8 TIPS ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ + ΕΚΤΥΠΩΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ

Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, τα μικρά παιδιά λατρεύουν το χρώμα! Τους τραβάει τα βλέμματα και την προσοχή. Ένα μωρό γεννιέται με μονόχρωμη όραση και δεν είναι σε θέση να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ των χρωμάτων, μόλις οκτώ μήνες περίπου, όταν η χρωματική του όραση έχει αναπτυχθεί πλήρως. Στα τρία έως τέσσερα χρόνια, ένα παιδί μπορεί να αρχίσει να αναγνωρίζει και να ονομάζει βασικά χρώματα καθώς η συχνή έκθεση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση αυτής της ικανότητας.

Σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες, το χρώμα έχει κρίσιμη σημασία στην ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων των παιδιών. Τα χρώματα είναι μερικές από τις προηγούμενες λέξεις που τείνουν να μαθαίνουν και ένα μέσο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για μάθηση. Είναι σημαντικό να τα ενσωματώσετε στις καθημερινές τους δραστηριότητες, γιατί τα παιδιά θυμούνται καλύτερα τα χρώματα από τα λεκτικά σημάδια. Έτσι, ο συνδυασμός περιεχομένου με πολύχρωμα γραφικά βελτιώνει την απομνημόνευση του παιδιού σας.

Τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία να συνδέουν τα χρώματα με συγκεκριμένα αντικείμενα. Για παράδειγμα, συχνά συνδέουν το κόκκινο με τα μήλα, το κίτρινο με τον ήλιο, το μπλε με τον ουρανό κ.λπ. Η έκθεση ενός μωρού σε διαφορετικές αποχρώσεις χρωμάτων μπορεί να το βοηθήσει να κάνει σημαντικές συνδέσεις και να διευρύνει το λεξιλόγιό του, επειδή τα χρώματα βοηθούν στην αξιολόγηση, εκτίμηση και ορισμό ενός αντικειμένου.

Σίγουρα, τα φωτεινά χρώματα είναι επίσης γνωστό ότι έχουν βαθύτερους συσχετισμούς. Για παράδειγμα, το πράσινο συνδέεται με τη φύση και το μπλε με τη θλίψη. Η διδασκαλία των χρωμάτων και του βαθύτερου νοήματος που τους συνδέουμε σημαίνει να δώσουμε στα παιδιά περισσότερα στοιχεία για την αποκωδικοποίηση του περιβάλλοντος στο οποίο εισάγονται.

εκμάθηση χρωμάτων, το μπαλόνι του λόγου, Καρκανιά Εύη, Λογοθεραπεία, blog, tips, γονείς και παιδί, speechballoon, εκτυπώσιμο υλικό


8 tips για να μάθετε τα χρώματα στα παιδάκια σας

Το κλειδί για να μάθει το παιδί σας τα χρώματα είναι η υπερβολική έκθεση. Όπως θα σας εξηγήσω και παρακάτω, θέλετε να τους δώσετε πολλές ευκαιρίες να σας ακούσουν να λέτε τα ονόματα των χρωμάτων, να σας ρωτούν τα ονόματα των χρωμάτων και να τα βλέπουν συχνά.

εκμάθηση χρωμάτων, το μπαλόνι του λόγου, Καρκανιά Εύη, Λογοθεραπεία, blog, tips, γονείς και παιδί, speechballoon, εκτυπώσιμο υλικό

1. Ξεκινήστε απλά

Μην κατακλύζετε το παιδί σας με πάρα πολλά χρώματα ταυτόχρονα. Εστιάστε σε δύο κάθε φορά και στη συνέχεια προσθέστε περισσότερα καθώς εξοικειώνονται με αυτά.

2. Χρησιμοποιήστε μικρά, πολύχρωμα αντικείμενα για ταξινόμηση

Μου αρέσει να χρησιμοποιώ διασκεδαστικά, απλά αντικείμενα για να μαθαίνω τα χρώματα στα παιδάκια και να μετράμε μαζί. Τα νήπια αγαπούν τα μικρά πομ-πόν λόγω της απαλότητάς τους και θα ενθουσιαστούν να μάθουν μαζί τους.

3. Ξεχωρίστε τα χρώματα που κάνουν αντίθεση

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε χρώματα που δεν μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους, ώστε να μην μπερδεύετε το παιδί σας. Για παράδειγμα, εάν διδάσκετε χρώματα δίπλα-δίπλα, μην βάζετε μαζί το μπλε και το μωβ, το κόκκινο και το πορτοκαλί, το κόκκινο και το ροζ κ.λπ. Τα χρώματα που συνδυάζονται καλά με την αντίθεση είναι κόκκινο/πράσινο, μπλε/κίτρινο, μωβ/πράσινο , και μαύρο/άσπρο. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι συνδυασμοί για χρήση.

4. Έγχρωμα παζλ

Τα παζλ είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για την ανάπτυξη της γλώσσας, της γνώσης και των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων. Μία καλή τεχνική είναι ενώ παίζουμε, να επισημαίνω προφορικά κάθε χρώμα καθώς βάζει το κομμάτι στον πίνακα, ώστε να το ακούει ξανά και ξανά και να μπορεί να ταιριάζει το όνομα του χρώματος με αυτό που βλέπει.

5. Χρησιμοποιήστε τα ίδια αντικείμενα

Η έννοια των χρωμάτων μπορεί να είναι λίγο δύσκολη για τα μωρά και τα νήπια στο να τα κατανοήσουν επειδή είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει κάτι άλλο. Μέχρι στιγμής έχουν μάθει λέξεις πραγματικών πραγμάτων, όπως μπάλα, αυτοκίνητο, μαμά, γάλα κ.λπ. Για να κατανοήσουν καλύτερα την έννοια των χρωμάτων, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε δύο πανομοιότυπα αντικείμενα για να επισημάνετε τις χρωματικές διαφορές. Για παράδειγμα, μην δείξετε στο παιδί σας ένα κόκκινο αυτοκίνητο και ένα μπλε μπλοκ γιατί απλώς θα σκεφτεί ότι το ονομάζετε διαφορετικά επειδή το αντικείμενο είναι διαφορετικό.

6. Χρωματίστε με ξυλομπογιές και μαρκαδόρους

Ο χρωματισμός είναι μια εξαιρετική ικανότητα για τα νήπια να αναπτύξουν λεπτές και οπτικές κινητικές δεξιότητες (συντονίζοντας τα χέρια και τα μάτια τους για να εκτελέσουν μια εργασία). Ζητήστε από το παιδί σας να χρησιμοποιήσει κραγιόνια για να γράψει σε χαρτί και να επισημάνει και να επισημάνει τα χρώματα που χρησιμοποιεί.

7. Στο φυσικό τους περιβάλλον

Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα στο πλαίσιο του καθημερινού τους περιβάλλοντος. Επισημάνετε τα χρώματα που κάνουν αντίθεση:

  • στις ώρες γευμάτων (πράσινα φασόλια, κίτρινο καλαμπόκι, κόκκινα σμέουρα)
  • κατά το ντύσιμο (μπλε πουκάμισο, μαύρο παντελόνι)
  • κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού (κόκκινα μπλοκ, μπλε μπάλες)
  • σε εξωτερικούς χώρους (μπλε ουρανός, πράσινο γρασίδι, ροζ λουλούδι)

8. Δακτυλογραφία

Οι αισθητηριακές εμπειρίες όπου τα παιδιά αγγίζουν ενεργά, γεύονται, ακούν ή μυρίζουν πράγματα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διδάξετε στα παιδιά σας νέες έννοιες. Το μικρό παιδί σας θα λατρέψει να δοκιμάσει τις καλλιτεχνικές του ικανότητες τρίβοντας τα χέρια του σε χαρτί με δαχτυλομπογιά.


ΕΚΤΥΠΩΣΙΜΕΣ ΚΑΡΤΕΣ  ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ + ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ   Θα βρείτε στο προφίλ μας στο instagram speech_balloon ή στέλνοντας μου email tobalonitoulogou@gmail.com 


Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ! Δεν το θεωρώ δεδομένο!

Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να πήρατε έστω και κάτι μικρό από το σημερινό άρθρο! 

Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Find me: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon


Καρκανιά Εύη Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός






«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»


Σχόλια

  1. Ευχαριστούμε πολύ για το υλικό! Εξαιρετικό άρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλο ένα σπουδαίο άρθρο από ένα σπουδαίο κορίτσι! Ευχαριστούμε για όσα κάνεις 👏🏽👏🏽🤍

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες κάθε φορά από εσάς για εμάς! Καλό καλοκαίρι 🎈

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η καλύτερη λογοθεραπευτρια, γεμάτη όρεξη και αγάπη για τα παιδιά και την δουλειά της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις