FRIDAY SPEECH BALLOON TIP

 

tip, λογοθεραπεία, Καρκανιά Εύη, Το μπαλόνι του Λόγου, speech balloon world, λόγος, ομιλία, παιδί, ανάπτυξη ομιλίας, γονείς, συμβουλές, Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Δυσκολεύεστε να διαβάσετε ένα βιβλίο μαζί με το παιδάκι σας; Έχετε σκεφτεί ποτέ με ποιους άλλους τρόπους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο που επιλέξατε να διαβάσατε μαζί με το παιδάκι σας; Σας έχω 3 tips που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενώ διαβάζετε ένα βιβλιαράκι-βιβλίο-παραμύθι με το παιδάκι σας. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά!

Αντί να διαβάζετε ένα βιβλίο με τον παραδοσιακό τρόπο, σελίδα προς σελίδα, λέξη προς λέξη, δοκιμάστε:⁠

→ Δημιουργία παιχνιδιού με το γύρισμα των σελίδων ή το άνοιγμα/κλείσιμο του βιβλίου. Μπορεί να είναι πολύ καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ένα βιβλίο χωρίς ριπ ή ένα βιβλίο  με χοντρές σελίδες (board book). Μιλήστε για το τι κάνετε καθώς παίζετε με το βιβλίο, δημιουργήστε δηλαδή ένα λεξιλόγιο όπως: "άνοιξε", "κλείσε", "πίσω", "πάρε", "γύρισε" και ότι άλλο εσείς θέλετε.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας επιλέξτε κατάλληλο λεξιλόγιο και αποφύγετε των βομβαρδισμό με πολλές λέξεις. Εστιάστε σε λίγες και ουσιαστικές!

→ Μιλήστε για αυτό που βλέπετε στις εικονογραφήσεις του βιβλίου σας. Αντί να διαβάζετε τις λέξεις που παρέχονται, δοκιμάστε να προσθέσετε ετικέτες στις εικόνες (μόνο μερικές σε κάθε σελίδα). Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο πιο γρήγορα και να βοηθήσετε το παιδί σας να παραμείνει αφοσιωμένο. Επίσης, μην ανησυχείτε να διαβάσετε το βιβλίο με τη σειρά! Μπορείτε να γυρίσετε σε οποιαδήποτε τυχαία σελίδα και να αρχίσετε να μιλάτε για τις εικόνες! Περιγράψτε τις εικόνες που σταματάει το παιδί ή την εικόνα που βλέπετε ότι του τράβηξε το ενδιαφέρον.

→ Τέλος, πολλά παιδικά βιβλία έχουν ζώα μέσα τους σαν ήρωες ή σαν θεματολογία. Αντί να διαβάζετε το βιβλίο λέξη προς λέξη, επισημάνετε τα ζώα και κάντε τους ήχους τους. Το παιδί σας μπορεί είτε να μιμηθεί τους ήχους των ζώων, είτε να κάνει ήχους μόνο του, να ονομάσει τα ζώα ή να σχολιάσει αυτό που βλέπει. Όσο πιο μικρό είναι το παιδάκι σας εστιάστε σε λιγότερους ήχους και στην πορεία αυξήστε τους ήχους. 

ΕΧΤΡΑ ΤΙP: Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο παραστατικοί με τους ήχους και τις λέξεις που θέλετε να εστιάσετε. Με αυτό τον τρόπο το παιδάκι σας γρήγορα θα ξεκινήσει να σας μιμείται. Μην βομβαρδίζεται το παιδί με πολλές πληροφορίες αλλά με εκείνες που βλέπετε πως το ενδιαφέρουν, όλες οι υπόλοιπες θα έρθουν στην πορεία. Και τέλος μην ξεχνάτε πως μπορείτε μέσα από τα μάτια σας να τους δείξετε τον κόσμο όλο! Βάλτε αγάπη και φροντίδα όπως πολύ καλά ξέρετε και αφεθείτε στον κόσμο των βιβλίων!


Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ! Δεν το θεωρώ δεδομένο!

Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να πήρατε έστω και κάτι μικρό από το σημερινό Friday Speech Balloon Tip! Μείνετε πιστοί στις τεχνικές που χρησιμοποιείτε με το παιδάκι σας και δώστε του χρόνο να σας μιμηθεί! 


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Find me: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

Καρκανιά Εύη Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

  1. Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι! Πολύ όμορφο και ενδιαφέρον και το σημερινό τιπ σας 👏👏👏👏

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις