ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ: 4 ΑΠΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Αν ανησυχείτε για τα χρώματα που μαθαίνει το μικρό σας, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πότε αναμένουμε τα παιδιά να γνωρίζουν τα χρώματα, αλλά και 4 εύκολες δραστηριότητες για την εκμάθησή τους..

ekmathisi-chromaton-pote-ta-paidia-mathainoun-ta-chromata-orosima-drastiriotites

Σας μαστίζει συχνά η ερώτηση, πότε μαθαίνουν τα παιδιά τα χρώματα; Η αναγνώριση χρωμάτων είναι ένα κρίσιμο μέρος της μάθησης των παιδιών. Η αναγνώριση των χρωμάτων και των ονομάτων τους βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις οπτικές και γνωστικές τους δεξιότητες. Τους βοηθά να επικοινωνούν καλύτερα μαθαίνοντας να περιγράφουν και να κατηγοριοποιούν τα πράγματα γύρω τους. Επομένως, είναι φυσικό για έναν γονέα να ανησυχεί για το πότε μαθαίνουν τα παιδιά τα χρώματα. Κάθε γονέας αναρωτιέται για την ευημερία και την ανάπτυξη του παιδιού του. Είναι πολλά τα όσα κάνουν τον γονέα να αναρωτιέται αν η ανάπτυξη του παιδιού είναι στο σωστό δρόμο. 

Σε ποια ηλικία τα παιδιά γνωρίζουν τα χρώματα; Πότε πρέπει να αρχίσει το παιδί σας να μαθαίνει για τα χρώματα και τα σχήματα; Το να γνωρίζουν πότε μαθαίνουν τα παιδιά τα χρώματα θα βοηθήσει επίσης τους γονείς να αξιολογήσουν την ανάπτυξη του παιδιού τους και να σχεδιάσουν δραστηριότητες για να τα διδάξουν. 

Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν να βλέπουν τα χρώματα στη βρεφική ηλικία, ειδικά τα πιο έντονα χρώματα. Συνήθως, η ικανότητα του μωρού σας να βλέπει χρώμα αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 4 μηνών. Θα παρατηρήσετε ότι το μωρό σας λατρεύει τα έντονα χρώματα.

Αναρωτιέστε πότε μαθαίνουν τα νήπια τα χρώματα; Για τα περισσότερα παιδιά, η ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τα χρώματα αναπτύσσεται μεταξύ 18 μηνών και 2 ετών. Τα νήπια είναι περίεργα και μαθαίνουν τα πάντα για τον μεγάλο κόσμο στον οποίο ζουν. Είναι σαν μικρά σφουγγάρια, που θα απορροφήσουν όλες τις πληροφορίες που τους δίνετε. Αν και δεν καταλαβαίνουν πραγματικά την έννοια, θα μπορούν να ξεχωρίζουν τις διαφορετικές αποχρώσεις σε αυτή την ηλικία.

Σύμφωνα με έρευνες, ένα παιδί 4 ετών πρέπει να γνωρίζει πολλά χρώματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναγκάσετε το παιδί σας να τα μάθει όλα. Όταν τα παιδιά μαθαίνουν χρώματα, κάποια παιδιά μαθαίνουν πιο γρήγορα, ενώ κάποια άλλα θα χρειαστούν περισσότερη βοήθεια και πειθώ για να μάθουν. Εάν το παιδί σας μπορεί να αναγνωρίσει τουλάχιστον δύο ή τρία χρώματα, ξέρετε ότι είναι στο σωστό δρόμο αναπτυξιακά.

1. Παίξτε με το φαγητό σας

ekmathisi-chromaton-pote-ta-paidia-mathainoun-ta-chromata-orosima-drastiriotites-2

Ο κόσμος γύρω μας είναι ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων, επομένως δεν θα χρειαστείτε ειδικό εξοπλισμό για να μάθετε στο παιδί σας τα χρώματα. Και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ηλικία που πρέπει να μάθουν τα παιδιά τα χρώματα. Αυτή είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για νήπια, παιδιά προσχολικής ηλικίας και νηπιαγωγείου. Από τα γεύματα μέχρι τις ώρες παιχνιδιού, υπάρχουν ευκαιρίες για να μάθετε για το χρώμα παντού. Επισημάνετε τα διαφορετικά χρώματα στο μεσημεριανό ή το βραδινό τους.
Για παράδειγμα, πράσινα φασόλια, κίτρινο καλαμπόκι, κόκκινες φράουλες, μωβ λάχανο κ.λπ. Μετατρέψτε το πιάτο του μικρού σας σε ένα διπλό μάθημα για χρώματα και διατροφή. Ονομάστε το χρώμα καθώς σερβίρετε το φαγητό - μαύρο ψωμί, κίτρινο τυρί, κόκκινη πιπεριά, πράσινο μπρόκολο..

2. Ζωγραφίστε στο χέρι

ekmathisi-chromaton-pote-ta-paidia-mathainoun-ta-chromata-orosima-drastiriotites-3

Δώστε δαχτυλομπογιές ή τέμπερες στο παιδάκι σας. Ένα χρώμα τη φορά. Λερωθείτε και εσείς και ζωγραφίστε μαζί σε μια μεγάλη κόλα με το χρώμα που επιλέξατε. Καθώς ζωγραφίζετε δώστε έμφαση στο κάθε χρώμα, λέγοντας "Κοίτα! Μπλε! ΜΠΛΕ μπαλόνι!"

3. Περπατήστε στα χρώματα

Στο εμπόριο πωλούνται κόλλες Α4 σε διάφορα χρώματα. Αφού εξοικειωθείτε με μια πεντάδα χρωμάτων, στρώστε κάτω φύλλα Α4 με αυτά τα πέντε χρώματα (κόκκινο, μπλε, κίτρινο, πράσινο, ροζ). "Πατάω στο μπλε" και προσπαθήστε να πατήσετε με το μικρό σας μαζί στο μπλε. Έτσι συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα χρώματα. 

4. Ντύσιμο

Εάν το μικρό σας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επιλογή ρούχων και προτιμά συγκεκριμένα χρώματα, λύνεται η απορία σας σχετικά με το πότε τα παιδιά γνωρίζουν τα χρώματα. Επομένως, χρησιμοποιήστε αυτήν την ευκαιρία για να διδάξετε στα παιδιά τα χρώματα όταν ντύνονται. Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει τα ρούχα του και να ονομάσει τα χρώματα.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ!
  1. Ξεκινήστε απλά. 
  2. Χρησιμοποιήστε μικρά, πολύχρωμα αντικείμενα για ταξινόμηση. 
  3. Ξεχωρίστε τα χρώματα σε αντίθεση. 
  4. Έγχρωμα παζλ. 
  5. Χρησιμοποιήστε τα ίδια αντικείμενα. 
  6. Επισημάνετε ΟΛΑ με ένα χρώμα. 
  7. Χρωματίστε με μαρκαδόρους και τέμπερες. 
  8. Μαθαίνουν καλύτερα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ! Δεν το θεωρώ δεδομένο!

Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα να πήρατε έστω και κάτι μικρό από το σημερινό άρθρο! 


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon


«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις