SPEECH BALLOON tip της Εβδομάδας

Μια ακόμη Παρασκευούλα έφτασε και το Friday Speech Balloon tip είναι εδώ!

Ανησυχείτε αν κάνετε "σωστές" ερωτήσεις στο παιδάκι σας; Εάν η απάντησή σου είναι ΝΑΙ, τότε ανήκεις στην πλειοψηφία. 

tip, λογοθεραπεία, Καρκανιά Εύη, Το μπαλόνι του Λόγου, speech balloon world, λόγος, ομιλία, παιδί, ανάπτυξη ομιλίας, γονείς, συμβουλές

Το να μιλάμε στα παιδάκια μας για το τι συμβαίνει γύρω μας ή  για αντικείμενα καθημερινής χρήσης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να του μάθουμε νέες λέξεις. Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε το παιδί σας να μάθει καινούργιες λέξεις ακούγοντάς σας είναι να κάνετε σύντομα και επαναλαμβανόμενα σχόλια καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Κρατώντας τα σχόλια σας σύντομα είναι πιο εύκολο για το παιδί να τα μιμηθεί και τα αντιγράψει. Η επανάληψη των ίδιων ήχων-λέξεων-φράσεων-προτάσεων δίνει στο παιδί τη δυνατότητα να εξασκηθεί πολλές φορές με τους ίδιους ήχους-λέξεις-φράσεις-προτάσεις βοηθώντας το να μάθει πιο γρήγορα!

Όσο περισσότερο εξασκούνται τα παιδιά πάνω σε κάτι, τόσο πιο κοφτερό γίνεται το ήδη πιο ισχυρό τους εργαλείο, το μυαλό τους! Και αυτό είναι κάτι που τους διδάσκει η ζωή σχεδόν καθημερινά. Γνωρίζουν πολύ καλά πως όσο πιο πολύ εξάσκηση κάνουν στο ποδόσφαιρό, στο κολύμπι, στο χορό, τόσο πιο πολύ βελτιώνονται οι δεξιότητές τους. Τώρα το μόνο που μένει να μάθουν είναι πως έτσι λειτουργεί και ο εγκέφαλος. Όσο περισσότερο επαναλαμβάνουν κάτι, τόσο πιο δυνατό γίνεται το δίκτυο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη!

Οι καθημερινές δραστηριότητες και τα αντικείμενα είναι ιδανικά για να μάθετε στο παιδάκι σας να καταλαβαίνει  και να λέει νέες λέξεις. Καθημερινά βλέπουν και χρησιμοποιούν οικεία αντικείμενα, έτσι βεβαιωθείτε ότι επαναλαμβάνετε ίδιο λεξιλόγιο κάθε μέρα. 

tip, λογοθεραπεία, Καρκανιά Εύη, Το μπαλόνι του Λόγου, speech balloon world, λόγος, ομιλία, παιδί, ανάπτυξη ομιλίας, γονείς, συμβουλές, Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Τεχνικές για να διδάξετε στο παιδάκι σας νέες λέξεις χρησιμοποιώντας αντικείμενα που βλέπει καθημερινά:

1. Διαλέξτε ένα αντικείμενο καθημερινής χρήσης.
2. Επιλέξτε 1-5 λέξεις που πρόκειται να πείτε επανειλημμένα όταν χρησιμοποιείται το επιλεγμένο αντικείμενο.
3. Επαναλάβετε τις λέξεις που επιλέξατε καθημερινά για τουλάχιστον 1 εβδομάδα. 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Diamond, A., & Lee, K. (2011). Interventions Shown to Aid Executive Function Development in Children 4 to 12 Years Old. Science, 333(6045), 959-964.

Semrud-Clikeman, M. & Ellsion, P.A.T. (2009). Child Neuropsychology. New York: Springer.

Sousa, D. A. (2011). How The Brain Learns-4th ed. Corwin USA


Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ! Δεν το θεωρώ δεδομένο!

Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να πήρατε έστω και κάτι μικρό από το Speech Balloon Tip! Μείνετε πιστοί στις τεχνικές που χρησιμοποιείτε με το παιδάκι σας και δώστε του χρόνο να σας μιμηθεί! 


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Find me: tobalonitoulogou@gmail.com

Καρκανιά Εύη Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

  1. Τόσο απλό αλλά το ξεχνάμε οι γονείς πολλές φορές...
    Ευχαριστούμε για τη βοήθεια!! 👏🏽👏🏽👏🏽

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις