ΠΟΙΑ ΠΑΖΛ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ;

pazl-anaptyxi-omilias-poia-einai-katallila-ilikiaka-me-to-paidi-mythoi-kai-alitheies

Τα παζλ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν και να μεγαλώσουν. Τα παιδιά μπορεί να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν νέα καθήκοντα και εμπειρίες, όπως η συνείδηση ​​των συναισθημάτων, όταν αντιμετωπίζουν μια νέα δυσκολία, εκτίθενται σε δραστηριότητες μάθησης και επίλυσης προβλημάτων που ξεκινούν όσο το δυνατόν νωρίτερα στη ζωή τους.

Το να παρέχετε στα παιδιά σας παιχνίδια που θα μεγαλώσουν το μυαλό τους είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή τους. Τα παζλ είναι μια εξαιρετική επιλογή γιατί παρουσιάζουν προκλήσεις που βελτιώνουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Ενισχύουν επίσης τη χωρική επίγνωση, την αναγνώριση σχήματος και τον συντονισμό χεριού-ματιού. Εάν έχετε παιδιά που εργάζονται μαζί σε παζλ, θα τα αναγκάσει επίσης να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. 

Όλα ξεκινούν με μια ισχυρή βάση και καθώς μεγαλώνουν σε νήπια και στη συνέχεια σε παιδιά σχολικής ηλικίας, αναπτύσσουν νέες στρατηγικές και συνήθειες για να τα βοηθήσουν να μάθουν καλύτερα. Ακολουθεί ένας εξαιρετικός οδηγός για την επιλογή παζλ για παιδιά διαφόρων ηλικιών.

Ποιο είναι το κατάλληλο παζλ με βάση την ηλικία του παιδιού μου;

Τώρα που γνωρίζετε τα πρότυπα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή ενός παιδικού παζλ, ας συγκεντρώσουμε τα πάντα για να κατανοήσουμε τις απαιτήσεις για κάθε ηλικιακή ομάδα.

Παζλ φιλικά προς τα μωρά (0-1 ετών)

pazl-anaptyxi-omilias-poia-einai-katallila-ilikiaka-me-to-paidi-mythoi-kai-alitheies

Τα μωρά μπορεί να αρχίσουν να παίζουν με εύκολους γρίφους στους έξι μήνες ή όταν μπορούν να καθίσουν. Τα ένθετα παζλ με ελάχιστο αριθμό κομματιών είναι ιδανικά για μικρά παιδιά. Τα παζλ για μωρά πρέπει να είναι μεγάλα, ογκώδη και να μην έχουν περισσότερα από τρία κομμάτια.
Για τα παιδιά αυτής της ηλικίας, τα παζλ με πόμολα είναι μια εξαιρετική επιλογή. Για τα μωρά, τα γραφικά υψηλής αντίθεσης είναι τα αγαπημένα καθώς η όρασή τους μεγαλώνει. Οι ρίγες ασπρόμαυρου ή βασικών χρωμάτων είναι εξαιρετικές. Το ξύλο είναι ιδανικό για βρέφη αφού βάζουν τα πάντα στο στόμα τους.

Προληπτικά, βεβαιωθείτε ότι τα κομμάτια του παζλ που θα επιλέξετε είναι αρκετά μεγάλα για να αποτρέψετε το παιδί σας από πνιγμό. Επίσης, αποφύγετε παζλ με χάρτινα γραφικά ή αυτοκόλλητα επικολλημένα στα κομμάτια, καθώς αυτά μπορεί να είναι κίνδυνος πνιγμού εάν αφαιρεθούν.

Παζλ για μικρά παιδιά (1-3 ετών)
Τα παιδιά μπορούν να μετακινηθούν από παζλ με πόμολο σε κανονικά παζλ. Όταν είναι δύο ετών, τα παιδιά που αγαπούν το παζλ μπορεί να αρχίσουν να εργάζονται σε παζλ 5 έως 16 τεμαχίων με μεγάλα κομμάτια π.χ. ένα ξύλινο παζλ με ζώα.
Επίσης, είναι προτιμότερο να υπάρχει μεγάλη αντίθεση. Ένα παζλ από ξύλο ή χαρτόνι είναι κατάλληλο για αυτό το εύρος ηλικιών.
Τα παζλ με μανταλάκια είναι μια εξαιρετική επιλογή για παιδιά μεταξύ τριών και οκτώ ετών. Μικρότερα από τα πόμολα, τα μανταλάκια ενθαρρύνουν τους νέους να μάθουν την λαβή της λαβίδας, μια σημαντική ικανότητα για τη γραφή και το σχέδιο, καθώς είναι πιο δύσκολο να τα πιάσεις.

Είναι καλή ιδέα να μυήσετε τα νήπια σε διάφορα περιβάλλοντα και ζώα. Φορτηγά, βάρκες και αεροσκάφη είναι άλλα δημοφιλή θέματα για παζλ.

Παζλ για παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών)
Ακόμη και ένα παζλ 24 τεμαχίων είναι δυνατό για ένα παιδί 3 ετών μέχρι να φτάσει σε αυτήν την ηλικία. Τα μεγαλύτερα παιδιά προσχολικής ηλικίας, περίπου στην ηλικία των 4 ετών, προτιμούν παζλ λογικού μεγέθους με έως και περίπου 48 κομμάτια. Σε αυτά τα παιδιά αρέσει να παίζουν με κομμάτια που έχουν ασυνήθιστες μορφές.
Οι εικόνες με πολλά λαμπερά χρώματα και καλά καθορισμένες φιγούρες εξακολουθούν να είναι προτιμότερες. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα απολαύσουν τη σύνθεση ενός παζλ δαπέδου ή πλαισίου. Εφόσον το χαρτόνι είναι συμπαγές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε υλικό παζλ για νήπια. Τα 3χρονα μπορεί να εκπαιδεύονται να χρησιμοποιούν το παζλ προσεκτικά, αν και μπορεί να είναι σκληρά.
Εκτός από απλά στο χειρισμό, τα κομμάτια είναι και τεράστια. Με την ολοκλήρωση, οι νέοι θα βιώσουν σπουδαία επιτεύγματα λόγω του μεγέθους του παζλ. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ελκύονται σχεδόν γενικά από παζλ με θέμα τα ζωικά ξύλινα παζλ για παιδιά. Φορτηγά και μεταφορές, κινούμενα σχέδια, θρυλικά πλάσματα όπως οι δράκοι και οι μονόκεροι, οι δεινόσαυροι και τα εξωτερικά διαστήματα είναι άλλα υπέροχα θέματα για συζήτηση.

Παζλ μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (5-8 ετών)
Αφού συμπληρώσουν παζλ 80 και 120 κομματιών, οι μαθητές του δημοτικού σχολείου μπορούν να αντιμετωπίσουν παζλ 180 κομματιών με σχετικά μικροσκοπικά μεγέθη εξαρτημάτων. Οι μαθητές της πρώτης δημοτικού είναι καλύτεροι στο να εντοπίζουν σχήματα κομματιών. 

Το γρασίδι, ο ουρανός και το νερό έχουν χαμηλή αντίθεση. Έτσι, οι φωτογραφίες με αυτά τα στοιχεία αποτελούν μια καλή πρόκληση για αυτά τα παιδιά. Τα παζλ δαπέδου είναι μια εξαιρετική επιλογή για νέους αυτής της ηλικίας. Ο ωκεανός, οι δεινόσαυροι, τα ζώα και οι βιότοποι τους, οι χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, το διάστημα και πολλά άλλα είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή θέματα για τα παιδιά της πρώτης δημοτικού.
Σε αντίθεση με τους νεότερους, τα παιδιά πέντε έως οκτώ ετών είναι πάντα σε επιφυλακή για νέες προκλήσεις!

Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

Karkania-evi-logotherapeia-logotherapeftria-logopedikos-trikala-to-mpaloni-tou-logou-epikoinonia-logos-paidi-symvouleftiki

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις