ΣΥΝ-ΡΥΘΜΙΣΗ: ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Synrythmisi-paidia-gonis-karkania-evi-1

Εάν έχετε ψάξει τι είναι η συρρύθμιση, το πιθανότερο είναι ότι έχετε βρει πληροφορίες σχετικά με την προσκόλληση με το μωρό σας. Συχνά οι πληροφορίες θα εστιάζονται στην ανάπτυξη και στο πώς το τραύμα ή η σπασμένη προσκόλληση θα επηρεάσει την ικανότητα του παιδιού να ρυθμίζει τα συναισθήματά του. Αυτή η πρώιμη μάθηση και η προσκόλληση είναι πολύ σημαντικές για να βοηθήσουν την ανάπτυξη και την εκμάθηση ρύθμισης, αλλά η συν-ρύθμιση δεν πρέπει να σταματήσει, είναι δια βίου. 

Σε κάθε στάδιο ανάπτυξης και στην ενήλικη ζωή, υπάρχουν στιγμές που τα συναισθήματα είναι εντελώς συντριπτικά και χρειαζόμαστε υποστήριξη και ηρεμία από ένα άλλο άτομο.

Για τους σκοπούς αυτού του ιστολογίου θα επικεντρωθώ στη Συνρύθμιση μεταξύ παιδιού και ενήλικα. Η συνρύθμιση είναι ένας όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ ενός παιδιού και ενός άλλου ατόμου (όχι απαραίτητα γονέα) όπου ο ενήλικας μοιράζεται την ηρεμία του όταν το παιδί τη χάνει ή «απορυθμίζεται». Συν-ρυθμίζουμε προσφέροντας μια ζεστή, ήρεμη ανταπόκριση. 

Αυτή η απάντηση θα πρέπει να παρέχει υποστήριξη, καθοδήγηση και μοντελοποίηση. Σε αυτό το ασφαλές μέρος τα παιδιά μπορούν στη συνέχεια να μάθουν να κατανοούν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με θετικό τρόπο. Απλό να το λες, όχι απαραίτητα απλό να το κάνεις. Ειδικά όταν ένα παιδί σας πυροδοτεί και το τελευταίο πράγμα που νιώθετε ότι μπορείτε να μοιραστείτε είναι η ηρεμία.

1) Κατά τη διάρκεια της κατάστασης μπορεί να νιώθετε ότι αυτά τα παιδιά συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο για να σας τρελάνουν εσκεμμένα. Το παίρνουμε τόσο προσωπικά γιατί έχουμε επενδύσει τόσο πολύ σε αυτά τα ανθρωπάκια. Αλλά η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται μόνο από τα δικά τους συναισθήματα, δεν πρόκειται να σας στενοχωρήσουν. Εάν μπορούμε να συγκρατηθούμε από το να μας πυροδοτήσουν οι ίδιοι, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να επικεντρωθούμε στο συναίσθημα του παιδιού και όχι στη συμπεριφορά. 

2) Έτσι, εάν ένα παιδί σας φωνάζει ή ακόμα και βρίζει, εστιάστε στον θυμό και όχι στον τρόπο με τον οποίο εκπέμπεται. Το να εστιάζουν σε αυτό που κάνουν λάθος θα ρίξουν λάδι στη φωτιά. Εάν αντιμετωπίσετε αυτόν τον θυμό με θυμό, θα κλιμακώσετε μόνο την κατάσταση. Μάλλον, πείτε κάτι σαν "φαίνεσαι πολύ θυμωμένος για αυτό". Η αναγνώριση των συναισθημάτων επαναφέρει την εστίαση στην πηγή του προβλήματος και από εκεί μπορεί να επιλυθεί.

3) Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και χρησιμοποιήστε μια ήρεμη φωνή. Το να φωνάζετε όταν το παιδί σας φωνάζει απλά δεν λειτουργεί. Αυτό που κάνει είναι να ενισχύει ότι έτσι διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας. Όλοι το χάνουμε μερικές φορές, και αυτό είναι εντάξει! Πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε το καλύτερο δυνατό με τα παιδιά μας. Αλλά όλοι μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο που αντιδρούμε κατά καιρούς και κάνοντας αυτό διαμορφώνουμε στα παιδιά μας πώς να διαχειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα.

Εάν απαντήσετε στις φωνές με μια αργή, ήρεμη φωνή, τελικά και το παιδί θα χαμηλώσει τη φωνή του. Ο τόνος της φωνής και η γλώσσα του σώματος κάνουν μεγάλη διαφορά. Εάν πρέπει πρώτα να κάνετε ένα διάλειμμα, κάντε το, ώστε όταν επιστρέψετε να έχετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας.


Το να μάθετε να συν-ρυθμίζεστε με το παιδί σας είναι μια δεξιότητα που θα μπορείτε να αξιοποιήσετε σε στρεσογόνες στιγμές. Βοηθά τα παιδιά και τους ενήλικες να διαχειρίζονται τα συναισθήματα διατηρώντας παράλληλα τη σύνδεση. Θα βοηθήσει επίσης τα παιδιά να μεγαλώσουν με ένα αίσθημα ασφάλειας και την ικανότητα τελικά να αυτορυθμίζονται.


Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ και δίνετε αγάπη καθημερινά στο δημιούργημα μου. Έως το επόμενο #speechballoon_fridaytip εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία με το μικρό σας!


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη 

Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

Karkania-evi-logotherapeia-logotherapeftria-logopedikos-trikala-to-mpaloni-tou-logou-epikoinonia-logos-paidi-symvouleftiki











«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης - αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις