ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΝΗΠΙΑ ΝΑ ΝΤΥΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ;

pote-ta-nipia-prepei-na-ntynontai-mona-tous-anaptyxiaka-orosima

Η ανάπτυξη είναι η απόδειξη της ζωής και μαζί της έρχεται η ανεξαρτησία.

Για τα μωρά, η ανεξαρτησία ξεκινά περίπου 6 έως 7 μήνες μετά τη γέννηση. Γύρω σε αυτό το διάστημα, αρχίζουν να αναπτύσσουν μια κατανόηση του διαχωρισμού και καθώς μεγαλώνουν συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την ύπαρξή τους. Μια τέτοια έννοια ονομάζεται «ορόσημο ανάπτυξης».

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα αναπτυξιακά ορόσημα περιλαμβάνουν τα πρώτα βήματα του μωρού, το να χαμογελά για πρώτη φορά και να λέει την πρώτη του λέξη. Για να επιτύχει το μωρό σας αυτά τα ορόσημα, ο ρόλος σας ως γονιός είναι πρωταρχικής σημασίας – και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να υποστηρίξετε την ανάπτυξή του.  

Όπως το να περπατάει, να μιλάει και να τρέφεται, έτσι και η εκμάθηση του πώς να ντύνεται είναι ένα αναπτυξιακό ορόσημο που μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να επιτύχουν.

Αν και είναι περίπου 6-7 μηνών όταν το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να κατανοεί την έννοια της ατομικότητας, μόλις στους 18 περίπου μήνες αρχίζει να μαθαίνει πώς να ντύνεται και να γδύνεται μόνο του.

Το να μάθουν πώς να ντύνονται μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση τόσο των λεπτών όσο και των αδρών κινητικών τους δεξιοτήτων . 

Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες περιλαμβάνουν τον συντονισμό μικρών μυϊκών ομάδων, όπως τα χέρια και τα δάχτυλα κάποιου. Αυτές οι δεξιότητες μπορούν να παρατηρηθούν στο κούμπωμα των κουμπιών και των φερμουάρ. Από την άλλη πλευρά, οι αδρές ​​κινητικές δεξιότητες περιλαμβάνουν την κίνηση ολόκληρου του σώματος και μεγαλύτερων μυϊκών ομάδων - όπως τα χέρια, τα πόδια και ο πυρήνας μας για περπάτημα, σύρσιμο και άλμα ή για να σηκώσουμε ένα παντελόνι.

Τα παιδιά θα είναι πιο εύκολο να γδυθούν μόνα τους, καθώς απαιτεί λιγότερο συντονισμό και κινητικές δεξιότητες σε σύγκριση με το ντύσιμο. Για αυτόν τον λόγο, μπορείτε να ξεκινήσετε διδάσκοντάς τους πώς να γδύνονται, ξεκινώντας από βασικά ενδύματα όπως καπέλα, κάλτσες και slip-on παπούτσια.


12 μηνών έως 2 ετών

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το μικρό παιδί σας θα πρέπει να αρχίσει να μαθαίνει να γδύνεται με βασικά ρούχα και αξεσουάρ όπως μπλουζάκια, παντελόνια, παπούτσια και καπέλα. Μπορούν επίσης να αρχίσουν να αφαιρούν τα μπουφάν. Τότε είναι που θα δουλέψουν περισσότερο στις ακαθόριστες κινητικές τους δεξιότητες, αν και μπορείτε να αρχίσετε να εισάγετε πιο λεπτές κινήσεις προς τα 2 έτη.

3 έως 5 ετών

Εάν το μωρό σας εξακολουθεί να δυσκολεύεται να μάθει σε αυτή την ηλικία, δώστε του ένα χέρι βοηθείας και διδάξτε του τα βασικά του ντυσίματος. Για παράδειγμα, ενθαρρύνετε το μωρό σας να καθίσει ενώ ντύνεται για να το διευκολύνετε. Σε αυτό το στάδιο, ίσως θελήσετε να ξεκινήσετε με ελαστικά παντελόνια αντί για τζιν καθώς είναι πιο εύκολο να τα βγάλει.


Συμπερασματικά


Για μια γρήγορη ανακεφαλαίωση, ακολουθούν ορισμένες σημειώσεις που πρέπει να θυμάστε:

1. Ξεκινήστε με βασικά ρούχα όπως ελαστικά παντελόνια, slip-on παπούτσια και κάλτσες. Βγαίνουν ευκολότερα, καθιστώντας το παιδί σας πιο γρήγορο να μάθει. Το να χτίσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας και να το βοηθήσετε να νιώθει ότι μπορεί να κάνει αυτές τις απλές εργασίες, θα βοηθήσει την ανάπτυξή του!

2. Θυμηθείτε τις λεπτές κινητικές δεξιότητες – Ενθαρρύνετε το μικρό παιδί σας να κουμπώνει πουκάμισα και μπουφάν. Μπορείτε να ξεκινήσετε μόλις το παιδί σας είναι περίπου στην ηλικία των 3 έως 4 ετών.

3. Εάν το ντύσιμο είναι δύσκολο για το παιδί σας, τροποποιήστε το και κάντε το λίγο πιο εύκολο! Για παράδειγμα, μάθετε στο παιδί σας να κάθεται ενώ ντύνεται. Θα εξακολουθούν να εργάζονται στις αδρές ​​και λεπτές κινητικές τους δεξιότητες, μόνο με λίγη βοήθεια.


Η ανεξαρτησία σε νεαρή ηλικία ξεκινά με το να μάθει το παιδί πώς να ντύνεται χωρίς βοήθεια. Το ταξίδι κάθε παιδιού προς την επίτευξη των ορόσημών του είναι διαφορετικό, οπότε δώστε ιδιαίτερη προσοχή και μην το συγκρίνετε με τους συνομηλίκους του. 


Ως γονείς, θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί στην καθοδήγηση τους όταν πρόκειται να ντυθούν. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να μπορείτε να παρακολουθείτε τα βήματα του μωρού στα στάδια ανάπτυξής του. Αγκαλιάστε τη κάθε στιγμή με τα μικρά σας!

Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ και δίνετε αγάπη καθημερινά στο δημιούργημα μου. Δεν το θεωρώ δεδομένο!  


Με αγάπη,

Καρκανιά Εύη 

Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Εmail επικοινωνίας - διευκρινήσεων: tobalonitoulogou@gmail.com

Follow 🎈 on Instagram: speech_balloon

Karkania-evi-logotherapeia-logotherapeftria-logopedikos-trikala-to-mpaloni-tou-logou-epikoinonia-logos-paidi-symvouleftiki











«Ο πνευματικός δημιουργός αυτού του κειμένου, παραχωρεί την άδεια αναδημοσίευσης - αναπαραγωγής του, σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο, υπό την προϋπόθεση αναδημοσίευσης ολόκληρου του κειμένου και όχι της τμηματικής-αποσπασματικής αναδημοσίευσης.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις