ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ;

pos-voithoun-ta-rimata-stin-anaptixi-omilias-karkania-evi


Είναι πραγματικά συναρπαστικό όταν τα παιδιά αρχίζουν να μιλούν. Εάν έχετε δικό σας παιδί ή είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ένα μικρό παιδί να αναπτύσσεται, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι οι πρώτες λέξεις ενός παιδιού είναι συνήθως ονόματα ανθρώπων ή πραγμάτων (ουσιαστικά), όπως μαμά, μπαμπάς, μπάλα, αυτοκίνητο ή αρκούδα. Αλλά μέχρι την ηλικία των δύο ετών, τα μικρά παιδιά θα πρέπει επίσης να λένε ρήματα. Τα ρήματα είναι λέξεις για ενέργειες όπως πηγαίνω, έλα, πλένω, τρώω ή λέξεις για καταστάσεις όπως θέλω, μου αρέσει, αγαπώ, βλέπω.

Οι λέξεις δράσης είναι αρκετά αφηρημένες έννοιες (άρα το "έχω" είναι πιο δύσκολο να απεικονιστεί από, ας πούμε, το "μπάλα"), γι' αυτό η εκμάθηση ρημάτων έρχεται μετά την εκμάθηση ουσιαστικών. Η χρήση της σωστής μορφής του ρήματος σε προτάσεις απαιτεί ακόμη περισσότερο χρόνο για να κυριαρχήσει. Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον μικρό σας συνομιλητή με την εκμάθηση ρημάτων. 


Γιατί είναι σημαντικά τα ρήματα;

Τα ρήματα είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη της γλώσσας γιατί επιτρέπουν στα παιδιά να αρχίσουν να φτιάχνουν πρώιμες προτάσεις. Κάθε πρόταση χρειάζεται ένα ρήμα. Και η επιλογή του ρήματος καθορίζει πολλές από τις γραμματικές μορφές μιας πρότασης. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά ηλικίας 2 ετών που χρησιμοποιούν περισσότερα ρήματα έχουν πιο προχωρημένες γραμματικές δεξιότητες έξι μήνες αργότερα.


Πότε πρέπει τα παιδιά να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ρήματα;

Υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα όσον αφορά το πόσα ρήματα χρησιμοποιούν τα παιδιά όταν είναι νήπια. Αλλά τα παιδιά πρέπει να πουν τουλάχιστον μερικά ρήματα μέχρι τους 24 μήνες. 

Τα παιδιά χωρίς ρήματα στους 24 μήνες που δεν αρχίζουν να επιταχύνουν τον ρυθμό με τον οποίο μαθαίνουν νέα ρήματα μεταξύ 24 και 30 μηνών μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο για προβλήματα με την ανάπτυξη της γλώσσας. Αυτά τα παιδιά δεν θα μπορούν ακόμη να παράγουν σύντομες προτάσεις, καθώς δεν μπορούν να δημιουργήσουν προτάσεις χωρίς ρήματα. 


Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει νέα ρήματα;

Κρατήστε μια λίστα με τα ρήματα που καταλαβαίνει και λέει το παιδί σας. 

Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν μια λέξη πριν αρχίσουν να τη χρησιμοποιούν. Γνωρίζοντας ποια ρήματα καταλαβαίνει το παιδί σας θα σας βοηθήσει να μάθετε ποια ρήματα μπορείτε να επαναλαμβάνετε τακτικά για να το βοηθήσετε να μάθει να τα λέει. Και η παρακολούθηση των ρημάτων που λέει ήδη το παιδί σας θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε εάν μαθαίνει νέα ρήματα κάθε μήνα.

Σκεφτείτε πράγματα που αρέσει στο παιδί σας να κάνει. 

Προσδιορίζοντας παιχνίδια, φαγητά και δραστηριότητες που απολαμβάνει το παιδί σας, θα μπορείτε να σκεφτείτε λέξεις δράσης (ρήματα) που σχετίζονται με αυτά τα πράγματα. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας απολαμβάνει την ώρα του μπάνιου, θα μπορούσατε να επαναλάβετε ρήματα όπως «βάζω», «πλένω» ή «ρίχνω» όταν κάνει μπάνιο. Εάν στο παιδί σας αρέσει να παίζει με αυτοκίνητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρήματα όπως «σπρώχνω», «τρακάρω» ή «πάω» όταν παίζετε μαζί με αυτοκίνητα.

Δείξτε στο παιδί σας τι σημαίνει το ρήμα. 

Τα ρήματα είναι λέξεις δράσης, οπότε όποτε είναι δυνατόν, προσπαθήστε να κάνετε τη δράση ενώ λέτε το ρήμα σε μια σύντομη πρόταση. Για παράδειγμα, εάν βοηθάτε το παιδί σας να μάθει το ρήμα «σπρώχνω», βεβαιωθείτε ότι σπρώχνετε το αυτοκίνητο-παιχνίδι ενώ λέτε «σπρώχνω το αυτοκίνητο». Αυτό βοηθά το παιδί σας να θυμάται τη νέα λέξη και τι σημαίνει.

Επαναλάβετε, επαναλάβετε και επαναλάβετε μερικά ακόμα! 

Τα παιδιά πρέπει να ακούν πολλές φορές νέες λέξεις πριν αρχίσουν να τις χρησιμοποιούν μόνα τους. Όταν αλληλεπιδράτε με το παιδί σας, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ένα νέο ρήμα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το ξανά την επόμενη φορά που θα κάνετε την ίδια δραστηριότητα. Και μετά χρησιμοποιήστε το ξανά όταν κάνετε μια διαφορετική δραστηριότητα με το παιδί σας. Για παράδειγμα, αν τονίζετε το ρήμα «βάζω» κάθε βράδυ την ώρα του μπάνιου, θυμηθείτε να το χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια των γευμάτων όταν ρίχνετε ένα ποτήρι γάλα. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί σας θα έχει πολλές ευκαιρίες να ακούσει το νέο ρήμα σε διάφορες καταστάσεις.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν όλα τα είδη λέξεων για να μιλήσουν. Τα ρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί βοηθούν τα παιδιά να επικοινωνούν για γεγονότα στον κόσμο συνδυάζοντας λέξεις σε προτάσεις. Χρησιμοποιώντας μερικές από τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει ρήματα και να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη της γλώσσας του.


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

Karkania-evi-logotherapeia-logotherapeftria-logopedikos-trikala-to-mpaloni-tou-logou-epikoinonia-logos-paidi-symvouleftiki

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις