ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ: SPEECHBALLOON FRIDAY TIP

energitiki-akroasi-anaptyxiaka-orosima-karkania-evi

Το σημερινό SPEECH BALLOON FRIDAY TIP είναι εδώ για να σας μεταφέρει τον βαθύ αντίκτυπο που μπορείτε να έχετε στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας. Το ταξίδι της κατάκτησης της γλώσσας είναι αξιοσημείωτο και ο ρόλος σας ως γονιός είναι καθοριστικός στη διαμόρφωση αυτής της γλωσσικής αποστολής. 

Σήμερα, μοιράζομαι μαζί σας μια πολύτιμη συμβουλή λογοθεραπείας που μπορεί να εμπλουτίσει τις λεκτικές δεξιότητες του παιδιού σας και να θέσει τα θεμέλια για αποτελεσματική επικοινωνία.

Ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας είναι η τέχνη της ενεργητικής ακρόασης. Ως γονείς, είναι εύκολο να εμπλακούμε στη φασαρία της καθημερινής ζωής, παραβλέποντας ακούσια τις αποχρώσεις των προσπαθειών επικοινωνίας των παιδιών μας. Η ενεργητική ακρόαση, ωστόσο, περιλαμβάνει περισσότερα από την απλή ακρόαση λέξεων. Έχει να κάνει με τον συντονισμό στα συναισθήματα, τις χειρονομίες και τις εκφράσεις που συνοδεύουν τη γλώσσα τους.

Όταν ακούτε ενεργά το παιδί σας, δημιουργείτε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που ενισχύει την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση. Αυτό, με τη σειρά του, τα ενθαρρύνει να εκφραστούν ελεύθερα, γνωρίζοντας ότι τα λόγια τους έχουν σημασία για εσάς. Ως στρατηγική λογοθεραπείας, η ενεργητική ακρόαση διευκολύνει την ανάπτυξη της γλώσσας με πολλούς βασικούς τρόπους.

Πρώτον, ενισχύει την απόκτηση λεξιλογίου. Δίνοντας μεγάλη προσοχή στα λόγια του παιδιού σας, όχι μόνο αναγνωρίζετε τις προσπάθειές του αλλά και δίνετε μια ευκαιρία για επέκταση. Εάν σας πουν, "μεγάλο σκυλί", μπορείτε να απαντήσετε με: "Ναι, αυτός είναι ένας τεράστιος καφέ σκύλος! Ποια άλλα ζώα πιστεύεις ότι είναι μεγάλα;" Αυτή η απλή πράξη οικοδόμησης στο λεξιλόγιό τους τα ενθαρρύνει να εξερευνήσουν και να μάθουν νέες λέξεις.

Δεύτερον, η ενεργητική ακρόαση προάγει την ανάπτυξη της γραμματικής και της δομής των προτάσεων. Αντικατοπτρίζοντας τους σωστούς σχηματισμούς προτάσεων, βοηθάτε στην ενίσχυση των κατάλληλων γλωσσικών μοτίβων. Εάν το παιδί σας πει, "Θέλω μπισκότο", μπορείτε να απαντήσετε με: "Θέλεις μπισκότο; Ας ρωτήσουμε ευγενικά: "Μπορώ να έχω ένα μπισκότο, παρακαλώ;" Αυτή η ήπια διόρθωση το οδηγεί σε πιο εκλεπτυσμένες γλωσσικές δεξιότητες.

Τέλος, η ενεργητική ακρόαση καλλιεργεί την κοινωνική επικοινωνία. Μέσω της αφοσιωμένης ακρόασης, διδάσκετε στο παιδί σας τη σημασία της αμοιβαίας συνομιλίας, της στροφής και της συνεκτικής έκφρασης των σκέψεων. Αυτές οι δεξιότητες είναι θεμελιώδεις όχι μόνο για την ανάπτυξη της γλώσσας αλλά και για επιτυχημένες αλληλεπιδράσεις σε διάφορα κοινωνικά περιβάλλοντα.

Συμπερασματικά, η συμβουλή που σας προσφέρω σήμερα είναι μια απλή αλλά βαθιά - εξασκηθείτε στην ενεργητική ακρόαση! Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγετε μια πύλη για να εξερευνήσει το παιδί σας την πλούσια ταπετσαρία της γλώσσας. Μέσω της ενεργητικής ακρόασης, καλλιεργείτε τις γλωσσικές δυνατότητες του παιδιού σας και διασφαλίζετε ότι το ταξίδι του στη γλώσσα είναι ένα ταξίδι χαράς, περιέργειας και ακμής έκφρασης.


Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ και δίνετε αγάπη καθημερινά στο δημιούργημα μου. Έως το επόμενο #speechballoon_fridaytip εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία με το μικρό σας!


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη 

Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

Karkania-evi-logotherapeia-logotherapeftria-logopedikos-trikala-to-mpaloni-tou-logou-epikoinonia-logos-paidi-symvouleftiki











«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης - αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις