδι, ένα παιδί μπορεί να βρίσκεται σε ένα δωμάτιο με άλλα παιδιά, καθένα από τα οποία χτίζει τον δικό του πύργο. Παρόλο που το παιδί εξακολουθεί να κάνει τη δική του δραστηριότητα, το να είναι γύρω από άλλους μπορεί να του δώσει νέες ιδέες για το πώς να παίξει με τα μπλοκ του και θέτει τις βάσεις για πιο διαδραστικές μορφές παιχνιδιού.


Γιατί είναι σημαντικό το παράλληλο παιχνίδι;

Παρόλο που ένα παιδί που ασχολείται με παράλληλο παιχνίδι δεν αλληλεπιδρά με τους συντρόφους του, εξακολουθεί να μαθαίνει από αυτούς. Καθώς παίζει, το παιδί σας (πονηρά, ντροπαλά) παρατηρεί τον σύντροφό του. Σημειώνει τι κάνει ο φίλος του, ακόμα κι αν δεν το δείχνει στην αρχή. Τελικά, θα αρχίσει να μιμείται αυτό που βλέπει τους φίλους του να κάνουν. Και προς το παρόν, αυτή η "πίεση από ομοτίμους" είναι καλό. Ανοίγει το μυαλό του μωρού σας σε νέες δυνατότητες για παιχνίδι και μπορεί τελικά να το βοηθήσει να μάθει και νέες λέξεις.

Το παράλληλο παιχνίδι είναι επίσης πρόδρομος για πιο κοινές μορφές διασκέδασης και παιχνιδιών. Κάνοντας την ίδια δραστηριότητα δίπλα-δίπλα εισάγει τα μωρά και τα νήπια στην ιδέα της συναναστροφής με άλλους — δημιουργώντας το υπόβαθρο για να παίξουν συνεργατικά.


Πώς να βοηθήσετε το νήπιό σας στο παράλληλο παιχνίδι;

Το παιχνίδι δίπλα-δίπλα είναι ένα φυσικό μέρος της κοινωνικής εξέλιξης του παιδιού σας. Μπορείτε να του δώσετε την ευκαιρία να εξασκηθεί και να συνεχίσει να προάγει τις δεξιότητές του μεταξύ ομοτίμων, προσφέροντας ευκαιρίες να παίξει με άλλους.

Εάν το μωρό ή το νήπιό σας πηγαίνει σχολείο, είναι πιθανό να συμμετέχει ήδη σε παράλληλο παιχνίδι κάθε μέρα. Εάν είναι στο σπίτι, επωφεληθείτε από άλλους τρόπους κοινωνικοποίησης: Δοκιμάστε να οργανώσετε ραντεβού με παιδιά παρόμοιας ηλικίας, κανονίστε μια συνάντηση σε ένα πάρκο γειτονιάς ή παιδική χαρά ή εγγραφείτε σε ένα μάθημα "η μαμά και εγώ". 

Καθώς το μωρό ή το μικρό παιδί σας παίζει δίπλα με τους φίλους του, αφήστε τα παιδιά να είναι απασχολημένα. Αναμένετε μικρές διαφωνίες σχετικά με τα παιχνίδια, καθώς η κοινή χρήση είναι ένας αγώνας για τα μικρά νήπια, αλλά προσπαθήστε να καθίσετε και να δείτε αν τα νήπια μπορούν να λύσουν τα πράγματα μόνα τους.

Αν η κατάσταση αρχίσει να θερμαίνεται πολύ, μπείτε, αλλά αντισταθείτε στην παρόρμηση να επιπλήξετε ή να ντροπιάσετε το παιδί σας εάν δυσκολεύεται να μοιραστεί μαζί του. Θα μάθει περισσότερα βλέποντάς τον να τον βοηθάτε να διαμορφώσει θετική συμπεριφορά κοινής χρήσης σε σύγκριση με την τιμωρία. (Αν και μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος!)


Γιατί παράλληλο παιχνίδι;

Καθώς το παιδί σας φτάνει στην προσχολική ηλικία, οι συνεδρίες του παιχνιδιού του θα αρχίσουν να μεταμορφώνονται σε αλληλεπιδράσεις που περιλαμβάνουν την εύρεση νέων ιδεών ή παιχνιδιών, τη σειρά, το να μοιράζει και να δείχνει ενσυναίσθηση για τους άλλους. Και μέχρι τα 4 ή τα 5 έτη, θα αρχίσει να δημιουργεί τις πρώτες του αληθινές φιλίες και να αναπτύσσει προτιμήσεις για το ποιος παίζει.

Αν και μπορεί να μην φαίνεται ότι στην πραγματικότητα γίνονται πολλές κοινωνικές σχέσεις, το παράλληλο παιχνίδι είναι το πρώτο βήμα του παιδιού σας για να μάθει να αλληλεπιδρά με τους συνομηλίκους του. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να του δώσετε ευκαιρίες να παίξει και να εξερευνήσει άλλα παιδιά της ηλικίας του — οπότε προγραμματίστε αυτές τις ημερομηνίες παιχνιδιού!


Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ και δίνετε αγάπη καθημερινά στο δημιούργημα μου. Δεν το θεωρώ δεδομένο!


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη 

Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

Karkania-evi-logotherapeia-logotherapeftria-logopedikos-trikala-to-mpaloni-tou-logou-epikoinonia-logos-paidi-symvouleftiki











«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης - αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις