FRIDAY SPEECH BALLOON TIP + EXTRA TIPS

Παρασκευούλα ζάχαρη Παρασκευούλα μέλι 🍯

Άλλο ένα Friday Speech Balloon tip έφτασε και έχει σχέση με ένα πολυαγαπημένο μου θέμα, την ανάπτυξη λόγου και ομιλίας στα παιδάκια μας. 

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-SPEECH THERAPIST-To mpaloni tou logou-τι να κάνετε στο σπίτι-ερωτήσεις-απαντήσεις-παιδί-ανάπτυξη ομιλίας-friday tip-συμβουλές-Καρκανιά Εύη-Λογοθεραπεύτρια-όλα όσα πρέπει να ξέρετε-kids-parents

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-SPEECH THERAPIST-To mpaloni tou logou-τι να κάνετε στο σπίτι-ερωτήσεις-απαντήσεις-παιδί-ανάπτυξη ομιλίας-friday tip-συμβουλές-Καρκανιά Εύη-Λογοθεραπεύτρια-όλα όσα πρέπει να ξέρετε-kids-parents

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το πόσα οφέλη έχει η ανάγνωση βιβλίων από μικρή ηλικία. Αδιαμφισβήτητα η στιγμή που χαλαρώνεις με το παιδάκι σου διαβάζοντας ή ξεφυλλίζοντας ένα παραμύθι είναι σπουδαία, αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν το "Δείξε μου το___" που είναι μια κλασική εντολή μας στα παιδάκια μας, τα βοηθάει στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων τους; 

Η αλήθεια είναι ότι η εντολή "Δείξε μου το_____" είναι πολύ καλή γιατί δουλεύουμε την ανταπόκριση του παιδιού σε απλές εντολές, κάνουμε εξάσκηση του δειξίματος που αποτελεί σπουδαία δεξιότητα αναπτυξιακά και αναμένουμε να κατακτηθεί από το ίδιο από μικρή ηλικία και τέλος βλέπουμε αν το παιδί έχει κατανοήσει-βρει-εντοπίσει το αντικείμενο που του ζητάμε μέσα στην εικόνα-βιβλίο. Πολύ ωραία ως εδώ! 

Αν θέλουμε όμως να φτάσουμε ένα βήμα παρακάτω τη συνθήκη αυτή και να αυξήσουμε τις λεκτικές και μη λεκτικές δεξιότητες δεν έχουμε παρά να μην κάνουμε χρήση του "Δείξε μου!", αλλά να πούμε οι ίδιοι με χρώμα στη φωνή μας και παραστατικότητα π.χ. "Βλέπω ένα μεγάλο σκύλο!". Εκεί κάντε παύση αγαπημένοι μου γονείς! Μην βιαστείτε να ρωτήσετε "Που είναι ο σκύλος;". 

Η παύση είναι σπουδαία επιλογή! Γιατί; Γιατί δίνετε το χρόνο στο παιδάκι σας και το χώρο, χωρίς να το "πιέζετε με κάποια εντολή", να εντοπίσει το αντικείμενο που αναφέρεστε και να σας τον υποδείξει! Ταυτόχρονα του έχετε δώσει ένα πολύ ωραίο μοντέλο πρότασης που μπορεί να το υιοθετήσει και να το βοηθήσει αργότερα να αυξήσει το μήκος των προτάσεών του! 

Αν κάτι λοιπόν θέλω να σας μείνει από το σημερινό Friday Speechballoon tip είναι το εξής: κάντε παύσεις, τροποποιήστε το μοτίβο των απαντήσεων σας, αλλά των ερωτήσεων όταν απευθύνεστε στο παιδάκι σας και τέλος δημιουργείστε ένα περιβάλλον ελεύθερο και χωρίς υποδείξεις. Πιστέψτε με αν δοκιμάσετε τα Tips αυτά θα εκπλαγείτε με τις απαντήσεις των μικρών σας! Όμως να θυμάστε! Δεν υπάρχει μαγική συνταγή που ισχύει για όλα τα παιδιά. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Τα tips αυτά χρειάζονται πίστη από εσάς τους ίδιους και χρόνο!


Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ και δίνετε αγάπη καθημερινά στο δημιούργημα μου. Δεν το θεωρώ δεδομένο!

Μέχρι το επόμενο #friday_speechballoontip..


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-SPEECH THERAPIST-To mpaloni tou logou-καρκανιά-εύη-λογοθεραπεία-karkania evi-tobalonitoulogou









«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»


Σχόλια

  1. Πολύ χρήσιμα όσα μοιράζεσαι μαζί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο δίκαιο έχεις για την παύση! Το δοκίμασα στη μικρή μου γιατί το έγραψες και σε ένα άλλο άρθρο σου.. θέλει χρόνο και πίστη στο παιδάκι μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις