FRIDAY SPEECH BALLON TIP + EXTRA TIPS ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής, όταν ο εγκέφαλος αναπτύσσεται και ωριμάζει, είναι η πιο εντατική περίοδος για την απόκτηση δεξιοτήτων λόγου και γλώσσας. Αυτές οι δεξιότητες αναπτύσσονται καλύτερα σε έναν κόσμο που είναι πλούσιος με ήχους, εικόνες και συνεπή έκθεση στην ομιλία και τη γλώσσα των άλλων.

Φαίνεται ότι υπάρχουν κρίσιμες περίοδοι για την ανάπτυξη του λόγου και της γλώσσας σε βρέφη και μικρά παιδιά, όταν ο εγκέφαλος είναι σε θέση να απορροφήσει καλύτερα τη γλώσσα. Εάν αφεθούν αυτές οι κρίσιμες περίοδοι να περάσουν χωρίς έκθεση στη γλώσσα, θα είναι πιο δύσκολο για τα παιδιά να αναπτύξουν την ομιλία τους.

Το σημερινό Friday Speech Balloon tip είναι εδώ για να σας υπενθυμίσει κάποιες τεχνικές κλειδιά για τη σωστή υποστήριξη της ομιλίας του παιδιού σας και φυσικά τρόπους που δίνουν στο παιδί ευκαιρίας "ξετυλίγματος" του εαυτού του, όμως μου αρέσει να λέω! 


ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-τι να κάνετε στο σπίτι-ερωτήσεις-απαντήσεις-παιδί-ανάπτυξη ομιλίας-friday tip-Καρκανιά Εύη-τρίκαλα-karkania evi-το μπαλόνι του λόγου

1. Αντί για "Τι είναι αυτό;" δημιουργήστε ένα πρότυπο απάντησης της μορφής "Βλέπω ένα (αμάξι)". Το να μιλάμε στα παιδάκια μας για το τι συμβαίνει γύρω μας ή  για αντικείμενα καθημερινής χρήσης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να του μάθουμε νέες λέξεις. Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε το παιδί σας να μάθει καινούργιες λέξεις ακούγοντάς σας είναι να κάνετε σύντομα και επαναλαμβανόμενα σχόλια καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Κρατώντας τα σχόλια σας σύντομα είναι πιο εύκολο για το παιδί να τα μιμηθεί και τα αντιγράψει. (βλέπε παλαιότερο άρθρο)

2. Μιμηθείτε εσείς πρώτοι ήχους ζώων! Ξανά και ξανά! Οι ήχοι ζώων μετράνε ως λέξεις και ως τον 15ο μήνα ένα παιδάκι αναμένουμε να δείχνει τα βασικά σημεία του σώματος, να χρησιμοποιεί 4-6 λέξεις αυθόρμητα και σωστά (που μπορεί να είναι μίμηση των ήχων των ζώων π.χ. νιάου).

3. Ένας άλλος τρόπος για να αυξήσει το παιδί το λεξιλόγιό του και για να μάθει βασικές χωρικές έννοιες είναι φυσικά η μέθοδος της περιγραφής. Αντί λοιπόν να ρωτήσετε που είναι η μπάλα, ενώ παίζετε με την μπάλα μπορεί να πείτε κάτι της μορφής "Η μπάλα είναι μέσα στο κουτί". Μπορείτε να συνοδέψετε την περιγραφή αυτή με κίνηση των χεριών που να υποδηλώνουν το μέσα. 


Για να κάνετε τις συνομιλίες σας ακόμα πιο αποτελεσματικές, σκεφτείτε:


  • Μιλήστε στα βρέφη με τραγουδιστή, ψηλή φωνή. Είναι πιο πιθανό να συντονιστούν με αυτό και να ακούσουν αυτό που λέτε, επιταχύνοντας έτσι την γλωσσική τους ανάπτυξη. Να τους απευθύνετε το όνομά τους για να τραβήξετε την προσοχή τους πριν μιλήσετε (και να τους διδάξετε το όνομά τους!).
  • Επεκτείνοντας αυτό που λένε τα παιδιά επαναλαμβάνοντας και βασίζοντάς το. Για παράδειγμα, αν λένε «αυτοκίνητο», θα μπορούσατε να πείτε «ναι,  ένα κόκκινο αυτοκίνητο». Δίνοντας στο παιδί πλήρεις προτάσεις το βοηθά να μάθει περισσότερα για τη γραμματική.
  • Χρήση παράλληλης ομιλίας και αυτοομιλίας. Η παράλληλη συζήτηση περιλαμβάνει να μιλήσουμε για το τι κάνει το παιδί – για παράδειγμα, «φοράς ένα ωραίο μπλε φόρεμα σήμερα» ή «παίζεις με την καμηλοπάρδαλη». Η αυτοσυζήτηση περιλαμβάνει να μιλάτε για αυτό που κάνετε, όπως «τακτοποιώ τα παιχνίδια γιατί είναι σχεδόν ώρα να πάω για μπάνιο». Αυτό βοηθάει στα παιδιά να δίνουν προσοχή στις ενδείξεις και να προβλέψουν τι θα συμβεί στη συνέχεια.
  • Να είστε θετικοί. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να μάθουν να μιλάνε και θα χρειαστούν πολλή ενθάρρυνση. Στη συνέχεια, μπορείτε να επαναλάβετε αυτό που είπαν, διορθώνοντας το σφάλμα. θα μάθουν σταδιακά ακούγοντάς σας να παράγετε τις σωστές φόρμες. 
  • Επιλογή θεμάτων σε κάθε εξάμηνο. Κάποιο λεξιλόγιο θα εμφανιστεί φυσικά στη συνομιλία, αλλά επιλέγοντας ένα θέμα (όπως καθημερινές ρουτίνες, ζώα, μέρη του σώματος, φαγητό και ποτό ή χρώματα) θα μπορούσατε να διδάξετε στα παιδιά ακόμα περισσότερες λέξεις! Η επανάληψη του ίδιου θέματος για αρκετές εβδομάδες θα το κάνει επίσης πιο αξέχαστο.

Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ και δίνετε αγάπη καθημερινά στο δημιούργημα μου. Δεν το θεωρώ δεδομένο!

Μέχρι το επόμενο #friday_speechballoontip.. μπαλονένια φιλιά!


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-SPEECH THERAPIST-To mpaloni tou logou-καρκανιά-εύη-λογοθεραπεία-karkania evi-tobalonitoulogou









«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»


Σχόλια

  1. Ευχαριστούμε πολύ για τις τόσο όμορφες τεχνικές που μοιράζεστε μαζί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις