"ΔΕΙΞΙΜΟ": Ένα τόσο κρίσιμο ορόσημο για την ανάπτυξη της γλώσσας

Η ικανότητα του μωρού σας να δείχνει αυτό που θέλει είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ενός εξαιρετικά εξελιγμένου ανθρώπου. Πότε τα μωρά αρχίζουν να δείχνουν;

Τα μωρά μαθαίνουν να δείχνουν μεταξύ 12 και 18 μηνών. Το Baby Pointing ή αλλιώς δείξιμο είναι ένα βασικό ορόσημο στην ανάπτυξη της γλώσσας του σώματος μαζί με το "χαιρετάω-γειά" και άλλες χειρονομίες. Γιατί είναι σημαντική αυτή η ικανότητα; Πόσο σύντομα θα πρέπει να ανησυχείτε εάν το μωρό σας δεν δείχνει; Ας βουτήξουμε λίγο πιο βαθιά για να μάθουμε.

το μπαλόνι του λόγου-καρκανιά-εύη-λογοθεραπεία-λογοθεραπεύτρια-ομιλία-λόγος-συμβουλές-γονείς-παιδί-baby pointing-tobalonitoulogou-speechballoon-tips-logotherapy-karkania-evi-kids-parents-δείξιμο-ορόσημα-αναπτυξιακά

Είναι πραγματικά τόσο μεγάλο ορόσημο το δείξιμο;

Ναι! Αν και ποικίλλει πόσο συχνά ή νωρίς τα μωρά θα δείχνουν, είναι ο τρόπος τους να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους. Είναι επίσης μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας για το μικρό σας, το φυσικό επόμενο βήμα στην ικανότητά του να επικοινωνεί.  Είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο, καθώς τα παιδιά με τον τρόπο αυτό δείχνουν πράγματα που βλέπουν ή ακόμα και θέλουν.

Γιατί το μωρό μου δείχνει;

Το μωρό σας δείχνει για πολλούς λόγους! Το κάνει για να εκφραστεί, να εκφράσει συγκεκριμένες επιθυμίες, να μοιραστεί εμπειρίες με άλλους, να τραβήξει την προσοχή σε κάποιον ή κάτι, ακόμα και για να αναφερθεί σε πράγματα που δεν υπάρχουν πια. Τις περισσότερες φορές, το μωρό σας δείχνει να επικοινωνήσει κάτι συγκεκριμένο.

Πότε αρχίζουν τα μωρά να δείχνουν;

Το δείξιμο είναι ένας φυσικός ή μη λεκτικός τρόπος επικοινωνίας του παιδιού. Άλλα περιλαμβάνουν χειρονομίες, κουνήματα χεριών, κουνώντας χέρι-αντίο ή σήκωμα των χεριών τους στον αέρα για να ζητήσουν να τους μεταφέρουν.

Κατά μέσο όρο, αναμένουμε από ένα παιδάκι να κάνει ένα ή όλα αυτά μεταξύ 12 και 18 μηνών.

1. Δηλωτική κατάδειξη

Η κατάδειξη σε ένα επιθυμητό αντικείμενο είναι αυτό που είναι γνωστό ως δηλωτική κατάδειξη. Αυτό συμβαίνει όταν το παιδί σας δείχνει κάτι σε κάποιον άλλο.

2. Επιτακτική Σημείωση

Ένα παιδί που δείχνει κάτι που θέλει με την προσδοκία ότι θα του το δώσετε είναι αυτό που είναι γνωστό ως επιτακτική κατάδειξη.

3. Κοινή προσοχή

Η ικανότητα του παιδιού σας να δείχνει κάτι για να επιστήσει την προσοχή σας σε αυτό είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο και ονομάζεται κοινή ή κοινή προσοχή. Αυτό είναι επίσης ένα από τα πρώτα σημάδια κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Η κατάδειξη του παιδιού είναι μόνο ένα από τα πολλά ορόσημα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού σας. Περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αδρών κινητικών δεξιοτήτων και γλωσσικών δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού χεριού-ματιού. Εάν θέλετε να γίνετε καλύτεροι στην ανάγνωση της γλώσσας του σώματος του μωρού, θα σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε με τα ορόσημα ανάπτυξης.

Το δείξιμο και η χρήση χειρονομιών από το παιδί σας είναι ένας πολύ καλός προγνωστικός δείκτης του μεγέθους του λεξιλογίου του αργότερα. Η κατάδειξη βασικά ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη της γλώσσας. Τις περισσότερες φορές, η πρώτη λέξη ενός παιδιού θα είναι κάτι στο οποίο έχει επισημάνει προηγουμένως.

Άλλα αξιοσημείωτα αναπτυξιακά ορόσημα περιλαμβάνουν:

1. Το μωρό κουνάει χέρι-αντίο (μεταξύ 9 και 12 μηνών)

2. Παλαμάκια (9 μήνες)


Εύκολοι τρόποι για να βοηθήσετε το μωρό να δείχνει

Το δείξιμο του μωρού είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού. Ακολουθούν μερικές συμβουλές και εύκολες πρακτικές ιδέες.

1. Μάθετε στο μωρό σας να κάνει νόημα. Η νοηματική γλώσσα του μωρού είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μάθετε στο παιδί σας να δείχνει.

2. Μοντελοποιήστε τη συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα! Όταν διαβάζετε βιβλία στο νήπιό σας, δείξτε τις εικόνες ή τα συγκεκριμένα αντικείμενα που βλέπετε.

3. Φυσήξτε φυσαλίδες. Εάν φυσάτε φυσαλίδες για το μωρό σας και σκάσετε τις φυσαλίδες με τα δάχτυλά σας, σύντομα το μωρό σας θα χρησιμοποιήσει το δάχτυλό του για να τις σκάσει και εκείνο με τη σειρά του!


Λίστα ορόσημων "δειξίματος"

Ακολουθεί μια επισκόπηση κάποιων διακριτών αναπτυξιακών ορόσημων κατάδειξης από τη γέννηση έως την ηλικία των δύο ετών.

  • Εμφανίζει ενεργό ενδιαφέρον ή αδιαφορία

Το ορόσημο ανάπτυξης εμφανίζεται από την ηλικία 1 έως 6 μηνών.

Μέσα στους πρώτους έξι μήνες της ζωής του παιδιού σας, θα δείξει σημάδια ενεργού ενδιαφέροντος για άτομα ή αντικείμενα με το βλέμμα και τη γλώσσα του σώματος για τουλάχιστον ένα λεπτό. Το μωρό σας θα το κάνει επίσης για να αποφύγει την αλληλεπίδραση. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το χαμόγελο και την απομάκρυνση, τα οποία συμβαίνουν συχνά μέσω των αλληλεπιδράσεων γονέα-παιδιού.

  • Χειρονομίες για Συνέχεια ή Διακοπή Δραστηριοτήτων

Το ορόσημο ανάπτυξης εμφανίζεται από την ηλικία των 4 έως 5 μηνών.

Είναι πιθανό σε αυτή την ηλικία το μωρό σας να κάνει χειρονομία είτε να συνεχίσετε με μια αγαπημένη δραστηριότητα είτε να σταματήσει όταν δεν θέλει να την κάνει πια. Παραδείγματα αυτής της συμπεριφοράς περιλαμβάνουν το κούνημα του χεριού ή την απομάκρυνση για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

  • Σηκώνει τα χέρια στους γονείς

Το ορόσημο ανάπτυξης εμφανίζεται από την ηλικία των 5 έως 9 μηνών.

Όταν το μωρό σας είναι μικρότερο, μεταξύ 5 και 7 μηνών, μπορεί να το κάνει μόνο για να είναι πιο κοντά στους γονείς του ή στον έμπιστο φροντιστή του. Καθώς μεγαλώνει, μεταξύ 5 και 9 μηνών. όταν το μωρό σας το κάνει αυτό, ουσιαστικά ζητά να σωθεί από περίεργες ή άγνωστες καταστάσεις.

  • "Αντίο"

Το ορόσημο ανάπτυξης εμφανίζεται από την ηλικία των 6 έως 9 μηνών.

Είναι μεγάλη χαρά να βλέπεις για πρώτη φορά το μωρό σου να κουνάει χέρια- αντίο. Σε αυτή την ηλικία, το μωρό σας πιθανότατα δεν καταλαβαίνει το πλήρες νόημα του και μπορεί να περιμένει να το κάνει όταν το άτομο δεν φαίνεται. Το κύμα του μωρού σας μπορεί να διαφέρει. Μπορεί να χρησιμοποιήσει το χέρι του ή απλώς ένα λεπτό άνοιγμα του χεριού του όταν είναι στο πλευρό του.

  • Κατανοεί το δείξιμο

Το ορόσημο ανάπτυξης εμφανίζεται από την ηλικία των 12 έως 14 μηνών.

Σε αυτή την ηλικία, θα μπορείτε να καταλάβετε καλύτερα τι θέλει το μικρό σας. Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον καταλαβαίνει ότι αν θέλει κάτι μπορεί απλά να το δείξει. Επιπλέον, θα εναλλάσσει το βλέμμα του ανάμεσα σε εσάς και το αντικείμενο για να επικοινωνήσει περαιτέρω ότι το θέλει.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι η εξέταση του "δειξίματος" των νηπίων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των παιδιών για καθυστέρηση γλώσσας.

  • Δείχνει σε μακρινά αντικείμενα

Το ορόσημο ανάπτυξης εμφανίζεται από την ηλικία των 17 έως 19 μηνών.

Μπορεί να παρατηρήσετε το παιδί σας να κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο, να παρατηρεί μακρινούς ήχους ή να δείχνει κάτι που είναι πολύ μακριά για να το φτάσει. Για να τραβήξει την προσοχή σας σε εκείνα τα μακρινά αντικείμενα, το παιδί σας δείχνει αυθόρμητα προς αυτά. Παραδείγματα μακρινών αντικειμένων περιλαμβάνουν αεροπλάνα, πυροσβεστικά οχήματα, αυτοκίνητα, πουλιά, τον ήλιο ή το φεγγάρι.

  • Άρπαγμα, Σπρώξιμο και Τράβηγμα

Το αναπτυξιακό ορόσημο εμφανίζεται από την ηλικία των 18 έως 24 μηνών.

Σε αυτή την ηλικία, η λεκτική επικοινωνία είναι ακόμα περιορισμένη. Προκειμένου να επικοινωνήσει τα θέλω και τις ανάγκες του με άλλα παιδιά, το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιήσει επιθετικές σωματικές χειρονομίες όπως αρπαγές, σπρώξιμο ή τράβηγμα. Αυτός είναι ο τρόπος του να λέει στο άλλο παιδί «Το θέλω αυτό», «Αυτό είναι το παιχνίδι μου» ή «Παίξε μαζί μου».

Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να δείχνουν από μόνα τους αντικείμενα μεταξύ 12 και 15 μηνών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι κάθε μωρό μαθαίνει με τον δικό του ρυθμό.  

Μιλάτε πάντα με τον παιδίατρό σας για σοβαρές ανησυχίες. Και φυσικά για οποιαδήποτε απορία πάνω στο κομμάτι της επικοινωνίας λεκτικής και μη, επικοινωνήστε με έναν Λογοθεραπευτή. Διαφορετικά, δοκιμάστε μερικές δραστηριότητες με το μωρό σας για να το βοηθήσετε με πολλά άλλα αναπτυξιακά του ορόσημα και θυμηθείτε να διασκεδάσετε!


Ελπίζω ότι αυτό το άρθρο να ήταν χρήσιμο για εσάς. Θα ήθελα να μάθω τι πιστεύετε! Μοιραστείτε το άρθρο με άλλους που μπορεί να επωφεληθούν από αυτό. 

Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ!

Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-SPEECH THERAPIST-To mpaloni tou logou-καρκανιά-εύη-λογοθεραπεία-karkania evi-tobalonitoulogou









«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις