ΜΗΝΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΛΕΞΙΑ

Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή διαταραχή που περιλαμβάνει δυσκολία στην ανάγνωση λόγω προβλημάτων αναγνώρισης ήχων ομιλίας και εκμάθησης πώς σχετίζονται τα γράμματα με τις λέξεις (αποκωδικοποίηση). Ονομάζεται επίσης αναγνωστική αναπηρία και φαίνεται να είναι αποτέλεσμα ατομικών διαφορών στις περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τη γλώσσα. Η δυσλεξία είναι η πιο συνηθισμένη μαθησιακή δυσκολία που προκαλεί κυρίως προβλήματα στην ανάγνωση, τη γραφή και την ορθογραφία.

δυσλεξία-όλα-όσα-πρέπει-να-ξέρεις-το μπαλόνι του λόγου-καρκανιά-εύη-λογοθεραπεία-λογοθεραπεύτρια-ομιλία-λόγος-συμβουλές-γονείς-παιδί-υλικό-tobalonitoulogou-speechballoon-tips-logotherapy-karkania-evi-kids-dyslexia-δυσλεξια-οκτωβριος-μηνας-ευαισθητοποιησης-δυσλεξιας-reading-special-disorders

Ας έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας ότι η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία στην ανάγνωση. Τα άτομα με δυσλεξία δυσκολεύονται να διαβάσουν με καλό ρυθμό και χωρίς λάθη. Μπορεί επίσης να δυσκολεύονται με την κατανόηση της ανάγνωσης, την ορθογραφία και τη γραφή. Συχνά διαβάζουν αργά και κάνουν λάθη. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά κατανοούν αυτό που διαβάζουν. Αλλά όταν οι άλλοι τους διαβάζουν, συχνά δεν έχουν πρόβλημα να κατανοήσουν το κείμενο.

Η δυσλεξία δεν οφείλεται σε προβλήματα νοημοσύνης, ακοής ή όρασης. Τα περισσότερα παιδιά με δυσλεξία μπορούν να επιτύχουν στο σχολείο με ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τη βοήθεια Διεπιστημονικής ομάδας για ατομικές συνεδρίες (Λογοθεραπευτής, Ειδικός Παιδαγωγός, Εργοθεραπευτής, Παιδοψυχολόγος). Σημαντικό ρόλο όμως παίζει και η συναισθηματική υποστήριξη.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη δυσλεξία, η έγκαιρη αξιολόγηση και παρέμβαση κρίνονται αναγκαίες για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Μερικές φορές η δυσλεξία παραμένει αδιάγνωστη για χρόνια και δεν αναγνωρίζεται μέχρι την ενηλικίωση, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να αναζητήσετε βοήθεια. Άτομα οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις για δυσλεξία, αν και τα τεστ είναι διαφορετικά για ενήλικες από ό,τι για παιδιά.

Οι άνθρωποι μερικές φορές πιστεύουν ότι η δυσλεξία είναι ένα πρόβλημα με την όραση. Το θεωρούν ως αντιστροφή γραμμάτων ή αντίστροφη γραφή. Η δυσλεξία όμως είναι ολοφάνερα ένα ζήτημα που έχει σχέση με τη γλώσσα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ενώ η δυσλεξία επηρεάζει τη μάθηση, δεν αποτελεί πρόβλημα νοημοσύνης. Τα άτομα με δυσλεξία είναι εξίσου έξυπνα με τους συνομηλίκους τους. Υπάρχουν αμέτρητες ιστορίες για άτομα που ευδοκιμούν με δυσλεξία, συμπεριλαμβανομένων ηθοποιών, επιχειρηματιών και εκλεγμένων αξιωματούχων.


Βουτήξτε πιο βαθιά!

  1. Δοκιμάστε να δείτε τη δυσλεξία μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.
  2. Καταρρίψτε τους κοινούς μύθους για τη δυσλεξία.
  3. Εξερευνήστε μια συλλογή από ιστορίες επιτυχίας δυσλεκτικών ανθρώπων.


Σημεία και συμπτώματα δυσλεξίας

Η δυσλεξία επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Έτσι, τα συμπτώματα μπορεί να μην φαίνονται ίδια από το ένα άτομο στο άλλο.

δυσλεξία-όλα-όσα-πρέπει-να-ξέρεις-το μπαλόνι του λόγου-καρκανιά-εύη-λογοθεραπεία-λογοθεραπεύτρια-ομιλία-λόγος-συμβουλές-γονείς-παιδί-υλικό-tobalonitoulogou-speechballoon-tips-logotherapy-karkania-evi-kids-dyslexia-δυσλεξια-οκτωβριος-μηνας-ευαισθητοποιησης-δυσλεξιας-reading-special-disorders-συμπτώματα

Ένα βασικό σημάδι της δυσλεξίας είναι η δυσκολία στην αποκωδικοποίηση των λέξεων. Αυτή είναι η ικανότητα αντιστοίχισης γραμμάτων με ήχους. Τα παιδιά μπορούν επίσης να παλέψουν με μια πιο βασική δεξιότητα που ονομάζεται φωνολογική ενημερότητα. Αυτή είναι η ικανότητα αναγνώρισης των ήχων σε λέξεις. Τα προβλήματα με τη φωνολογική ενημερότητα μπορεί ή μάλλον κατά τη συντριπτική πλειοψηφία θα εμφανιστούν ήδη από την προσχολική ηλικία.

Σε μερικούς ανθρώπους, η δυσλεξία εκδηλώνεται αργότερα, όταν έχουν πρόβλημα με πιο σύνθετες δεξιότητες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν γραμματική, κατανόηση ανάγνωσης, αναγνωστική ευχέρεια, δομή προτάσεων και πιο σε βάθος γραφή.

Μερικά από τα σημάδια της δυσλεξίας έχουν να κάνουν με τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Τα άτομα με δυσλεξία μπορεί να αποφεύγουν να διαβάζουν, τόσο δυνατά όσο και για τον εαυτό τους. Μπορεί ακόμη και να αγχώνονται ή να απογοητεύονται όταν διαβάζουν. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και αφού έχουν κατακτήσει τα βασικά της ανάγνωσης.

Η δυσλεξία δεν επηρεάζει μόνο τη μάθηση. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τις καθημερινές δεξιότητες και δραστηριότητες. Αυτά περιλαμβάνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, τη μνήμη και την αντιμετώπιση του άγχους.


Πώς εμφανίζεται η δυσλεξία ανά ηλικία;

Προσχολικά σημάδια δυσλεξίας

  • Λανθασμένη προφορά λέξεων
  • Αγωνίζεται να ονομάσει οικεία αντικείμενα και χρησιμοποιεί γενικές λέξεις όπως πράγμα και πράγματα
  • Δυσκολεύεται να μάθει παιδικές ρίμες ή στίχους τραγουδιών που ομοιοκαταληκτούν
  • Δυσκολεύεται να θυμηθεί ακολουθίες, όπως να τραγουδήσει τα γράμματα του αλφαβήτου
  • Δυσκολεύεται να μιλήσει για ένα γεγονός με λογική σειρά
  • Δυσκολεύεται να θυμηθεί και να ακολουθήσει οδηγίες με πολλά βήματα

Σημάδια δυσλεξίας Νηπιαγωγείο - Πρώτες τάξεις Δημοτικού 
  • Δυσκολεύεται να μάθει τα ονόματα των γραμμάτων και να θυμηθεί τους ήχους που κάνουν.
  • Συχνά μπερδεύει γράμματα που μοιάζουν ή ακούγονται παρόμοια (όπως φ και θ).
  • Δυσκολεύεται να διαβάσει γνωστές λέξεις (όπως γάτα), ειδικά αν δεν υπάρχουν εικόνες.
  • Αντικατάσταση λέξεων όταν διαβάζει δυνατά, όπως να λέει δωμάτιο όταν η ιστορία λέει σπίτι.
  • Δυσκολεύεται να διαχωρίσει τους μεμονωμένους ήχους σε λέξεις και να συνδυάσει ήχους για να δημιουργήσει μια λέξη.
  • Δυσκολεύεται να θυμηθεί πώς γράφονται οι λέξεις και να εφαρμόσει τους κανόνες ορθογραφίας στη γραφή.
Σημάδια δυσλεξίας Τρίτη-Έκτη Δημοτικού 
  • Μπερδεύει ή παραλείπει μικρές λέξεις όταν διαβάζει δυνατά.
  • Δυσκολεύεται να μάθει νέες λέξεις.
  • Δυσκολεύεται να αναγνωρίσει γρήγορα κοινές λέξεις (ονομάζονται επίσης λέξεις όρασης).
  • Αγωνίζεται να εξηγήσει τι συνέβη σε μια ιστορία ή να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με βασικές λεπτομέρειες.
  • Κάνει συχνά τα ίδια λάθη, όπως αντιστροφή γραμμάτων.
  • Έχει κακή ορθογραφία, π.χ. σωστή και λανθασμένη ορθογραφία της ίδιας λέξης στην ίδια άσκηση.
  • Αποφυγή ανάγνωσης όποτε είναι δυνατόν ή απογοήτευση ή αναστάτωση κατά την ανάγνωση.
Έφηβοι και ενήλικες σημάδια δυσλεξίας
  • Διαβάζουν αργά ή αφήνουν έξω μικρές λέξεις και τμήματα μεγαλύτερων λέξεων όταν διαβάζουν δυνατά.
  • Δυσκολεύονται να θυμηθούν κοινές συντομογραφίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Συχνά ψάχνουν για λέξεις ή χρησιμοποιούν υποκατάστατα όπως πύλη αντί για φράχτη.
  • Συχνά δεν «καταλαβαίνουν» το αστείο ή δυσκολεύονται να κατανοήσουν ιδιωματισμούς και λογοπαίγνια.
  • Χρειάζονται πολύ χρόνο για την ολοκλήρωση των αναγνωστικών εργασιών.
  • Θα είναι πιο εύκολο να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με μια σελίδα κειμένου, εάν έχει διαβαστεί δυνατά.
Αν και τα περισσότερα παιδιά είναι έτοιμα να μάθουν ανάγνωση από το νηπιαγωγείο ή την πρώτη δημοτικού, τα παιδιά με δυσλεξία συχνά δυσκολεύονται να μάθουν να διαβάζουν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μιλήστε με έναν ειδικό εάν το επίπεδο ανάγνωσης του παιδιού σας είναι χαμηλότερο από αυτό που αναμένεται για την ηλικία του παιδιού σας ή εάν παρατηρήσετε άλλα σημάδια δυσλεξίας.

Όταν η δυσλεξία μένει αδιάγνωστη και δεν αντιμετωπίζεται, οι δυσκολίες ανάγνωσης στην παιδική ηλικία συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή.

Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ! Δεν το θεωρώ δεδομένο!

Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-SPEECH THERAPIST-To mpaloni tou logou-καρκανιά-εύη-λογοθεραπεία-karkania evi-tobalonitoulogou









«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις