ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΛΕΓΞΩ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ - FRIDAY TIP

Πριν από λίγο καιρό, είχα μια συζήτηση με μια μαμά και μου είπε το εξής: "Δεν ξέρω τι να κάνω πια.. Δοκιμάσαμε τα πάντα! Δεν υπάρχει καμία τιμωρία που να περάσει στο παιδί μας. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να πούμε ότι θα διορθώσει τη συμπεριφορά της. Υπάρχουν τόσα πολλά που συμβαίνουν και απλά δεν ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε."  

Σας ακούγεται αρκετά οικείο? 

Οι γονείς συχνά παίρνουν τη διαίσθηση και τις συμβουλές από άλλους, αλλά ας το παραδεχτούμε ότι αυτό δεν είναι πάντα αρκετό, ειδικά αν έχετε ένα παιδί που δεν ανταποκρίνεται καλά στις προσπάθειές σας να διαχειριστεί τη συμπεριφορά του. Όλα τα παιδιά σπρώχνουν τα όρια, αλλά το άγχος αυτό προκαλεί στους γονείς μια αφόρητη πίεση. Υπάρχουν τόσοι πολλοί γονείς εκεί έξω που θα έδιναν τα πάντα για να έχουν "ειρήνη" και ησυχία στο σπίτι, και ηρεμία γενικότερα στην οικογενειακή ζωή τους. Όχι μόνο αγωνίζεστε να κρατήσετε το κεφάλι σας πάνω από το νερό, είστε πιασμένοι σε μια πλημμύρα των ζητημάτων συμπεριφοράς που αναδύονται το ένα μετά το άλλο.

Το μόνο άτομο που μπορούμε να ελέγξουμε πραγματικά είναι ο εαυτός μας και αυτό όχι πάντα! Η συμπεριφορά των παιδιών είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να πετύχει η ηρεμία που αναφέρθηκε παραπάνω. Σίγουρα ως γονείς προσπαθείτε να μεγαλώσουν τα παιδιά σας και να εξελιχθούν σε "καλούς" ανθρώπους. Δυστυχώς όμως έχουμε μεγαλώσει σε έναν κόσμο όπου η τιμωρία ήταν πάντα κύριος τρόπος ελέγχου της συμπεριφοράς. Το ζήτημα είναι ότι αν θέλουμε πραγματικά τα παιδιά να αναπτύξουν ηθική συνείδηση και να αναλάβουν την λεγόμενη ευθύνη των πράξεων τους, η τιμωρία δεν λειτουργεί!

Αυτό που οφείλουμε ως ενήλικες είναι να καθοδηγήσουμε τα παιδιά μας και να τα διδάξουμε τεχνικές, μέσα από απτά παραδείγματα, του πως μπορούν να διαχειριστούν το συναίσθημα που νιώθουν. Πρέπει να συνεργαστούμε ολοκληρωτικά μαζί τους και να μην γίνουμε μια αυθεντία που μόνο φόβο τους προκαλεί. Να είμαστε εκείνοι που θα τους βοηθήσουμε να αναπτύξουν ηθικό επίπεδο.

Για να επιτύχουμε όλα αυτά τι βήματα προηγούνται; Συνοπτικά τα τρία πρώτα πράγματα που μοιράζομαι μαζί με γονείς που συνεργάζομαι είναι τα εξής:

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-SPEECH THERAPIST-To mpaloni tou logou-συναισθήματα-συμπεριφορά-σύνδεση και παιδί-friday tip-συμβουλές-Καρκανιά Εύη-Λογοθεραπεύτρια-όλα όσα πρέπει να ξέρετε-kids-parents

Θα αφιερώσω αυτό το Friday Speech Balloon tip στη ΣΥΝΔΕΣΗ και στη σπουδαιότητά της. Θα μπορούσα να μιλάω ώρες ατελείωτες για το πόσο σπουδαία και ευεργετική είναι η σύνδεση με τα παιδιά μας, είτε ως γονείς είτε ως θεραπευτές. Ο δρόμος της σύνδεσης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα ούτε έχει συγκεκριμένο χρόνο αναμονής. Είναι κάτι που εμείς οι ενήλικες, μπορεί να χρειαστούμε και κάποιον να μας καθοδηγήσει, για να το επιτύχουμε. Αυτό είναι εντάξει! Και αξίζει πιστέψτε με! 

Πρώτα λοιπόν έρχεται η αναγνώριση του συναισθήματος που νιώθει το παιδί και μετά η σύνδεση. Χαμηλώστε στο ύψος τους, κάντε παύση, πάρτε μια ανάσα και προσπαθήστε να συνδεθείτε με το παιδάκι σας. Ίσως πάρει χρόνο την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσετε ή ίσως δεν πετύχει.. αλλά οι επόμενες φορές θα είναι παιχνιδάκι για εσάς!


Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ και δίνετε αγάπη καθημερινά στο δημιούργημα μου. Δεν το θεωρώ δεδομένο!

Μέχρι το επόμενο #friday_speechballoontip.. μπαλονένια φιλιά!


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-SPEECH THERAPIST-To mpaloni tou logou-καρκανιά-εύη-λογοθεραπεία-karkania evi-tobalonitoulogou









«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις