ΓΙΑΤΙ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ; ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

early-intervention-όλα-όσα-πρέπει-να-ξέρεις-το μπαλόνι του λόγου-καρκανιά-εύη-λογοθεραπεία-λογοθεραπεύτρια-ομιλία-λόγος-συμβουλές-γονείς-παιδί-υλικό-αναπτυξιακά-ορόσημα-tobalonitoulogou-speechballoon-tips-logotherapy-karkania-evi-kids-parents-πρώιμη-παρέμβαση

Τι είναι η πρώιμη παρέμβαση;

Τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται με τον δικό τους ρυθμό. Αν και μερικά παιδιά περπατούν και μιλούν νωρίς, άλλα μπορεί να καθυστερήσουν να μάθουν ορισμένες δεξιότητες. Η πρώιμη παρέμβαση αφορά παιδιά ηλικίας μέχρι και 3 ετών και τις οικογένειές τους. 

Οικογένειες και επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων των Ακοολόγων και των Λογοπαθολόγων, αποτελούν μέρος μιας ομάδας πρώιμης παρέμβασης. Βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες όπως π.χ. 

  • γνωστικές δεξιότητες (σκέψη, μάθηση, επίλυση προβλημάτων)
  • επικοινωνιακές δεξιότητες (χειρονομίες, ομιλία, ακρόαση, κατανόηση)
  • σωματικές και αισθητηριακές δεξιότητες (περπάτημα, αναρρίχηση, θέαση, ακοή)
  • κοινωνικές-συναισθηματικές δεξιότητες (παιχνίδι, κατανόηση συναισθημάτων, κάνοντας φίλους) και
  • δεξιότητες προσαρμογής ή αυτοβοήθειας (φαγητό, μπάνιο, ντύσιμο).

Η πρώιμη παρέμβαση είναι διαφορετική για κάθε παιδί και οικογένεια και διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού και τις προτεραιότητες της οικογένειας. Οι υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης μπορούν να βοηθήσουν τα βρέφη και τα νήπια με αποκλίσεις, δυσκολίες ή καθυστερήσεις αναπτυξιακές να μάθουν πολλές βασικές δεξιότητες και να προλάβουν την ανάπτυξή τους. Το πιο σημαντικό βήμα είναι να ξεκινήσετε νωρίς!

Η πρώιμη παρέμβαση πολύ συνοπτικά σημαίνει αυτό: να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι, οι τεχνικές και οι συνθήκες, οι οποίες θα βοηθήσουν ένα παιδί να αναπτύξει στο μέγιστο τις ικανότητές του και να είναι από μικρή ηλικία λειτουργικό μέσα στην οικογένεια με στόχο τη λειτουργικότητα στο σχολείο και τα υπόλοιπα περιβάλλοντα.


Ποια παιδιά χρίζουν πρώιμη παρέμβαση;

Η πρώιμη παρέμβαση προορίζεται για βρέφη και νήπια που έχουν αναπτυξιακή καθυστέρηση ή αναπηρία όπως σας προανέφερα. Η επιλογή αυτή καθορίζεται με την αξιολόγηση του παιδιού (με τη συγκατάθεση των γονέων) για να διαπιστωθεί εάν το παιδί έχει στην πραγματικότητα καθυστέρηση στην ανάπτυξη ή κάποιου είδους αναπηρία. Τα επιλέξιμα παιδιά μπορούν να λάβουν υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης από τη γέννηση έως τα τρίτα γενέθλια (και μερικές φορές μετά).

Για μερικά παιδιά, από τη γέννηση | Μερικές φορές είναι γνωστό από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί ότι οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης θα είναι απαραίτητες για να βοηθήσουν το παιδί να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί. Συχνά αυτό ισχύει για παιδιά που έχουν διαγνωστεί κατά τη γέννηση με μια συγκεκριμένη πάθηση ή που εμφανίζουν σημαντική πρόωρη γέννηση, πολύ χαμηλό βάρος γέννησης, ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση αμέσως μετά τη γέννησή τους. Ακόμη και πριν επιστρέψουν στο σπίτι από το νοσοκομείο, οι γονείς αυτού του παιδιού μπορεί να παραπεμφθούν σε ειδικό.

Για άλλους, λόγω καθυστερήσεων στην ανάπτυξη | Μερικά παιδιά έχουν μια σχετικά συνηθισμένη είσοδο στον κόσμο, αλλά μπορεί να αναπτυχθούν πιο αργά από άλλα, να βιώσουν οπισθοδρομήσεις ή να εξελιχθούν με τρόπους που φαίνονται πολύ διαφορετικοί από τα άλλα παιδιά. Για αυτά τα παιδιά, μια επίσκεψη σε Αναπτυξιολόγο-Παιδίατρο και μια ενδελεχής αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε παραπομπή έγκαιρης παρέμβασης.


Τι είναι η αναπτυξιακή καθυστέρηση;

Ο όρος «αναπτυξιακή καθυστέρηση» είναι σημαντικός στην πρώιμη παρέμβαση. Σε γενικές γραμμές, σημαίνει ότι ένα παιδί καθυστερεί σε κάποιο τομέα ανάπτυξης. Υπάρχουν πέντε τομείς στους οποίους μπορεί να επηρεαστεί η ανάπτυξη:

  1. Γνωστική ανάπτυξη
  2. Σωματική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της όρασης και της ακοής
  3. Ανάπτυξη επικοινωνίας
  4. Κοινωνική ή συναισθηματική ανάπτυξη
  5. Προσαρμοστική ανάπτυξη

Εάν ανησυχείτε για την ανάπτυξη ενός μωρού ή μικρού παιδιού...
Δεν είναι ασυνήθιστο για γονείς και μέλη της οικογένειας να ανησυχούν όταν το μωρό τους ή το αναπτυσσόμενο μικρό παιδί τους δεν φαίνεται να αναπτύσσεται σύμφωνα με το κανονικό πρόγραμμα των ορόσημων «μωρού».
early-intervention-όλα-όσα-πρέπει-να-ξέρεις-το μπαλόνι του λόγου-καρκανιά-εύη-λογοθεραπεία-λογοθεραπεύτρια-ομιλία-λόγος-συμβουλές-γονείς-παιδί-υλικό-αναπτυξιακά-ορόσημα-tobalonitoulogou-speechballoon-tips-logotherapy-karkania-evi-kids-parents-πρώιμη-παρέμβαση


Τι να κάνετε; 

Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας δεν αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό ή με τον ίδιο τρόπο όπως τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του, είναι συχνά καλή ιδέα να μιλήσετε πρώτα με τον παιδίατρο του παιδιού σας και ακόμη καλύτερα να μιλήσετε με έναν Αναπτυξιολόγο-Παιδίατρο. Εξηγήστε τις ανησυχίες σας. Πείτε στο γιατρό τι έχετε παρατηρήσει  στο παιδί σας.

Μπορείτε επίσης να έρθετε σε επαφή με έναν Λογοθεραπευτή και να ζητήσετε να αξιολογηθεί το μικρό σας για να δείτε εάν έχει κάποιου είδους αναπτυξιακή καθυστέρηση. Με βάση αυτή την αξιολόγηση, το παιδί σας μπορεί να είναι επιλέξιμο για υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης, οι οποίες θα σχεδιαστούν για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παιδιού σας. 

"ΟΣΟ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ"

Η έγκαιρη αντιμετώπιση των δυσκολιών επικοινωνίας και ομιλίας μπορεί να αποτρέψει πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς, μάθησης, ανάγνωσης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Πρόσφατη έρευνα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου μας υπενθυμίζει ότι «πιο νωρίτερα είναι καλύτερα» όταν διδάσκουμε μικρά παιδιά. 

Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, οι περισσότερες από τις κύριες δομές του εγκεφάλου είναι ώριμες και γίνεται πιο δύσκολο να γίνουν σημαντικές αλλαγές στην ανάπτυξη και ωρίμανση ενός παιδιού.

Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ! Δεν το θεωρώ δεδομένο!

Αν κάτι θέλω να μείνει μέσα σας από το σημερινό άρθρο είναι το εξής: δράστε τώρα! Αν κάτι σας ανησυχεί, αν έχετε απορίες ακόμη και "χαζές" απορίες όπως μου λένε πολλοί γονείς ρωτήστε τώρα! Τίποτα δεν είναι "χαζό" μπροστά στην ομαλή ανάπτυξη και μετέπειτα πορεία του παιδιού σας. Μην το αφήνετε! Κάθε αναπτυξιακό στάδιο είναι σημαντικό και είναι κρίμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ψάξτε τον καταλληλότερο ειδικό και τρελάνετέ τον στις ερωτήσεις! Εκείνος/-η οφείλει να είναι εκεί να σας ακούσει, να αξιολογήσει το παιδάκι σας και αν κριθεί απαραίτητο να ξεκινήσετε μαζί σαν ομάδα το ταξίδι της πρώιμης παρέμβασης!


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-SPEECH THERAPIST-To mpaloni tou logou-καρκανιά-εύη-λογοθεραπεία-karkania evi-tobalonitoulogou









«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»


Σχόλια

  1. Εξαιρετική δουλειά!!👏👏

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σου αξίζουν πολλά μπράβο για την άρτια και στοχευμένη δουλειά που κάνεις! Τυχεροί όσοι είναι θεραπευόμενοι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σωστά! Εμείς σωθήκαμε με την πρώιμη παρέμβαση. Ξεκινήσαμε όταν ο γιος μου ήταν 2 ετών, μόνη μου το κυνήγησα γιατί οι περισσότεροι μου έλεγαν άστον είναι μικρός ακόμη θα δεις θα τα βρει όλα μόνος του.. όντως μόνος του τα βρήκε αλλά χρειάστηκε τη βοήθεια και καθοδήγηση από κάποιον! Όπως και εμείς ως γονείς αλλάξαμε πολλά και βοηθήσαμε με απλά πράγματα το παιδί μας.
    Μπράβο σου που θίγεις ένας τόσο αγαπημένο μου θέμα! Εξαιρετικές πληροφορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις