FRIDAY SPEECH BALLOON TIP - ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΜΕ

Αγαπημένοι μου τα Speech_balloon Friday tips επέστρεψαν και είμαι πολύ χαρούμενη που το πρώτο άρθρο μετά από το καλοκαίρι θα είναι ένα FRIDAY SPEECΗ BALLOON TIP!

Πάμε να το δούμε μαζί;


friday, tip, speech balloon, τομπαλόνιτουλόγου, Καρκανιά-Εύη, συμβουλές, γονείς, λογοθεραπεία, υλικό, tobalonitoulogou-speechtherapy-karkania-evi-λογοθεραπεύτρια-τρίκαλα

Όταν το παιδάκι σας λέει μια νέα λέξη είναι σίγουρα μια φανταστική στιγμή για εσάς! Μπορεί να είναι αρκετά δελεαστικό να απαντάτε με επαίνους, χειροκροτήματα ή λέγοντας "Καλή δουλειά! Μπράβο σου!".. Αλλά οι απαντήσεις αυτές καλό θα ήταν να είναι περιορισμένες καθώς θα εκπλήξουν μεν το παιδί αλλά θα σταματήσουν την αλληλεπίδραση που έχετε χτίσει εκείνη τη στιγμή. 

Στη θέση λοιπόν αυτών των συνηθισμένων τύπων απαντήσεων, προσπαθήστε να επαναλάβετε τη λέξη πίσω στο παιδάκι σας και το μοντέλο της φράσης σας να περιέχει το τι συμβαίνει εκείνη τη στιγμή. Τι εννοώ με αυτό; Χρησιμοποιείστε την λέξη που είπε το παιδί, επαναλάβετέ την με εμφατικότητα και προσθέστε μια ακόμη λέξη για να δημιουργηθεί μια μικρή και στοχευμένη φράση. 

Αυτό πρώτον θα ενισχύσει τη χρήση της λέξης και δεύτερον θα βάλει τη λέξη μέσα σε μια φράση. Άρα θα γίνει  ένας συσχετισμός! Και το σημαντικότερο θα συνεχίσει την αλληλεπίδραση σας. 

Μην ξεχνάτε ότι οι στιγμές που αλληλεπιδράτε με το παιδάκι σας είναι ύψιστης σημασίας! Έχω αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα στο ότι για να έρθουν οι λέξεις πρέπει πρώτα να εστιάσουμε στις προ-γλωσσικές δεξιότητες (θα ακολουθήσει επόμενο άρθρο για το ποιες είναι και πως μπορούμε να ενισχύσουμε την καθεμία). Τα παιδιά είναι σαν τα σφουγγάρια. Δείξτε τους το δρόμο και θα σας ακολουθήσουν εκπλήσσοντας σας.

EXTRA TIPS: 

  • Ο τόνος της φωνής σας να είναι εμφατικός.
  • Διατηρείστε τη βλεμματική επαφή με το παιδάκι σας.
  • Οι εκφράσεις σας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να του τραβήξετε την προσοχή, αλλά και να του περάσετε το μήνυμα που θέλετε.
  • Προσθέστε κίνηση στη φράση. π.χ. Αν πείτε "Ναι! Μπάλα! Κρατάς την μπάλα! ή Ναι! Μπάλα! Μεγάλη μπάλα!" δείξτε την μπάλα, κάντε με τα χέρια σας την κίνηση που υποδηλώνει κάτι μεγάλο ή τέλος κρατείστε μαζί του την μπάλα λέγοντας το.

Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ και δίνετε αγάπη καθημερινά στο δημιούργημα μου. Δεν το θεωρώ δεδομένο!

Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να πήρατε έστω και κάτι μικρό από το σημερινό Friday Speech Balloon Tip! 


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-SPEECH THERAPIST-To mpaloni tou logou-καρκανιά-εύη-λογοθεραπεία-karkania evi-tobalonitoulogou









«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις