Η επικοινωνία ξεκινάει πολύ πιο πριν από τις πρώτες λέξεις.

poies-dexiotites-anamenoume-prin-tis-protes-lexeis-ton-paidion

Συνήθως η ανάπτυξη της γλώσσας στα παιδιά ακολουθεί μια αναμενόμενη αλληλουχία. Η ανάπτυξη της γλώσσας σε κάθε παιδί χαρακτηρίζεται από βαθμιαία κατάκτηση συγκεκριμένων ικανοτήτων. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές ατομικές διαφοροποιήσεις στην ηλικία κατά την οποία τα παιδιά φτάνουν σε ένα δεδομένο ορόσημο.

Οι πρώτες λέξεις ενός μωρού εμφανίζονται συνήθως γύρω στην ηλικία των 12 μηνών, αλλά υπάρχει ένα τεράστιο ποσό προ-γλωσσικής ανάπτυξης που πρέπει να συμβεί πριν από αυτό. Από τις πρώτες μέρες της ζωής του μωρού, μαθαίνει μια σειρά από τεχνικές για να στέλνει σκόπιμα μηνύματα στη μαμά και σε άλλους συνεργάτες επικοινωνίας. 

Αυτή η προλεκτική επικοινωνία περιλαμβάνει το βλέμμα των ματιών, τις χειρονομίες και τις φωνές, αλλά υπάρχουν επίσης αρκετές έννοιες που ένα μωρό πρέπει να κατανοήσει. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε 4 βασικές προλεκτικές δεξιότητες και έννοιες που πρέπει να κατανοήσει το μωρό, πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το μωρό να μάθει και πότε να σκεφτείτε να λάβετε υποστήριξη από κάποιον ειδικό για το παιδί σας.

Τι πρέπει να συμβεί πριν ξεκινήσει ένα παιδί να χρησιμοποιεί λέξεις (ή σημάδια ή οτιδήποτε άλλο) για να επικοινωνήσει αποτελεσματικά;
poies-dexiotites-anamenoume-prin-tis-protes-lexeis-ton-paidion-apo-koinou-prosoxi

poies-dexiotites-anamenoume-prin-tis-protes-lexeis-ton-paidion-apo-koinou-prosoxi-1

poies-dexiotites-anamenoume-prin-tis-protes-lexeis-ton-paidion-prosmoni-1

poies-dexiotites-anamenoume-prin-tis-protes-lexeis-ton-paidion-apo-koinou-prosmoni-1

poies-dexiotites-anamenoume-prin-tis-protes-lexeis-ton-paidion-mimisi-1

poies-dexiotites-anamenoume-prin-tis-protes-lexeis-ton-paidion-mimisi-1

poies-dexiotites-anamenoume-prin-tis-protes-lexeis-ton-paidion-aitio-apotelesma-1

poies-dexiotites-anamenoume-prin-tis-protes-lexeis-ton-paidion-aitio-apotelesma-1

Οι παραπάνω δεξιότητες αναπτύσσονται συνήθως κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ενός μωρού. Για να υποστηρίξουμε ένα παιδί με καθυστέρηση λόγου και ομιλίας, πρέπει να φροντίσουμε και να κοιτάξουμε τις απαιτούμενες δεξιότητες που απαιτούνται για να πουν τις πρώτες λέξεις.

  • Το παιδάκι μας πριν χρησιμοποιήσει μια λέξη για να σου πει τι θέλει, πρέπει να φωνάξει σκόπιμα, να κάνει χειρονομίες σκόπιμα, να μας κοιτάξει, να έχει την προσοχή του για να ικανοποιήσει επιθυμίες και ανάγκες του.
  • Για να απαντήσει το παιδί σε μια ερώτηση π.χ. "Τι είναι αυτό;" θα πρέπει πιο πριν να έχει περάσει τα στάδια της φλυαρίας, του βαβίσματος μαζί σας.
  • Ακόμη, ένα παιδί πριν βάλει ετικέτες σε παιχνίδι ή ζώα που του αρέσουν, πρέπει να παίξει με αυτά και να καταλάβει τι είναι το καθένα (π.χ. "αυτό είναι μπάλα", πριν πει "μπάλα").
Οι πρώτες εναλλαγές του μωρού θα περιλαμβάνουν χαμόγελα και «θορύβους», που επεκτείνονται σε χειρονομίες όπως το δείξιμο, κούνημα του κεφαλιού κ.ά. Παρατηρώντας τις αντιδράσεις των γονιών κατά τη διάρκεια αυτών των πρώιμων ανταλλαγών, το μωρό θα μάθει τις βασικές δεξιότητες που στηρίζουν τη λεκτική επικοινωνία. Εάν το μωρό αρχίσει να μαθαίνει τις ακόλουθες δεξιότητες και έννοιες, θα έχει μια καλή αρχή:
  • Βλεμματική επαφή
  • Προσοχή στην εργασία
  • Ακοή
  • Αντιγραφή
  • Εναλλαγές
  • Χειρονομίες, έκφραση προσώπου και χειρονομίες με τα χέρια 
  • Ρυθμός και ομοιοκαταληξία
  • Επιτονισμός (τα ηχητικά μοτίβα της γλώσσας)
  • Άλλες αρχές κοινωνικής αλληλεπίδρασης, όπως ο χαιρετισμός και η κοινή χρήση
Τα προβλήματα συχνά προκύπτουν επειδή ορισμένες από αυτές τις δεξιότητες που υποστηρίζουν είναι λεπτές, που σημαίνει ότι το μωρό μπορεί εύκολα να χάσει ευκαιρίες για να τις μάθει.

Πότε και πώς να αναζητήσετε επαγγελματική υποστήριξη;

Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας δεν μαθαίνει να επικοινωνεί τόσο γρήγορα όσο είναι το ιδανικό, αξίζει να συζητήσετε το θέμα με τον παιδίατρο σας ή ακόμα καλύτερα να αξιολογηθεί από έναν λογοθεραπευτή. Ένας επαγγελματίας θα εξαλείψει την πιθανότητα σοβαρών διαταραχών και στη συνέχεια θα παρέχει τη σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη για το μωρό – και για εσάς!

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ KANE CLICK ΕΔΩ

Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ και δίνετε αγάπη καθημερινά στο δημιούργημα μου. Δεν το θεωρώ δεδομένο!

Μέχρι το επόμενο #friday_speechballoontip.. μπαλονένια φιλιά!


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη Bsc Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

Karkania-evi-logotherapeia-logotherapeftria-logopedikos-trikala-to-mpaloni-tou-logou-epikoinonia-logos-paidi-symvouleftiki








«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης-αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε τις σκέψεις σου εδώ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις