ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΑΕΙ;

pote-ta-paidia-mathainoun-na-lene-geia

Το να διδάξετε ένα παιδί να λέει «Γεια» είναι μια σημαντική κοινωνική δεξιότητα που μπορεί να ενθαρρυνθεί μέσω θετικής ενίσχυσης και συνεπούς μοντελοποίησης. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για όλους τους γονείς και φροντιστές, ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να λέει «Γεια».


Μοντελοποιήστε τη συμπεριφορά:

Τα παιδιά μαθαίνουν με μίμηση, γι' αυτό φροντίστε να λέτε με συνέπεια «γεια» όταν χαιρετάτε τους άλλους.

Όταν συναντάτε φίλους, οικογένεια ή ακόμα και αγνώστους, δείξτε την ευγενική συμπεριφορά λέγοντας «Γεια» με φιλικό και φιλόξενο τρόπο.


Ενθαρρύνετε την επαφή με τα μάτια:

Διδάξτε στο παιδί σας να έχει οπτική επαφή όταν λέει «Γεια». Αυτό ενισχύει την κοινωνική αλληλεπίδραση και δείχνει ειλικρίνεια.

Εξασκηθείτε στην οπτική επαφή με το παιδί σας κατά τη διάρκεια των καθημερινών συνομιλιών για να ενισχύσετε τη σημασία αυτής της κοινωνικής δεξιότητας.


Χρησιμοποιήστε οπτικά βοηθήματα:

Χρησιμοποιήστε οπτικά βοηθήματα όπως εικόνες, σχέδια ή βίντεο για να δείξετε την έννοια του "Γεια". Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα μικρότερα παιδιά ή εκείνα που ανταποκρίνονται καλά στην οπτική μάθηση.


Παιχνίδι ρόλου:

Ασχοληθείτε με σενάρια ρόλων όπου εσείς και το παιδί σας παίρνετε εναλλάξ τη θέση που θα πείτε «Γεια». Κάντε το μια διασκεδαστική και διαδραστική δραστηριότητα για να ενθαρρύνετε τη συμμετοχή.


Θετική ενίσχυση:

Όταν το παιδί σας λέει "Γεια" μόνο του, δώστε θετική ενίσχυση. Προσφέρετε έπαινο, ένα χαμόγελο ή μια μικρή ανταμοιβή για να ενισχύσετε τη συμπεριφορά και να την κάνετε μια θετική εμπειρία.


Εξάσκηση σε γνωστές ρυθμίσεις:

Ξεκινήστε να εξασκείτε τους χαιρετισμούς σε άνετα και οικεία περιβάλλοντα, όπως το σπίτι ή με στενούς φίλους και την οικογένειά σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση αυτοπεποίθησης πριν από την εισαγωγή της ικανότητας σε περισσότερους δημόσιους χώρους.


Κάντε υπομονή:

Η εκμάθηση νέων κοινωνικών δεξιοτήτων απαιτεί χρόνο, επομένως να είστε υπομονετικοί με το παιδί σας. Ενθαρρύνετε τις προσπάθειές τους και αποφύγετε να τους ασκείτε υπερβολική πίεση.


Δημιουργία Ευκαιριών:

Δώστε ευκαιρίες στο παιδί σας να εξασκηθεί λέγοντας «Γεια». Παρακολουθήστε κοινωνικές εκδηλώσεις, ραντεβού παιχνιδιού ή εξόδους όπου οι χαιρετισμοί αποτελούν φυσικό μέρος της αλληλεπίδρασης.


Χρησιμοποιήστε τις κοινωνικές ιστορίες:

Δημιουργήστε απλές κοινωνικές ιστορίες ή αφηγήσεις που περιλαμβάνουν την έννοια του να πείτε «Γεια». Η ανάγνωση αυτών των ιστοριών μαζί μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να κατανοήσει τις κοινωνικές προσδοκίες και να κάνει τη συμπεριφορά πιο οικεία.


Η επανάληψη είναι το κλειδί:

Όπως κάθε δεξιότητα, η επανάληψη είναι το κλειδί. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να λέει «γεια» τακτικά και με συνέπεια για να ενισχύσει τη συνήθεια.


Θυμηθείτε, κάθε παιδί είναι μοναδικό και ο ρυθμός μάθησης ποικίλλει. Προσαρμόστε την προσέγγισή σας με βάση τις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις του παιδιού σας. Κάνοντας τη μαθησιακή διαδικασία ευχάριστη και θετική, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει καλές κοινωνικές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να λέει «Γεια» με αυτοπεποίθηση.


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη 

Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon


«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης - αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις