ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Έχετε πάει ποτέ σε τσίρκο; Με μάγους να βγάζουν το ένα μαγικό κόλπο μετά το άλλο, ακροβάτες να εκπλήσσουν το κοινό με τα ακροβατικά τους και ταχυδακτυλουργούς να κάνουν ζογκλέρ κάθε είδους αντικείμενα; Ένα τσίρκο είναι πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία.

Τι είναι αυτό που κάνει αυτές τις παραστάσεις εκπληκτικές; Οι ερμηνευτές είναι αναμφίβολα ταλαντούχοι. Αλλά το κλειδί της επιτυχίας τους είναι η έντονη και αθάνατη εστίασή τους. Οι ερμηνευτές γνωρίζουν ότι ακόμη και μια στιγμιαία απώλεια της εστίασης μπορεί να τους κοστίσει όχι μόνο την παράσταση, αλλά ακόμη και τη ζωή τους.

Αυτή η ευκρινή εστίαση είναι αποτέλεσμα της συνεχούς και αδιαίρετης προσοχής. Γνωρίζατε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι προσοχής που εξηγούν την ικανότητά μας να εστιάζουμε σε κάτι; Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα διάφορα είδη προσοχής, καθώς και τη μέση διάρκεια προσοχής που αναμένουμε στην παιδική έως και εφηβική ηλικία; 

προσοχή-είδη-μέση-διάρκεια-καρκανιά-εύη-λογοθεραπεύτρια-το-μπαλόνι-του-λόγου-speechballoon-ομιλία-παιδί-tips-γονείς-συμβουλές-υλικό-Karkania-evi-λόγος

Τι είναι η Προσοχή;

Αρχικά να αναφέρω με απλά λόγια τι είναι προσοχή. Η προσοχή αναφέρεται στην ικανότητα κάποιου να επιλέγει και να επικεντρώνεται σε σχετικά ερεθίσματα. Με άλλα λόγια, είναι ο τρόπος με τον οποίο επεξεργαζόμαστε ενεργά πληροφορίες στο περιβάλλον μας και συντονίζουμε πληροφορίες, αντιλήψεις και αισθήσεις που δεν είναι σχετικές προς το παρόν.

Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι συχνά εργάζονται στα αγαπημένα τους καφέ. Αν και υπάρχουν πολλοί περισπασμοί σε έναν δημόσιο χώρο, όπως το πλήθος, το προσωπικό και ακόμη και ο πολύβουος θόρυβος της κυκλοφορίας, οι άνθρωποι παραμένουν συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους. Η προσοχή τους τους επιτρέπει να συγκεντρωθούν σε πράγματα που είναι σημαντικά για αυτούς. Όπως μπορείτε να δείτε, η προσοχή μπορεί να μας βοηθήσει να συγκεντρωθούμε καθώς και να αγνοήσουμε τις πληροφορίες γύρω μας.

Ποια τα είδη της προσοχής;

1. Παρατεταμένη προσοχή

Αυτή είναι η ικανότητα να εστιάζουμε σε κάτι για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς να αποσπάται η προσοχή μας. Με άλλα λόγια, επικεντρωνόμαστε σε χρονοβόρες εργασίες χρησιμοποιώντας συνεχή προσοχή. Πραγματοποιείται όταν μπορούμε συνεχώς να εστιάζουμε σε ένα πράγμα που συμβαίνει, αντί να χάνουμε την εστίαση και να πρέπει να συνεχίσουμε να το επαναφέρουμε. Οι άνθρωποι μπορούν να βελτιωθούν στη διαρκή προσοχή καθώς την εξασκούν.

2. Επιλεκτική προσοχή

Κάθε μέρα είμαστε εκτεθειμένοι σε διάφορα ερεθίσματα. Η επιλεκτική προσοχή μας βοηθά να πλοηγηθούμε σε πολύπλοκες ρυθμίσεις. Επιλέγετε από διάφορα ερεθίσματα και επικεντρώνεστε σε αυτά που θεωρείτε σημαντικά. Πάρτε για παράδειγμα τον χώρο εργασίας. Περιτριγυρίζεστε από συναδέλφους και ηλεκτρονικά είδη που μπορούν να σας αποσπάσουν την προσοχή. Χρησιμοποιείτε επιλεκτική προσοχή για να εστιάσετε στην εργασία σας και να κρατήσετε μακριά τον θόρυβο. Είναι ασφαλές να πούμε ότι αν είστε καλοί στην επιλεκτική προσοχή, είστε καλοί στο να αγνοείτε τους περισπασμούς και να επικεντρώνεστε στις προτεραιότητές σας.

προσοχή-είδη-μέση-διάρκεια-καρκανιά-εύη-λογοθεραπεύτρια-το-μπαλόνι-του-λόγου-speechballoon-ομιλία-παιδί-tips-γονείς-συμβουλές-υλικό-Karkania-evi-λόγος

3. Εναλλασσόμενη προσοχή

Παρόμοια με τη διχασμένη προσοχή (βλέπε παρακάτω), η εναλλαγή της προσοχής περιλαμβάνει τη μετατόπιση της εστίασής σας και την εναλλαγή μεταξύ πολλαπλών εργασιών. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη διχασμένη προσοχή, δεν εκτελούνται πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα. Ακόμη και όταν αλλάζετε την προσοχή σας σε διάφορες εργασίες, παραμένετε συγκεντρωμένοι στην εργασία που έχετε στο χέρι.

Χρησιμοποιούμε την εναλλασσόμενη προσοχή πιο συχνά από όσο φανταζόμαστε. Για παράδειγμα, αλλάζετε την εστίασή σας μεταξύ της λήψης σημειώσεων και της κατανόησης αυτών των σημειώσεων κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης ή στα παιδιά κατά το μάθημα. 

4. Διχασμένη προσοχή

Όταν εστιάζετε σε δύο ή περισσότερα πράγματα ταυτόχρονα, χρησιμοποιείτε διχασμένη προσοχή. Ουσιαστικά μοιράζετε την προσοχή σας σε δύο ή περισσότερες εργασίες. Αυτή η ικανότητα είναι επίσης γνωστή ως multitasking. Η διαιρεμένη προσοχή χρησιμοποιεί την εστίαση σε πολύ μεγάλη κλίμακα, χωρίς να μας επιτρέπει να εστιάσουμε πλήρως σε οποιαδήποτε εργασία. Η διαιρεμένη προσοχή δεν διαρκεί πολύ επειδή μοιράζετε την προσοχή σας σε διάφορες εργασίες και τις εκτελείτε ταυτόχρονα. 

Ποια η μέση διάρκεια προσοχής από την παιδική έως την εφηβική ζωή;

προσοχή-είδη-μέση-διάρκεια-καρκανιά-εύη-λογοθεραπεύτρια-το-μπαλόνι-του-λόγου-speechballoon-ομιλία-παιδί-tips-γονείς-συμβουλές-υλικό-Karkania-evi-λόγος


Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ! Δεν το θεωρώ δεδομένο!

Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να πήρατε έστω και κάτι μικρό από το σημερινό άρθρο. Θα ακολουθήσει επόμενη ανάρτηση με tips που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι για την ενίσχυση της προσοχής. 


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-SPEECH THERAPIST-To mpaloni tou logou-καρκανιά-εύη-λογοθεραπεία-karkania evi-tobalonitoulogou









«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»


Σχόλια

  1. Εξαιρετικό άρθρο 👏🏽👏🏽

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαστε 10 μηνών.. τι μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε την προσοχή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το χαίρεστε το παιδάκι σας! Σε αυτή την ηλικία θα πρότεινα παιχνιδάκια όπως Κου-Κου-Τζα, Τραγούδια με Χειρομορφές: π.χ. πλάθω κουλουράκια, παραμυθάκια με βιβλιαράκια μαλακά.. Η προσοχή θα αυξάνετε σιγά σιγά. Σε αυτή την ηλικία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον τόνο της φωνής μας για να τραβήξουμε την προσοχή του (αλλάξτε το χρώμα, τον τόνο της φωνής)!

      Διαγραφή
  3. Στα πόσα λεπτά πάνω ή κάνω από όσα γράφετε πρέπει να ανησυχούμε για την προσοχή του παιδιού;
    Πολύ όμορφο το άρθρο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό θα ήταν να μην βάζουμε χρονόμετρο, αλλά να περνάμε ποιοτικό χρόνο με το παιδάκι μας και να του δίνουμε ευκαιρίες αλληλεπίδρασης! Εάν βλέπετε να ανεβαίνει ηλικιακά και ο χρόνος προσοχής να μένει αξιοσημείωτα πίσω τότε μόνο θα πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό.. Αλλά όπως σας είπα δώστε ευκαιρίες αλληλεπίδρασης, εστιάστε στην βλεμματική επαφή.. είναι βασικά σημεία!

      Διαγραφή
  4. Ένα blog που πρέπει κάθε γονιός να έχει στην κορυφή των αγαπημένων του! Μπράβο για όλα όσα μοιράζεσαι μαζί μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις