ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ "ΔΥΝΑΤΑ" ΑΓΟΡΙΑ: FRIDAY SPEECHBALLOON TIP

Άλλη μια Παρασκευή έφτασε και εγώ ανυπομονούσα μέρες τώρα για το σημερινό post. 
Το σημερινό Friday Speech Balloon tip εύχομαι να αποτελέσει τροφή για σκέψη. Γι' αυτό περιμένω σχόλιά σας, σκέψεις σας και φυσικά την άποψή σας. Ας πέσει ο τίτλος! 

tip, λογοθεραπεία, Καρκανιά Εύη, Το μπαλόνι του Λόγου, speech balloon world, λόγος, ομιλία, παιδί, ανάπτυξη ομιλίας, γονείς, συμβουλές, Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός, συναισθήματα, γονείς, parents, kids

Έχουμε μεγαλώσει σε μια κοινωνία και σε μια οικογένεια ας μου επιτραπεί να πω που μια από τις συχνές εκφράσεις που χρησιμοποιεί είναι "Είσαι μεγάλο παιδί! Μπορείς μόνος σου!". Αυτή η φράση εννοείται αλλάζει και παίρνει σάρκα και οστά ανάλογα με το φύλο του παιδιού που μεγαλώνει η οικογένεια.

Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς σας τι αντίκτυπο έχει η φράση αυτή στο παιδί; Πιστεύετε επηρεάζει τον συναισθηματικό του κόσμο; Την εξωτερίκευση των όσων νιώθει; Την ανάπτυξη ενός υγιούς συναισθήματος;

Σενάριο Νούμερο 1
tip, λογοθεραπεία, Καρκανιά Εύη, Το μπαλόνι του Λόγου, speech balloon world, λόγος, ομιλία, παιδί, ανάπτυξη ομιλίας, γονείς, συμβουλές, Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός, συναισθήματα, γονείς, parents, kids

Πολλές φορές όταν ένα αγόρι στην προσπάθεια του να φέρει εις πέρας κάτι δέχεται να εξής λόγια των γονιών ή των φορτιστών "Είσαι μεγάλο αγόρι!".  

Ιστορικά στοιχεία αναφέρουν ότι οι άντρες ήταν τα άτομα εκείνα που ήταν λιγότερο πιθανό να ζητήσουν τη βοήθεια κάπου αλλού για κάτι. Αγωνίζονταν ήσυχα και μόνοι τους για να καταφέρουν δραστηριότητες, να βρουν την ψυχική τους υγεία ή ακόμη και για να φέρουν εις πέρας κάτι επαγγελματικό. Αυτό το πρότυπο ακολουθούσε τα αγόρια από μικρή ηλικία και μάλιστα μέχρι και σήμερα πολλές είναι οι φορές που μέσα σε μια οικογένεια που μεγαλώνει αγόρια κυριαρχεί θελημένα ή μη αυτή η αντίληψη. 

Σενάριο Νούμερο 2
tip, λογοθεραπεία, Καρκανιά Εύη, Το μπαλόνι του Λόγου, speech balloon world, λόγος, ομιλία, παιδί, ανάπτυξη ομιλίας, γονείς, συμβουλές, Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός, συναισθήματα, γονείς, parents, kids

"Οι άντρες-αγόρια δεν κλαίνε!" Άλλη μια φράση που θυμάμαι προσωπικά να την ακούω από μικρή ηλικία. Τότε το πίστευα ότι είναι κακό τα αγόρια να κλαίνε, ότι είναι μεγάλα παιδιά, δυνατοί και ότι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα. Σήμερα δεν πιστεύω τίποτα τέτοιο! 

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε μιλήσει για τα συναισθήματα, για tips πάνω στην ανάπτυξη των συναισθημάτων στα παιδιά και για το πώς οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν στα παιδιά τι είναι τα συναισθήματα. Κάπου εδώ λοιπόν τα σημερινά tips έρχονται για να συμπληρώσουν το Κεφάλαιο Συναισθήματα. 

Με το σημερινό άρθρο θέλω να φωνάξω σε όλους τους γονείς και φροντιστές ότι ΦΤΑΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ. ΦΤΑΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ. ΦΤΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. 

Τα παιδιά μας, αγόρια και κορίτσια, έχουν συναισθήματα. Είναι εντάξει να έχουν μια κακή μέρα. Είναι εντάξει να μην μπορούν να βάλουν το παντελόνι μόνα τους. Είναι εντάξει να χτυπήσουν και να κλάψουν. Είναι εντάξει να έχουν έναν καβγά στο σχολείο. Είναι εντάξει να φοβούνται το σκοτάδι, κι ας είναι "μεγάλα αγόρια-κορίτσια". Είναι εντάξει να στεναχωρηθούν γιατί πλύνατε το αγαπημένο τους αρκουδάκι. Είναι εντάξει να λερωθούν, ενώ τρώνε. Είναι όλα εντάξει! 

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ! Τα παιδιά χρειάζονται την αποδοχή που χρειαζόμαστε και εμείς από την κοινωνία, την οικογένεια, τον σύντροφό μας, τους φίλους μας και τους συνεργάτες μας. Τα παιδιά δεν έχουν τα λόγια και τον τρόπο κάποιες φορές να μας πούνε πως νιώθουν. Αλλά εμείς τα έχουμε. Οφείλουμε να γίνουμε οι μεταφραστές τις καρδιάς τους. Να αγκαλιάσουμε κάθε συναίσθημα τους είτε μας φαίνεται λογικό είτε μη λογικό. Να τους ποτίσουμε με ασφάλεια, σεβασμό και κατανόηση. Και έτσι τα παιδιά (τα δυνατά αγόρια και τα δυνατά κορίτσια) θα μάθουν να πατάνε στα πόδια τους και να μιλάνε για κάθε συναίσθημά τους. 

Υ.Γ. Ρωτήστε το παιδί που κρύβεται μέσα σας. Πώς νιώθεις τώρα; 
Πείτε του μετά.. Είμαι εδώ για εσένα. Θα βρούμε μαζί λύση. 
Δεν νιώσατε κάπως καλύτερα; 
Αυτό χρειάζονται και τα παιδάκια μας! 


Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ! Δεν το θεωρώ δεδομένο!

Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να πήρατε έστω και κάτι μικρό από το σημερινό Friday Speech_Balloon Tip! 


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Find me: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

Καρκανιά Εύη Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

  1. Εξαιρετική δουλειά 👏👏!! Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω λόγια.. για άλλη μια φορά με όσα είπες και έγραψες μας έβαλες να σκεφτούμε πολλά! Συγχαρητήρια για όλα 👏🏽👏🏽

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις